OIE

Svečano otvorena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj  – Velika 1

geotermalna-elektrana-Hrvatska-Velika-1-tomislav-coric-muharrem-balat

Slika: Tomislav Ćorić i Muharrem Balat (Maks Petković)

Objavljeno

19.11.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat danas su svečano otvorili prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj. Geotermalna elektrana u Cigleni kraj Bjelovara – Velika 1, snage 16,5 MW –  investicija vredna 325 miliona kuna, ujedno je i najveća elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom.

Geotermalna elektrana Velika 1 (Velika Ciglena) počela je sa radom u decembru 2018, a u punom kapacitetu radi od marta 2019. i električnom energijom snabdeva gotovo ceo Bjelovar. Osnovna tehnologija elektrane proizvod je italijanskog Turbodena, a od ukupne vrednosti investicije više od 68% isporučeno je u materijalima, opremi ili uslugama domaćih dobavljača i izvođača, saopštilo je udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Vođa projekta Dragutin Domitrović izjavio je da Velika 1 ima ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om sklopljen na 10 MW, što odgovara prosečnoj potrošnji energije oko 29.000 hrvatskih domaćinstava.

Kako su geotermalne elektrane bazni proizvođači električne energije, ona se u mrežu isporučuje nezavisno o vremenskim uslovima i dobu dana. Od marta ove godine, otkad je Velika 1 u punoj proizvodnji, isporučeno je više od 55 GWh električne energije, istakao je Domitrović.

Muharrem Balat, predsednik Uprave MB Holdinga, naveo je da je ova kompanija u Turskoj izgradila pet elektrana koje i dalje vrlo dobro rade, a nada se da će isto uraditi i u Hrvatskoj.

„Geotermalna energija ima brojne prednosti, drugačija je od ostalih izvora obnovljive energije jer može proizvoditi energiju tokom 24 sata svih 365 dana u godini. Ipak, vrlo je rizična grana za ulaganje i ima značajne troškove, ali spremni smo i dalje ulagati u Hrvatskoj“, poručio je turski investitor.

Početkom septembra ova kompanija potpisala je ugovor o projektovanju geotermalne elektrane Legrad, očekivane neto snage 19,9 MW.

Podaci sa kraja 2018 godine pokazali su da je Turska bila svetski lider u izgradnji novih kapaciteta geotermalne energije u 2018. godini, a da je Hrvatska šesta na svetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

19. novembar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

19. novembar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

19. novembar 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

19. novembar 2019. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.