Električna energija

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

slovenia necp targets

Foto: Siggy Nowak from Pixabay

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava ciljeve za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine.

Članice Evropske unije prvobitne nacionalne energetske i klimatske planove do 2030. godine pripremile su, a Evropska komisija odobrila 2019. godine. EU regulativa zacrtala je da se nacrti ažuriranih planova predaju do juna 2023, a finalni planovi do juna 2024.

Analize tih finalnih planova pokazale su da su članice EU povećale solarne ciljeve za 87 odsto u odnosu na ciljeve u trenutno važećim dokumentima.

Slovenija trenutno sprovodi javnu raspravu o finalnoj ažuriranoj verziji NEKP-a koja je počela 20, maja i završava se 23. juna.

Cilj za OIE podignut na 33 odsto

Prvobitni cilj za udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije do 2030. godine bio je 27 odsto, a sada je povećan na 33 odsto. Cilj na nivou EU je više od 42,5 odsto.

Udeo je na kraju 2022. bio 25 odsto, i zemlja ga je dostigla zahvaljujući statističkom prenosu energije iz Hrvatske, na osnovu dogovora dve zemlje. Naime, domaća proizvodnja nije bila dovoljna da se obezbedi 25 odsto.

U deo u sektoru grejanja i hlađenja na kraju 2022. bio je bezmalo 34 odsto, u sektoru struje 37 odsto i transporta 7.8 odsto.

Slovenija je u ažuriranom planu povećala i procenat smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte sa 36 na 55 odsto, što je cilj isti kao na nivou EU, s tim da će taj cilj biti ispunjen do 2033, a ne do 2030. Rezultat se računa u odnosu na 2005.

Kumer: Energetska efikasnost će biti omogućena i finansijski slabijim porodicama

Ministar životne sredine, klime i energetike Bojan Kumer izjavio je da će glavni doprinos ovom smanjenje dati prestanak korišćenja uglja, koji je zacrtan najkasnije do 2033.

Prestanak upotrebe uglja značiće dekarboniziciju proizvodnje električne energije u Sloveniji, naglasio je Kumer tokom treće javne prezentacije ažuriranog NEKP-a na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani.

Novi NEKP značajno jača ambiciju i u efikasnom korišćenju energije. Planirano je korišćenje finalne energije do 2030. ne pređe 50,2 TWh što je više od 11 odsto povećanje u odnosu na prethodni cilj od 54,9 TWh.

Plan, kako je navelo Ministarstvo, uzima u obzir i problem energetskog siromaštva, jer predviđa mere koje će obezbediti pristup energetskoj efikasnosti čak i finansijski slabijim domaćinstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

11. jun 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

11. jun 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

11. jun 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

11. jun 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije