OIE

Slovenija usvojila novčane podsticaje za opštine koje prihvate izgradnju vetroturbina

Slovenija novcane podsticaje opstine prihvate izgradnju vetroturbina

Foto: Frimufilms on Freepik

Objavljeno

21.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenija pokušava da podstakne opštinske vlasti i stanovništvo da prihvate postavljanje vetroturbina na svojoj teritoriji. Lokalne samouprave su dobile pravo na nadoknadu u iznosu 200.000 evra po megavatu.

Opštinama u Sloveniji od sada sleduje kompenzacija od države ukoliko dozvole instaliranje vetroturbina. Posle dugotrajne pripreme i rasprave, vlada je usvojila uredbu kojom je propisala da će lokalne samouprave dobiti 200.000 evra po svakom megavatu kapaciteta.

Sredstva su namenjena za socijalne programe, a biće isplaćivana preko mehanizma podsticaja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Minimalni kapacitet iznosi jedan megavat.

Nova mera je vladin odgovor na opiranje lokalnog stanovništva i opštinskih vlasti izgradnji vetroturbina

Mera je usvojena zbog toga što se na lokalnom nivou često javlja otpor, a procedure dugo traju. U skladu je sa Zakonom o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, izglasanim prošle godine.

U Sloveniji su u pogonu samo tri vetroturbine, a vlasnici su im različiti. U zemlji je u pripremi nekoliko projekata. Ona zbog hroničnih zastoja ozbiljno podbacuje u ispunjavanju nacionalnih ciljeva o korišćenju zelene energije. S druge strane, Slovenija ostvaruje napredak na drugim frontovima, prvenstveno u solarnim elektranama, a i osnivaju se prve energetske zajednice.

Po novom propisu, jednokratna nadoknada se opštini isplaćuje kada investitor dobije dozvolu za izgradnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

21. mart 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

21. mart 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

21. mart 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

21. mart 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika