OIE

Studenti ETF-a u finalu najvećeg svetskog takmičenja u oblasti energetske elektronike

Studenti ETF finale najveceg svetskog takmicenja u oblasti energetske elektronike tim h-bridges

H-Bridges tim (foto: H-Bridges)

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

H-Bridges tim studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta (ETF) plasirao se u finale najvećeg svetskog univezitetskog takmičenja iz oblasti energetske elektronike – International Future Energy Challenge (IFEC), u konkurenciji evropskih, azijskih i američkih fakulteta. Takmičenje organizuje najveća svetska asocijacija inženjera elektrotehnike i elektronike Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (eng. Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE).

H-Bridges će se u finalu, koje se održava krajem jula u Noksvilu u američkoj saveznoj državi Tenesi, nadmetati sa sedam fakulteta: Leibniz (Hannover, Nemačka), Reutlingen (Reutlingen, Nemačka), Moratuwa (Šri Lanka), Maryland (SAD), Connecticut (SAD), Utah State (SAD) i Manitoba (Kanada), saopštio je H-Bridges.

U polufinalu je bilo 13 ekipa: tri iz Nemačke, pet američkih i po jedna iz Kanade, Indije, Tajvana, Šri Lanke i Srbije.

H-Bridges je na ovom takmičenju pobedio 2005. i 2019, a 2020. je osvojio drugo mesto, pa ulaskom u finale nastavlja kontinuitet dobrih rezultata.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je micro-grid solarni invertor za priključenje solarnog sistema na mrežu

Tema ovogodišnjeg projekta, na kojem već duže vremena H-Bridges radi, je razvoj micro-grid solarnog invertora za priključenje solarnog sistema na električnu mrežu. Cilj je, kako se navodi, napraviti uređaj koji će energiju proizvedenu u solarnim panelima prilagoditi uslovima priključenja na električnu mrežu.

Ovakvi projekti, dodaju u timu, će u budućnosti biti u fokusu javnosti, jer omogućavaju postepeni prelazak na obnovljive izvore električne energije u domaćinstvima.

Zanimljivost takmičenja je da studenti rade apsolutno samostalno na svim aspektima projekta, što podrazumeva sve delove razvoja samog uređaja i obezbeđenje svih potrebnih sredstava kako za izradu prototipa, tako i za odlazak na finalnu rundu takmičenja. Mentor tima je Aleksandar Milić, asistent na ETF-u.

U projektu imaju podršku fakulteta, ali i pre svega mnogih domaćih i inostranih kompanija koje prepoznaju kvalitet rada tima i pružaju podršku u projektu.

U polufinalu ispunjeni skoro svi zahtevi takmičenja

Studenti ETF finale najveceg svetskog takmicenja u oblasti energetske elektronike tim h-bridges testiranje

U polufinalnoj rundi takmičenja H-Bridges je postigao skoro sve tehničke zahteve organizatora i prikazao pun potencijal dizajna kako za dalji takmičarski razvoj, tako i za komercijalnu upotrebu.

Tim je uspeo da razvije uređaj koji ispunjava zahteve takmičenja: galvansku izolovanost odnosno bezbednost pri upotrebi kako za korisnika tako i za uređaj u slučaju kvara, kompaktnost i kontrolabilnost preko pametnog uređaja (gde krajnji korisnik ima mogućnost da prati stanje celog uređaja), kao i efikasnost celog sistema veću od 95 odsto.

H-Bridges je osmislio rešenje koje omogućava upotrebu uređaja na različitim tipovima objekata

Modularnost ovakvog rešenja pruža mogućnost krajnjem korisniku da povezivanjem više istih uređaja ostvari veću instalisanu snagu, što omogućava upotrebu uređaja na različitim tipovima objekata, saopštili su studenti.

H-Bridges je, kako su naveli, tim studenata, pretežno sa Elektrotehničkog fakulteta, ali i sa ostalih fakulteta univerziteta u Beogradu, koji se, kako ističu, izuzev takmičenja bavi i ozbiljnim istraživačkim radom. Tokom rada na ovom projektu napisano je sedam naučnih radova, nagrađivanih na prestižnim domaćim i međunarodnim konferencijama.

Komentara: (1)
Ljilja / 15.04.2022.

Verujemo u Vas. Vi ste nasa nada. Srecno!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

11. april 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. april 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

11. april 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

11. april 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije