Električna energija

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

slovenia necp targets

Foto: Siggy Nowak from Pixabay

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava ciljeve za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine.

Članice Evropske unije prvobitne nacionalne energetske i klimatske planove do 2030. godine pripremile su, a Evropska komisija odobrila 2019. godine. EU regulativa zacrtala je da se nacrti ažuriranih planova predaju do juna 2023, a finalni planovi do juna 2024.

Analize tih finalnih planova pokazale su da su članice EU povećale solarne ciljeve za 87 odsto u odnosu na ciljeve u trenutno važećim dokumentima.

Slovenija trenutno sprovodi javnu raspravu o finalnoj ažuriranoj verziji NEKP-a koja je počela 20, maja i završava se 23. juna.

Cilj za OIE podignut na 33 odsto

Prvobitni cilj za udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije do 2030. godine bio je 27 odsto, a sada je povećan na 33 odsto. Cilj na nivou EU je više od 42,5 odsto.

Udeo je na kraju 2022. bio 25 odsto, i zemlja ga je dostigla zahvaljujući statističkom prenosu energije iz Hrvatske, na osnovu dogovora dve zemlje. Naime, domaća proizvodnja nije bila dovoljna da se obezbedi 25 odsto.

U deo u sektoru grejanja i hlađenja na kraju 2022. bio je bezmalo 34 odsto, u sektoru struje 37 odsto i transporta 7.8 odsto.

Slovenija je u ažuriranom planu povećala i procenat smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte sa 36 na 55 odsto, što je cilj isti kao na nivou EU, s tim da će taj cilj biti ispunjen do 2033, a ne do 2030. Rezultat se računa u odnosu na 2005.

Kumer: Energetska efikasnost će biti omogućena i finansijski slabijim porodicama

Ministar životne sredine, klime i energetike Bojan Kumer izjavio je da će glavni doprinos ovom smanjenje dati prestanak korišćenja uglja, koji je zacrtan najkasnije do 2033.

Prestanak upotrebe uglja značiće dekarboniziciju proizvodnje električne energije u Sloveniji, naglasio je Kumer tokom treće javne prezentacije ažuriranog NEKP-a na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani.

Novi NEKP značajno jača ambiciju i u efikasnom korišćenju energije. Planirano je korišćenje finalne energije do 2030. ne pređe 50,2 TWh što je više od 11 odsto povećanje u odnosu na prethodni cilj od 54,9 TWh.

Plan, kako je navelo Ministarstvo, uzima u obzir i problem energetskog siromaštva, jer predviđa mere koje će obezbediti pristup energetskoj efikasnosti čak i finansijski slabijim domaćinstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

11. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

11. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

11. jun 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

11. jun 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan