Električna energija

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Foto: iStock

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se osniva Republička komisija za energetske mreže i stvaraju uslovi da sertifikacija Elektromreže Srbije kao operatora prenosnog sistema bude priznata od strane Sekretarijata Energetske zajednice.

Vlada Srbije je saopštila da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici usklađuje nacionalno zakonodavstvo u oblasti energetike sa pravnim tekovinama Evropske unije i na sveobuhvatan i efikasan način rešava pitanje pune primene relevantnih propisa Unije.

Predloženim izmenama, kako se dodaje, uspostavlja se Republička komisija za energetske mreže kao samostalan i nezavistan organ za kontrolu operatora prenosnog sistema električne energije – Elektromreže Srbije (EMS)i operatora transportnog sistema prirodnog gasa – Transportgas Srbija.

Komisija, između ostalog, imenuje i razrešava predstavnika Republike Srbije u skupštinama operatora prenosnog sistema. Predsednika i četiri plana Komisije bira Narodna skupština na predlog skupšinskog Odbora za energetiku.

Sertifikacija EMS-a nije priznata od 2017.

Predlogom zakona se rešava i spor u vezi sa sertifikacijom EMS-a. Naime, u skladu sa odredbama iz Trećeg energetskog paketa propisa EU Zakonom o energetici je propisano da EMS i Transportgas Srbija pre nego što dobiju licencu i time budu određeni za operatora prenosnog sistema moraju da budu sertifikovani u skladu sa tim propisom. U postupku sertifikacije utvrđuje se nezavisnost operatora prenosnog sistema od proizvođača i snabdevača električnom energijom, u ovom slučaju od Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa.

Postupak sertifikacije za EMS sprovela je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) i donela odluku o sertifikaciji avgusta 2017, ali Sekretarijat Energetske zajednice nije dao pozitivno mišljenje, pa je ovo pitanje od tada otvoreno.

„Imajući u vidu potrebu sertifikacije operatora transportnog sistema u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama, kao i potrebu priznavanja sertifikacije EMS-a Predlogom zakona preciziraju se odredbe kojima će se nesporno omogućiti dokazivanje da  kontrolu nad operatorom prenosnog sistema i društava koja obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja električnom energijom čiji je osnivač Republika Srbija, ne obavlja isto lice“, navodi se u Predlogu zakona.

Osim priznavanja sertifikacije EMS-a, Predlog zakona trebalo bi da omogući i sertifikaciju Transportgasa Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji