Energetska efikasnost

Švedska obebedila još 1,2 miliona KM za projekat Zeleni ekonomski razvoj u BiH

svedska-12-miliona-Zeleni-ekonomski-razvoj

Slika: Potpisivanje sporazuma (Ambasada Švedske u BiH)

Objavljeno

02.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Švedska vlada izdvojila je dodatna sredstva u iznosu od 1,2 miliona konvertibilnih maraka (about EUR 616,113) za projekat Zeleni ekonomski razvoj, koji sprovodi  Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), a koja će biti namenjena za unapređenje upravljanja potrošnjom energijom u javnim institucijama u BiH.

Sporazum o finansiranju, koje je obezbedila Švedska, potpisali su Marie Bergstrom, šefica Odeljenja za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik stalne predstavnice UNDP BiH, u prisustvu Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je, kako su preneli lokalni mediji, izjavio da je predviđena obuka više od 80 službenika za obavljanje posla energetskog menadžera, a biće nabavljena i IT oprema i napravljene baze podataka za 40 javnih objekata.

On je uveren da će posle sprovođenja projekta ušteda energije dostići 20% na godišnjem nivou, a podsetio je i da je Vlada Švedske u ovakve i slične projekte od 2014. u BiH uložila 13 miliona evra (više od 25 miliona KM).

BiH će biti prva zemlja u regionu koja će imati celokupan sistem upravljanja potrošnjom energije za javne objekte, koji podrazumeva automatsko praćenje potrošnje energije i vode i izveštavanje

„Raduje me da nastavljamo da podržavamo vlasti u BiH da se uspostavi nadzor i upravljanje potrošnjom energije u javnom sektoru kako bi se smanjle emisije ugljen-dioksida i kako bismo doprineli poboljšanju okoline i čistijem vazduhu“, izjavila je Marie Bergstrom.

Švedska je GED projekat pomagala i 2016, 2017, and 2018.

Sukhrob Hošmuhamedov, predstavnik UNDP BiH, istakao je da će zahvaljujući ovoj novčanoj pomoći BiH biti prva zemlja u regionu koja će imati celokupan sistem upravljanja potrošnjom energije za javne objekte na nivou BiH, uključujući, kako je prenela Srna, i postavljanje potrebne merne opreme za automatsko praćenje potrošnje energije i vode i izveštavanje.

Projekt GED počeo je u februaru 2018. godine, a planirani završetak je februar 2021. Cilj projekta je institucionalizacija aktivnosti upravljanja potrošnjom energije u zgradama javnog sektora u BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bitolj toplovod daljinsko grejanje termoelektrane na ugalj

Bitolj dobija toplovod za daljinsko grejanje iz termoelektrane na ugalj

09 децембра 2021 - Skoro 40 godina od otvaranja termoelektrane, kod termoenergetskog kompleksa REK Bitola krenula je izgradnja toplovoda za daljinsko grejanje

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.