OIE

Sud zaustavio projekat vetroelektrane Vrataruša 2

Sud zaustavio projekat vetroelektrane Vrataruša 2

Foto: Pixabay/MarkoGrothe

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Visoki upravni sud Hrvatske poništio je rešenje kojim je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike oslobodilo investitora obaveze da izradi studiju o uticaju na životnu sredinu za planiranu vetroelektranu Vrataruša 2, snage 24 MW, u blizini grada Senja. Razlog je potencijalno ugrožavanje zaštićenih vrsta ptica.

Presudom Visokog upravnog suda u vezi sa projektom Vrataruša 2 okončan je gotovo tri godine dug spor između udruženja za očuvanje prirode BIOM i ministarstva, saopštio je BIOM.

BIOM je krajem 2017. podneo tužbu protiv rešenja ministarstva za vetroelektranu Vrataruša 2, koja je odbijena presudom Upravnog suda u Rijeci. Nakon toga je BIOM uložio žalbu na presudu riječkog suda Visokom upravnom sudu i ta žalba je sada rešena u korist BIOM-a, podseća se u saopštenju.

Nisu tačno utvrđeni mogući uticaji na beloglave supove i sure orlove

BIOM je na obe sudske instance ukazivao na značajne nedostatke u sprovedenim postupcima procene uticaja za Vratarušu 2, a posebno na to da nisu tačno utvrđeni mogući uticaji vetroelektrane na beloglave supove i sure orlove, koji se gnezde ili hrane na planiranoj lokaciji vetroelektrane. Radi se o strogo zaštićenim pticama i retkim grabljivicama čija populacija stagnira u Hrvatskoj, navodi BIOM.

Visoki upravni sud je potvrdio argumentaciju BIOM-a da nisu ocenjeni kumulativni uticaji vetroelektrane Vrataruša 2 sa susednom vetroelektranom Senj, koja se nalazi na dva kilometra udaljenosti.

Paralelno s ovom parnicom, BIOM je za Vratarušu 2 morao voditi postupak i pred Povjerenikom za informiranje, jer je, kao i u slučaju vetroelektrane Krš-Pađene, ministarstvo odbijalo da dostavi stručna mišljenja svojih tela, podseća ovo udruženje.

Cilj BIOM-a nije zaustavljanje investicija u OIE

Direktorica BIOM-a, Željka Rajković, rekla je da cilj ovog udruženja nije da se zaustave investicije u obnovljive izvore energije (OIE), već da se obezbede pravilni i zakoniti postupci procene uticaja na životnu sredinu kojima se ne izlazi u susret investitorima na štetu prirode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

10. avgust 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

10. avgust 2020. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

10. avgust 2020. - Sud je naložio zatvaranje jedne vetroelektrane na jugu Francuske zbog stradanja zaštićenih ptica i zato što smeta lokalnom stanovništvu

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

10. avgust 2020. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa