Mobilnost

Srbija u 2024. daje subvencije samo za električna vozila, ne i za hibride

subvencije elektricna vozila srbija

Foto: Marilyn Murphy from Pixabay

Objavljeno

06.02.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

06.02.2024.

Država

Podeli

Vlada Srbije je odobrila 170 miliona dinara za nabavku ekoloških vozila u 2024. godini što je značajno manje nego u 2023. kada je za ovu namenu izdvojeno 444 miliona dinara. Vlada je odlučila i da se više ne subvencioniše kupovina hibridnih i „plug-in“ hibridnih vozila već samo električnih. Visina subvencije kreće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila.

Subvencionisanje kupovine ekoloških vozila od strane države biće i ove godine nastavljeno u Srbiji, ali u mnogo manjem ukupnom iznosu nego ranijih godina i samo za električna vozila.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

– Kao jednu od mera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine, Ministarstvo je obezbedilo je sredstva za podršku kupovine električnih vozila. Sredstva koja smo namenili za 2024. godinu biće dodeljena prema pristiglim, urednim zahtevima građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos ili najkasnije do 31. oktobra – rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, saopštilo je Ministarstvo.

Subvencije od 250 do 5.000 evra

Kolika će subvencija biti zavisi, naravno od vrste vozila. Za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, sledi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala – 500 evra.

Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona, subvencije su 5.000 evra.

Ćorović: Hibridi imaju gotovo blizu nulte emisije CO2

Odluka da se iz subvencionisanja isključe hibridna i „plug-in“ hibridna vozila je različito dočekana u javnosti. Osnovni razlog nezadovoljstva kod kupaca je naravno cena jer su električna vozila dosta skuplja od hibridnih, koja su se ranijih godina i najviše kupovala uz subvenciju države. Oglasila se i Srpska asocijacija uvoznika novih vozila i delova.

– Mi smatramo da bi, sa stanovišta uticaja na životnu sredinu, bilo dobro da se sredstva subvencija mogu koristiti i za kupovinu „plug-in“ hibrida, s obzirom da su oni gotovo blizu nulte emisije CO2. Sa njima se, vozeći isključivo na elektromotoru može postići autonomija od 50 -70 km, što znači da se u gradskim sredinama gotovo mogu voziti isključivo na elektromotor, pa je sa tog stanovišta, uticaja na životnu sredinu logično da i oni budu tretirani kao ekološki prihvatljiva vozila i da se subvencije mogu koristiti i za njihovu kupovinu – kaže generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih vozila i delova Boris Ćorović.

Za sada nema nagoveštaja da bi Vlada Srbije mogla da usvoji ovu preporuku uvoznika.

Do sada uz subvenciju kupljeno 536 električnih automobila

Prošle godine je od planiranih 444 miliona dinara za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila potrošeno 97,59 odsto ili 433.27 miliona dinara.

Subvencije države iskoristilo je 348 fizičkih i 796 pravnih lica. Od ukupnog broja od 1.144 ekoloških prihvatljivih vozila nabavljenih uz subvenciju države najviše je prodato klasičnih hibrida 763, „plug-in“ hibrida 69 i čisto električnih vozila 310. Kupljena su i dva električna motocikla.

Program subvencionisanja kupovine ekološki prihvatljivijih vozila započeo je 2020. kada je država izdvojila 120 miliona dinara i kada je kupljeno 112 vozila (samo četiri električna). Godinu dana kasnije izdvojeno je 168 miliona dinara za subvencionisanje ovog projekta i kupljeno je 504 vozila od čega 64 električna.

U 2022. je kupljeno ukupno 715 eko vozila uz subvenciju države, ukupni fond je bio 260,5 miliona dinara, među kojima je bilo 158 električnih.

Ove godine u Kragujevcu kreće proizvodnja električnog automobila pa dobro obavešteni izvori tvrde da će država Srbija obezbediti i poseban fond za podršku kupovine novog „fijata“.

Komentara: (5)
Milos / 09.02.2024.

Elektricni automobili na litijum jon baterije su proslost. Hibridni su buducnost u kratkom roku, od 10 do 20 godina i oni bi trebali biti subvencionisani a ne elektricni, a potom automobili na vodonik i na baterije sa natrijum jonskom tehnologijom.

Milka Lakić / 14.02.2024.

Kad će biti objavljeno,šta je sve potrebno od dokumentacije uz prijavu za subvencije,za električno biciklo?

Pavle Rakovic / 24.02.2024.

Pokusao sam u Rumi u dve prodavnce da popunim zahtev za kupovinu elektricnog motocikla, ali trgovci nemaju pojma o subvencijama.. Ispalo je da se ja salim sa njima. Molim da mi neko pomogne gde se nalaze prodavnice kojima se moze kupiti navedeno vozilo? Pozdrav!

Zoran Kovačević / 29.02.2024.

Kupio sam novi bicikl na akumulator u prodavnici Kolibri u Bacu sta treba od papira za prijavu za subvencije bicikl je kostao 65000 ja sam dao 40000 koliko bi dobio novaca za isplatu bicikla kome se obratiti

Nebojsa Kadric / 04.03.2024.

Kupio sam elektricni skuter kome se treba obratiti za subvenciju platio ga 87 000 rs

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

6. februar 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

6. februar 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

6. februar 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

6. februar 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu