OIE

Srbija planira da raspiše aukcije za vetar i solar u novembru

srbija aukcije vetar solar rade mrdak amcham konferencija

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

19.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike planira da druge aukcije za raspodelu kvota za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana raspiše u četvrtom kvartalu, a cilja se novembar. Kvote bi trebalo da budu u skladu sa trogodišnjim planom aukcija koji je pripremilo Ministarstvo.

„Aktivno radimo na pripremi regulatornog okvira za druge aukcije. Tehnička pomoć je obezbeđena preko Evropske banke za obnovu i razvij (EBRD), ali dosta toga smo sami obavili“, rekao je Rade Mrdak, savetnik za obnovljive izvore energije u Ministarstvu rudarstva i energetike, na panel diskusiji konferencije Privreda na putu zelene tranzicije u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Srbija).

Plan je, kako je dodao, ako sve bude išlo kako treba, da se u poslednjem kvartalu, u novembru, raspišu aukcije, poštujući okvir trogodišnjeg plana. „To je naša želja, ali videćemo kako će se razvijati stvari. Novembar je zacrtan kao cilj“, dodao je Mrdak.

Kvota bi trebalo da bude u skladu sa trogodišnjim planom aukcija

Na pitanje kolike će biti kvote, Mrdak je za Balkan Green energy News rekao da bi trebalo da budu u skladu sa trogodišnjim planom, ali da će sve biti odlučeno pred raspisivanje aukcija.

Srbija je prve aukcije raspisala u junu prošle godine i uspela da raspodeli celu kvotu za vetar od 400 MW i pola kvote za solar od 50 MW.

Pomenutim trogodišnjim planom ili planom za aukcije u periodu 2023-2025. bilo je predviđeno da se druge aukcije raspišu u prvom tromesečju 2024, i da kvota za solar bude 100 MW, a za vetar 300 MW. U kvotu za fotonaponske elektrane bi na drugim aukcijama trebalo da uđu i neraspodeljnih 25 MW sa prve.

Na konstataciju moderatora Petra Mitrovića, iz advokatske kancelarije Karanović & Partners, da će na aukcijama sada biti primenjen i novi kriterijum koji je uveden prošlogodišnjim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, Mrdak je dodao da je to možda i glavni razlog zašto se sa ovim aukcijama kasni.

Na aukcijama će biti primenjen i novi kriterijum

Novi kriterijum podrazumeva da se na aukcijama osim cene vrednuje i deo kapaciteta namenjen za snabdevanje krajnjih kupaca. Taj kapacitet može da se ponudi garantovanom snabdevačju, što je u ovom slučaju Elektroprivreda Srbije (EPS) ili preko korporativnog ugovora o otkupu električne energije (eng. corporate power purchase agreement – PPA) nekom krajnjem kupcu.

Ministarstvo će se, prema rečima Mrdaka, potruditi da obavi makar neformalne konsultacije za udruženjima koje okupljaju privrednike, kao što je AMCHAM, kako bi čulo njihovo mišljenje o ovoj temi.

Inače, konferenciju su otvorili Stefan Lazarević, predsednik Upravnog odbora AmCham Srbija, i Stefan Srbljanović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike. Učesnici panel diskusije bili su i Davor Pupovac, direktor Sektora za analizu tržišta i upravljanje rizicima u EPS-u, Nenad Šijaković, savetnik generalne direktorke za međunarodna i regulatorna pitanja u Elektromreži Srbije (EMS), Dalibor Nikolić, direktor Direkcije za upravljanje DEES u Elektrodistribuciji Srbije (EDS) i Jovan Šljivić, viši menadžer u konsultantskoj kući KPMG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 700 miliona evra u energetiku

19. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da u periodu od 2030. do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

19. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

19. septembar 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata

Srbija lokacije projekata solarnih elektrana 1 GW baterijama

Srbija objavila lokacije projekata solarnih elektrana od ukupno 1 GW sa baterijama

19. septembar 2024. - Vlada Srbije je naložila izradu prostornog plana posebne namene za grupu solarnih elektrana ukupnog kapaciteta priključaka od jednog gigavata, sa baterijama