OIE

Slovenija dobila prvu solarnu elektranu koju je izgradila energetska zadruga za snabdevanje svojih članova

energetska zajednica hrastnik soncna sola energetska zadruga

Foto: Timotej Vrtnik

Objavljeno

24.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je dobila prvu energetsku zajednicu čiji se članovi snabdevaju električnom energijom iz solarne elektrane koju su sami postavili na krovu javne ustanove. Fotonaponsko postrojenje instalirala je energetska zadruga Zeleni Hrastnik na krovu Osnovne škole narodni heroj Rajko Hrastnik, a struju će proizvoditi za članove energetske zajednice Sunčana škola Hrastnik.

Solarna elektrana Sunčana škola Hrastnik, snage 300 kW je, takođe, jedna od najvećih u kategoriji prozjumera odnosno potrošača koji proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, saopštila je nevladina organizacija Focus.

Krovna solarna elektrana će snabdevati 16 stanova iz obližnjih stambenih blokova, tri javne zgrade – opštinu, školu i bazen, mali poslovni prostor i prostorije dve privatne firme.

Projekat je sprovela energetska zadruga Zeleni Hrastnik, osnovana 2022, uz podršku opštine Hrastnik i organizacije Focus. Tehnički deo posla obavila je firma Kisik, a finansiranje je obezbeđeno na sledeći način: po 20 odsto je stiglo od priloga članova zadruge i subvencije slovenačke vlade, a ostatak je kredit državnog Eko fonda (Eko sklad), uz povoljnu kamatnu stopu.

Nakon otplate kredita računi  za struju biće smanjeni približno 65 odsto

Posebnost ove zajednice obnovljivih izvora energije (eng. renewable energy communitty) je, kako je naveo Focus, i model njenog osnivanja. Svi uključeni u ovu zajednicu obnovljive energije – 17 fizičkih lica, dve firme, opština – članovi su Energetske zadruge Zeleni Hrastnik, vlasnici solarne elektrane i istovremeno potrošači.

Tako će ostvariti korist za životnu sredinu u vidu smanjenih emisija CO2 i niže iznose na računima za struju, naveo je Focus.

U prvih trinaest godina rada elektrane trošak potrošnje električne energije članova energetske zajednice biće smanjen za približno 30 odsto, a nakon otplate kredita za približno 65 odsto, jer će pokrivati samo troškove održavanja i upravljanja.

Focus je naveo da su zadruge najbolji model da se realizaciju lokalnih projekata za korišćenje obnovljivih resursa, jer zadržava koristi u lokalnoj zajednici, omogućava uključivanje lokalnog stanovništva i demokratsko upravljanje zajedničkim resursima po principu jedan član, jedan glas.

Cilj projekta je bio da se napravi model koji će koristiti i drugi, što već daje rezultate jer je opština Ig preko novoosnovane zadruge već ušla u energetske projekte za snabdevanje potrošača, a interesovanje stiže i iz drugih opština.

Inače, i Ljubljana je nedavno najavila osnivanje energetske zajednice.

energetska zajednica hrastnik soncna sola zadruga
Foto: Timotej Vrtnik/Arhiv Focus

„Primer pravedne zelene tranzicije odozdo“

Marko Funkl, načelnik opštine Hrastnik, rekao je da je izgradnja ovakvih zajednica budućnost za opštine i društvo u celini. Čini se da su pionirski koraci teški, ali u svetu već postoji mnogo dobrih praksi koje uz odgovarajuću podršku države i drugih aktera mogu da zažive u Sloveniji, dodao je on.

Prema rečima Boštjana Remića, iz organizacije Focus, prilikom uspostavljanja ove energetske zajednice morali su da prevaziđu mnoge prepreke i pravne nejasnoće, što bi trebalo da koristi svima koji žele da krenu istim putem. Energetska zadruga Zeleni Hrastnik je konkretan primer pravedne zelene tranzicije odozdo, dodao je Remić.

Pripremaju se novi projekti za Hrastnik

Božidar Roglič, predsednik energetske zadruge Zeleni Hrastnik, naveo je da su zbog propisa u energetsku zajednicu Sunčana škola Hrastnik mogli da budu uključeni samo potršači koji su priključeni na istu trafo stanicu kao i Osnovna škola.

Postoji interesovanje za povezivanje i na drugim lokacijama u opštini, pa se pripremaju novi projekti, najavio je Roglič.

Inače, Srbija je prvu zadužnu solarnu elektranu dobila u avgustu 2023.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

24. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

24. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

24. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

24. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače