Električna energija

Srbija izmenama Zakona o energetici izdvaja EMS, Transportgas iz nadležnosti ministarstva

Srbija izmenama Zakona o energetici izdvaja EMS Transportgas iz nadleznosti ministarstva

Foto: Sergio Cerrato - Italia from Pixabay

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o energetici, koje otvaraju put za osnivanje nezavisne komisije za nadzor nad EMS-om i Transportgasom.

Srbija je na putu da ispuni obaveze koje je preuzela kao ugovorna strana Energetske zajednice, koje se tiču Trećeg energetskog paketa propisa Evropske unije. Narodna skupština Srbije je danas izglasala izmene Zakona o energetici, pa je tako dobila zadatak da osnuje nezavisnu Republičku komisiju za energetske mreže.

Parlament dobija veća ovlašćenja u energetskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je pre usvajanja objasnila da će novo telo od njenog ministarstva preuzeti nadležnost nad državnim operatorima sistema prenosa (TSO) električne energije – Elektromrežom Srbije (EMS), i gasa – Transportgasom. Ove kompanije će tako konačno moći da se sertifikuju kod Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) i evropskih regulatornih tela, podsetila je.

Nova zakonska rešenja smanjuju nadležnost vlade, a povećavaju nadležnost parlamenta nad delatnošću proizvodnje i distribucije električne energije i snabdevanja, navela je Đedović.

Formalizovanje statusa dva TSO-a

Izmene Zakona o energetici, sprovedene u cilju usklađivanja s pravnim tekovinama EU, omogućavaju potvrđivanje nezavisnosti dva operatora prenosnog sistema od Elektroprivrede Srbije, proizvođača električne energije i snabdevača, i Srbijagasa, snabdevača gasom i distributera tog energenta. Te dve kompanije, takođe u vlasništvu države, ostaju pod nadzorom ministarstva.

Na taj način će EMS i Transportgas zatim moći da formalno dobiju licence kao operatori prenosnog sistema.

Komisija će, između ostalog, imenovati i razrešavati predstavnika Srbije u skupštinama operatora prenosnog sistema. Predsednika i četiri člana će birati Narodna skupština, na predlog Odbora za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

26. jul 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

26. jul 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

26. jul 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

26. jul 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme