Električna energija

Srbija će se obavezati da će napustiti korišćenje uglja najkasnije do 2050.

srbija-prestanak-koriscenja-uglja-dekarbonizacija-2050.-gasenje-elektrana

TE Nikola Tesla A (foto: EPS)

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Republika Srbija će uskoro zvanično saopštiti nameru da što pre, a najkasnije do kraja 2050. godine, prestane da koristi ugalj, i taj cilj će uključiti u nacionalne strateške dokumente. Takođe, Srbija će se obavezati da do kraja 2030. pripremi plan gašenja termoelektrana.

Obaveze o dekarbonizaciji i gašenju termoelektrana deo su predloga zakona o ugovoru o garancijama za kredit koji je Elektroprivreda Srbije (EPS) dobila od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 300 miliona evra.

Predlog zakona je Vlada Srbije poslala Narodnoj skupštini krajem marta.

U delu Predlogu zakona koji se odnosi na „ostale obaveze“ garanta kredita, što je Republika Srbija, se navodi da će država, čim to bude izvodljivo nakon potpisivanja Ugovora o zajmu i Ugovora o garanciji, saopštiti opredeljenje Srbije za postepen prestanak korišćenja uglja u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 31. decembra 2050, i to će se odraziti na nove ili ažurirane verzije nacionalnih strateških dokumenata.

Srbija će se obavezati da će raditi na uspostavljanju ključnih tačaka za povlačenje termoelektrana iz rada do 31. decembra 2030, piše u Predlogu.

Inače, Srbija, trenutno, u svojim zakonima nema nikakve definisane ciljeve za dekarbonizaciju i gašenje termoelektrana, mada se potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan obavezala da će raditi na tome da Evropa do 2050. bude klimatski neutralna.

Srbija će se obavezati da usvoji NEKP do kraja godine

U Predlogu zakona se navodi da će Srbija usvojiti nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) do 31. decembra 2023. Taj dokument će, kako se dodaje, sadržati cilj da se do kraja 2030. dostigne više od 45 odsto udela obnovljivih izvora u proizvodnom miksu električne energije. Srbija je prošle godine pripremila prvu verziju NEKP-a i održala javnu raspravu.

Među obavezama je i održavanje aukcije za vetroparkove snage najmanje 400 MW, kao priprema trogodišnjeg plana za aukcije. Inače, aukcije, koje se pripremaju u saradnji sa stručnjacima EBRD-a, su prvo najavljene za prvi kvartal ove godine, a onda za april.

Zajam će se koristiti i za prekvalifikaciju radnika pogođenih zelenom tranzicijom

U obrazloženju Predloga zakona Vlada Srbije je navela da kredit od 300 miliona rešava hitan jaz u likvidnosti pružanjem finansijske podrške EPS-u, ali će uključivati i podršku razvoju kredibilne strategije dekarbonizacije i akcionog plana za kompaniju, uključujući strategiju postepenog izbacivanja uglja do 2050. A, sve sa ciljem da se pomogne Srbiji da unapredi svoju dugoročnu sigurnost snabdevanja električnom energijom i stvori mogućnost okruženja za prelazak na čistu energiju.

Kredit ne sme da se koristiti za investicije u fosilna goriva, kao i za plate radnika u rudnicima i termoelektranama

Zajmom se predviđa, kako se navodi, i podrška prekvalifikaciji radne snage EPS-a pogođene zelenom tranzicijom privrede. Ali, kreditna sredstva se neće koristiti za kapitalne investicije koje se odnose na fosilna goriva. U slučaju EPS-a to znači ulaganja u rudnike i termoelektrane.

Tako se navodi da će se kredit koristiti za refinansiranja zajmova, finansiranje troškova iz poslovanja, osim troškova u vezu sa delatnošću eksploatacije uglja i proizvodnje struje u termoelektranama, uključujući troškove zaposlenih u ovim delatnostima.

Novac će se, takođe, upotrebljavati i za plaćanja podsticajne otkupne cene za proizvođače iz elektrana na obnovljive izvore, kao i finansiranje uvoza električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

20. april 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

20. april 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. april 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

20. april 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije