x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Švedska obebedila još 1,2 miliona KM za projekat Zeleni ekonomski razvoj u BiH

02.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Potpisivanje sporazuma (Ambasada Švedske u BiH)
Švedska obebedila još 1,2 miliona KM za projekat Zeleni ekonomski razvoj u BiH

Švedska vlada izdvojila je dodatna sredstva u iznosu od 1,2 miliona konvertibilnih maraka (about EUR 616,113) za projekat Zeleni ekonomski razvoj, koji sprovodi  Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), a koja će biti namenjena za unapređenje upravljanja potrošnjom energijom u javnim institucijama u BiH.

Sporazum o finansiranju, koje je obezbedila Švedska, potpisali su Marie Bergstrom, šefica Odeljenja za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik stalne predstavnice UNDP BiH, u prisustvu Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je, kako su preneli lokalni mediji, izjavio da je predviđena obuka više od 80 službenika za obavljanje posla energetskog menadžera, a biće nabavljena i IT oprema i napravljene baze podataka za 40 javnih objekata.

On je uveren da će posle sprovođenja projekta ušteda energije dostići 20% na godišnjem nivou, a podsetio je i da je Vlada Švedske u ovakve i slične projekte od 2014. u BiH uložila 13 miliona evra (više od 25 miliona KM).

BiH će biti prva zemlja u regionu koja će imati celokupan sistem upravljanja potrošnjom energije za javne objekte, koji podrazumeva automatsko praćenje potrošnje energije i vode i izveštavanje

“Raduje me da nastavljamo da podržavamo vlasti u BiH da se uspostavi nadzor i upravljanje potrošnjom energije u javnom sektoru kako bi se smanjle emisije ugljen-dioksida i kako bismo doprineli poboljšanju okoline i čistijem vazduhu”, izjavila je Marie Bergstrom.

Švedska je GED projekat pomagala i 2016, 2017, and 2018.

Sukhrob Hošmuhamedov, predstavnik UNDP BiH, istakao je da će zahvaljujući ovoj novčanoj pomoći BiH biti prva zemlja u regionu koja će imati celokupan sistem upravljanja potrošnjom energije za javne objekte na nivou BiH, uključujući, kako je prenela Srna, i postavljanje potrebne merne opreme za automatsko praćenje potrošnje energije i vode i izveštavanje.

Projekt GED počeo je u februaru 2018. godine, a planirani završetak je februar 2021. Cilj projekta je institucionalizacija aktivnosti upravljanja potrošnjom energije u zgradama javnog sektora u BiH.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.