OIE

Fondovi EU finansiraju održivi energetski razvoj u Sloveniji

Slika: Ministarstvo infrastrukture

Objavljeno

04.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo infrastrukture u Ljubljani raspisalo je pozive za projekte energetske obnove zgrada u javnom sektoru i za sufinansiranje podizanja vetroelektrana i malih hidroelektrana. Podrška za finansiranje energetskog razvoja u iznosu od 25.7 miliona evra obezbeđena je iz fondova EU.

Slovenija će izabrati izvođače i korisnike sredstava iz Evropskog kohezionog fonda u okviru sedmogodišnjeg programa do kraja 2020. godine. Ustanove koje je osnovala država i njihova nadležna ministarstva, kao i pravna lica na užoj razini i opštine, mogu da podnesu predloge za projekte jačanja efikasnosti koji su u skladu sa vladinim propisima i smernicama u segmentu održivog korišćenja energije i pametnih mreža, prelaska na nisko ugljeničnu ekonomiju, promocije energetske efikasnosti, pametnog energetskog menadžmenta i primeni obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade.

Javni sektor

Posrednički entiteti u užem javnom sektoru aplikacije će dostavljati do 21. aprila, 19. juna, 21. avgusta, 23. oktobra i 18. decembra za radove zaključno sa septembrom 2019, a za njih je namenjeno 7,65 miliona evra, od čega Slovenija učestvuje sa 1.15 miliona. Za aktivnosti ustanova u širem sektoru u istom periodu i s istim rokovima za prijave biće odvojeno 14,12 miliona evra nepovratnih sredstava. Vlada će uložiti 2,12 miliona.

U fondu za projekte sufinansiranja dve petine troškova odabranih radova u opštinama biće 17,65 miliona evra, gde Evropska unija pokriva 15 miliona. Ta sredstva moraju da se povuku do polovine oktobra, a namenjena su za obnovu zgrada ove i sledeće godine. Prijave se primaju do 18. aprila, 15. maja, 12. juna, 18. septembra i 16. oktobra 2017. godine.

Obnovljivi izvori energije

Poziv za pokrivanje dela ulaganja u postrojenja za proizvodnju struje iz vetra i u male hidrocentrale (MHE) raspisan je za četiri miliona evra, po pola za oba sektora, za korišćenje zaključno sa 2020. godinom. Biće sufinansirano najviše po 20 odsto projekta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, uključujući tri odsto u nadzoru izgradnje. Obuhvaćene su instalacije između 50 kilovata i deset megavata. Rok za podnošenje prijava je 28. septembar 2017. godine, a sredstva moraju da se iskoriste do 26. januara sledeće godine.

Troškovi koji se mogu finansirati su: troškovi eksternih dobavljača i izvođača radova na izgradnji elektrana, kupovina opreme koja služi za proizvodnju električne energije iz vetra i hidro energije, troškovi nadzora izgradnje u iznosu od tri odsto troškova.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU zabranu prodaje vozila benzin dizel 2035

EU potvrdila zabranu prodaje vozila na benzin, dizel od 2035. godine

4. april 2017. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

4. april 2017. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

4. april 2017. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

4. april 2017. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje