Klimatske promene

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Foto: Dubravka Đedović / Facebook

Objavljeno

01.06.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija će Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, koji je u pripremi, ciljati da godišnje emisije gasova s efektom staklene bašte smanji za 34 odsto pre kraja decenije, otkrila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Dodala je da je realno da se finalna potrošnja energije snižava u proseku za 0,7 procenata godišnje.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da će država ciljeve koji se tiču obnovljivih izvora energije, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte utvrditi Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (INEKP) koji će, zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike, biti donet do kraja godine.

„Kad je reč o smanjenju emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, naš cilj će biti  da emisije smanjimo za 34 odsto do 2030, odnosno za 52 odsto do 2040. godine. U oblasti energetske efikasnosti smatramo realnim da prosečno smanjujemo finalnu potrošnju energije 0,7 odsto godišnje“, izjavila je u onlajn obraćanju tokom regionalne konferencijie ReGreen u Ljubljani. Događaj je organizovala Bloomberg Adria.

Srbija namerava da svoj kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za nekoliko godina utrostruči sa sadašnjih 550 megavata, navela je ministarka Dubravka Đedović

Inače, scenarijima iz nacrta nacionalnog plana je predviđeno da se godišnje emisije pre kraja decenije obore 34,2 do 44,4 odsto. Srbija je 2020. zabeležila smanjenje od 29 procenata.

Plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koji sada iznose 550 megavata, u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta, napomenula je Đedović. Ona je naglasila značaj reformisanja državnih energetskih kompanija, poput Elektroprivrede Srbije (EPS), da bi zemlja bila energetski nezavisna i imala sigurno snabdevanje.

Ministarka je navela da privreda i građani treba da učestvuju u energetskoj tranziciji i da uspeh u tom procesu zavisi od dijaloga privatnog i javnog sektora.

Đedović je prošlog meseca na Beogradskom energetskom forumu izjavila da je udeo od 45 odsto obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije realan cilj za 2030. godinu. Preliminarni nivoi iz dokumenta u pripremi su od 49 do 59 procenata. Kazala je da će ciljevi koje treba usvojiti biti „ambiciozni, ali realni“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

1. jun 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

1. jun 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

1. jun 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

1. jun 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske