Električna energija

Srbija izmenama Zakona o energetici izdvaja EMS, Transportgas iz nadležnosti ministarstva

Srbija izmenama Zakona o energetici izdvaja EMS Transportgas iz nadleznosti ministarstva

Foto: Sergio Cerrato - Italia from Pixabay

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Narodna skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o energetici, koje otvaraju put za osnivanje nezavisne komisije za nadzor nad EMS-om i Transportgasom.

Srbija je na putu da ispuni obaveze koje je preuzela kao ugovorna strana Energetske zajednice, koje se tiču Trećeg energetskog paketa propisa Evropske unije. Narodna skupština Srbije je danas izglasala izmene Zakona o energetici, pa je tako dobila zadatak da osnuje nezavisnu Republičku komisiju za energetske mreže.

Parlament dobija veća ovlašćenja u energetskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je pre usvajanja objasnila da će novo telo od njenog ministarstva preuzeti nadležnost nad državnim operatorima sistema prenosa (TSO) električne energije – Elektromrežom Srbije (EMS), i gasa – Transportgasom. Ove kompanije će tako konačno moći da se sertifikuju kod Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) i evropskih regulatornih tela, podsetila je.

Nova zakonska rešenja smanjuju nadležnost vlade, a povećavaju nadležnost parlamenta nad delatnošću proizvodnje i distribucije električne energije i snabdevanja, navela je Đedović.

Formalizovanje statusa dva TSO-a

Izmene Zakona o energetici, sprovedene u cilju usklađivanja s pravnim tekovinama EU, omogućavaju potvrđivanje nezavisnosti dva operatora prenosnog sistema od Elektroprivrede Srbije, proizvođača električne energije i snabdevača, i Srbijagasa, snabdevača gasom i distributera tog energenta. Te dve kompanije, takođe u vlasništvu države, ostaju pod nadzorom ministarstva.

Na taj način će EMS i Transportgas zatim moći da formalno dobiju licence kao operatori prenosnog sistema.

Komisija će, između ostalog, imenovati i razrešavati predstavnika Srbije u skupštinama operatora prenosnog sistema. Predsednika i četiri člana će birati Narodna skupština, na predlog Odbora za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

26. jul 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

26. jul 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

26. jul 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

26. jul 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.