Električna energija

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Foto: iStock

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se osniva Republička komisija za energetske mreže i stvaraju uslovi da sertifikacija Elektromreže Srbije kao operatora prenosnog sistema bude priznata od strane Sekretarijata Energetske zajednice.

Vlada Srbije je saopštila da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici usklađuje nacionalno zakonodavstvo u oblasti energetike sa pravnim tekovinama Evropske unije i na sveobuhvatan i efikasan način rešava pitanje pune primene relevantnih propisa Unije.

Predloženim izmenama, kako se dodaje, uspostavlja se Republička komisija za energetske mreže kao samostalan i nezavistan organ za kontrolu operatora prenosnog sistema električne energije – Elektromreže Srbije (EMS)i operatora transportnog sistema prirodnog gasa – Transportgas Srbija.

Komisija, između ostalog, imenuje i razrešava predstavnika Republike Srbije u skupštinama operatora prenosnog sistema. Predsednika i četiri plana Komisije bira Narodna skupština na predlog skupšinskog Odbora za energetiku.

Sertifikacija EMS-a nije priznata od 2017.

Predlogom zakona se rešava i spor u vezi sa sertifikacijom EMS-a. Naime, u skladu sa odredbama iz Trećeg energetskog paketa propisa EU Zakonom o energetici je propisano da EMS i Transportgas Srbija pre nego što dobiju licencu i time budu određeni za operatora prenosnog sistema moraju da budu sertifikovani u skladu sa tim propisom. U postupku sertifikacije utvrđuje se nezavisnost operatora prenosnog sistema od proizvođača i snabdevača električnom energijom, u ovom slučaju od Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa.

Postupak sertifikacije za EMS sprovela je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) i donela odluku o sertifikaciji avgusta 2017, ali Sekretarijat Energetske zajednice nije dao pozitivno mišljenje, pa je ovo pitanje od tada otvoreno.

„Imajući u vidu potrebu sertifikacije operatora transportnog sistema u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama, kao i potrebu priznavanja sertifikacije EMS-a Predlogom zakona preciziraju se odredbe kojima će se nesporno omogućiti dokazivanje da  kontrolu nad operatorom prenosnog sistema i društava koja obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja električnom energijom čiji je osnivač Republika Srbija, ne obavlja isto lice“, navodi se u Predlogu zakona.

Osim priznavanja sertifikacije EMS-a, Predlog zakona trebalo bi da omogući i sertifikaciju Transportgasa Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Interenergo-Bukovica-solarna-elektrana

Interenergo otvorio solarnu elektranu u Hrvatskoj snage 6,25 MW

2. jun 2023. - Kompanija Interenergo već ima vetropark na istoj lokaciji, a razvija i nove projekte solarne energije u Hrvatskoj

EU uvid uticaj predlozene reforme trziste elektricne energije

EU nema uvid u uticaj predložene reforme na tržište električne energije

2. jun 2023. - U svetlu aktuelne reforme pravila tržišta električne energije, stručnjaci poručuju da EU treba podatke i mehanizam za sagledavanje efekata

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

2. jun 2023. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

2. jun 2023. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa