OIE

Slovenija raspisala poziv za sufinansiranje projekata daljinskog grejanja na OIE

Slika: Wikimedia/Ulrichulrich

Objavljeno

05.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije objavilo je javni poziv za sufinansiranje projekata sistema daljinskog grejanja koji koriste energiju iz obnovljivih izvora. Ukupna vrednost bespovratnih sredstava je 8 miliona evra.

Poziv će biti otvoren sve dok se ne dodele sva sredstva za period 2017-2020, odnosno najkasnije do 7. juna 2018. godine, saopštilo je slovenačko Ministarstvo za infrastrukturu.

Poziv za dostavljanje projekata, sufinansiran iz Kohezionog fonda Evropske unije, usmeren je na projekte koji koriste obnovljive izvore kao što su drvna biomasa i geotermalna i solarna energija i predviđaju:

  • izgradnju sistema daljinskog grejanja na obnovljive izvore energije sa kapacitetom kotla do 10 MW ili izgradnju mikro sistema daljinskog grejanja sa kotlom kapaciteta do 1 MW;
  • proširenje postojeće mreže daljinskog grejanja sa ili bez dodavanja drvenih kotlova na biomasu;
  • solarni sistem za zagrevanje vode može biti uključen ukoliko solarna energija doprinosi kao dodatni izvor poboljšanju sistema daljinskog grejanja.

Poziv je otvoren za kompanije i samostalne preduzetnike.

Ukupan iznos finansijskog podsticaja za realizaciju projekta koji podnese veliko preduzeće iznosi do 35% investicionih troškova. Za srednja preduzeća, finansijski podsticaj će se povećati za 10 procentnih poena a za mala preduzeća za 20 procentnih poena. Ako sistemi sadrže jedinicu za kogeneraciju (CHP) za električnu i toplotu energiju koja se isporučuje mreži daljinskog grejanja, iznos državne pomoći može se povećati za 10 procentnih poena.

Poziv za podnošenje predloga projekata objavljen je u okviru Operativnog programa za sprovođenje Kohezione politike EU u periodu od 2014. do 2020. godine u Sloveniji. Cilj programa je podsticanje privrednog razvoja Slovenije sa fokusom na nacionalne ciljeve i ciljeve Evropa 2020 za pametan, održiv i inkluzivan rast, i u energetskom sektoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

5. jul 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

5. jul 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. jul 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. jul 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK