Električna energija

Srbija izmenama Zakona o energetici izdvaja EMS, Transportgas iz nadležnosti ministarstva

Srbija izmenama Zakona o energetici izdvaja EMS Transportgas iz nadleznosti ministarstva

Foto: Sergio Cerrato - Italia from Pixabay

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o energetici, koje otvaraju put za osnivanje nezavisne komisije za nadzor nad EMS-om i Transportgasom.

Srbija je na putu da ispuni obaveze koje je preuzela kao ugovorna strana Energetske zajednice, koje se tiču Trećeg energetskog paketa propisa Evropske unije. Narodna skupština Srbije je danas izglasala izmene Zakona o energetici, pa je tako dobila zadatak da osnuje nezavisnu Republičku komisiju za energetske mreže.

Parlament dobija veća ovlašćenja u energetskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je pre usvajanja objasnila da će novo telo od njenog ministarstva preuzeti nadležnost nad državnim operatorima sistema prenosa (TSO) električne energije – Elektromrežom Srbije (EMS), i gasa – Transportgasom. Ove kompanije će tako konačno moći da se sertifikuju kod Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) i evropskih regulatornih tela, podsetila je.

Nova zakonska rešenja smanjuju nadležnost vlade, a povećavaju nadležnost parlamenta nad delatnošću proizvodnje i distribucije električne energije i snabdevanja, navela je Đedović.

Formalizovanje statusa dva TSO-a

Izmene Zakona o energetici, sprovedene u cilju usklađivanja s pravnim tekovinama EU, omogućavaju potvrđivanje nezavisnosti dva operatora prenosnog sistema od Elektroprivrede Srbije, proizvođača električne energije i snabdevača, i Srbijagasa, snabdevača gasom i distributera tog energenta. Te dve kompanije, takođe u vlasništvu države, ostaju pod nadzorom ministarstva.

Na taj način će EMS i Transportgas zatim moći da formalno dobiju licence kao operatori prenosnog sistema.

Komisija će, između ostalog, imenovati i razrešavati predstavnika Srbije u skupštinama operatora prenosnog sistema. Predsednika i četiri člana će birati Narodna skupština, na predlog Odbora za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji