OIE

Srbija traži strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana snage 1.000 MW

srbija strateski partner tender eps 1.000 MW

Foto: Kev from Pixabay

Objavljeno

09.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlada Srbije raspisala je postupak za izbor strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana snage 1.000 MW sa baterijama kapaciteta najmanje 200 MW. Elektrane i baterije će biti predate u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“.

Vlada Srbije donela je odluku kojoj se utvrđuje postupak izbora strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Republici Srbiji, navodi se u vladinoj odluci, koja je zasnovana na članu 87. Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Projekat se, kako piše, sprovodi kroz model strateškog partnerstva i putem javnog finansiranja. Razlozi su ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije i međunarodnih obaveza u vezi sa obnovljivom energijom, zatim odgovor na energetsku krizu, eliminisanja potrebe za uvozom, osiguranje dugoročne sigurnosti snabdevanja potrošača, lompenzovanja smanjene proizvodne mogućnosti EPS-a, kao i zadovoljenje narastajuće potrebe za kapacitetima sposobnim za pružanje balansnih i sistemskih usluga.

Strateški partner će upravljati elektranama i baterijama dve godine

Obaveze strateškog partnera su da obezbedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje projekta. Ponuđeno finansiranje trebalo bi da bude pogodno za javno finansiranje, pto znači da Srbija uzme kredit uz dugi rok otplate – minimalno 18 godina.

Partner mora da izabere optimalne lokacije za izgradnju solarnih elektrana i baterijskih sistema, pripremi svu potrebnu dokumentaciju, obavi projektovanje, nabavi opremu, izgradi elektrane.

Strateški partner će pružiti usluge upravljanja i održavanja solarnim elektranama i baterijama u periodu od dve godine, tokom kojih će obučiti tehnički tim EPS-a da nastavi optimalno upravljanje, i zatim postrojenja predati kompaniji. Partner je, prema odluci objavljenoj u Službenom glasniku 5. maja, takođe obavezan da izgradi prenosne ili distributivne kapacitete ako je to potrebno.

Lice koje će biti vlasnik i investitor, odnosno koje će imati investitorska prava na izgradnji elektrane je EPS, dodaje se u odluci.

Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina

Ukupna instalisana snaga od 1.000 MWac odnosno 1.200 MWdc, mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana, a kako bi se ostvarila veća proizvodnja električne energije, posebno u periodima dana kada je cena energije znatno veća od prosečne – jutarnji i popodnevni sati, solarni paneli trebalo bi da budu postavljeni na sistemima sa jednoosnim praćenjem kretanja Sunca.

„Baterijski sistemi za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije, raspoređenih na jednoj ili više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Republike Srbije“, piše u odluci.

Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina, a period na koji se ugovor zaključuje je od šest do sedam godina.

Za realizaciju odluke Vlada Srbije je formirala Radnu grupu čiji je zadatak, između ostalog, i da sačini javni poziv, prima, pregleda dostavljenu dokumentaciju, sprovodi postupak vrednovanja ponuda, sačini predlog ugovora i dostavi Vladi Srbije na usvajanje predlog odluke o izboru strateškog partnera.

Uslovi za kompanije

Vrednovanje ponuda obavljaće se primenom opštih i posebnih kriterijuma, ali samo na osnovu ovih drugih će se ocenjivati prijave. Kriterijumi će biti definisani podzakonskim aktom.

Kriterijumima je potrebno da se osigura, između ostalog, potpuno finansiranje projekta, odnosno od strane reputabilnih eksport kreditnih agencija u skladu sa OECD pravilima.

Takođe i da da se obezbedi da se izabere strateški partner koji poseduje dokaz o tehničkom i finansijskom kapacitetu za realizaciju projekta, pri čemu podnosilac prijave treba da dostavi dokaz o uspešnom razvoju i/ili izgradnji za bar 25.000 MW elektroenergetskih projekata i godišnjem obrtu za poslednje tri godine od barem pet milijardi dolara po godini, sa više od 5.000 zaposlenih.

Inače, Srbija je avgusta 2021. potpisala memorandum o razumevanju sa američkom firmom UGT Renewables o gradnji solarnih elektrana, a kao kapacitet spominjao se 1 GW.

Komentara: (1)
Anđelko Jeličić / 11.05.2023.

Nevjerovatno …..

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

9. maj 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

9. maj 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

9. maj 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. maj 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka