OIE

Postavljeni solarni paneli za prve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Postavljeni solarni paneli prvih zadruznih solarnih elektrana u Srbiji

Foto: Energetska zadruga Elektropionir

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetska zadruga Elektropionir je u saradnji sa mesnim zajednicama Temska i Dojkinci i Gradom Pirotom instalirala panele u okviru prvog projekta zadružnih solarnih elektrana u Srbiji.

Energetska zadruga Elektropionir pokrenula je kampanju Solarna Stara kako bi prikupila sredstva za izgradnju prvih zadružnih krovnih solarnih elektrana u Srbiji. Godinu dana kasnije, zahvaljujući donacijama i građanima koji su izdvojili polovinu sredstava, solarni paneli su postavljeni.

Ovi pogoni se nalaze na krovovima zgrade Mesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci. Snaga im iznosi po pet kilovata.

Sav prihod od prodaje električne energije biće doniran mesnim zajednicama

Sav prihod od prodaje električne energije u narednih 25 godina biće doniran mesnim zajednicama. Sredstva će biti stavljena na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama za aktivnosti koje unapređuju život zajednice.

Solarna Stara_Temska 2
Foto: Energetska zadruga Elektropionir

Da bi prve zadružne elektrane bile puštene u rad, pred energetskom zadrugom su još dva koraka. Najpre je potrebno da Elektrodistribucija Srbije odobri i instalira priključak i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate.

“Projektom Solarna Stara, Energetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore”, stoji u saopštenju.

Staroplaninski kraj je izabran sa razlogom

Staroplaninski kraj je izabran sa razlogom.  “Za prve zadružne solarne elektrane odabrali smo upravo staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi. Suprotno tome, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista!”, rekli su pripadnici zadruge.

Elektropionir ističe da Solarna Stara pruža model i drugim selima, gradovima i inicijativama u Srbiji da zajedničkim snagama podstaknu razvoj lokalnih zajednica i prelazak na upotrebu energije budućnosti – iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

3. avgust 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

3. avgust 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

3. avgust 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

3. avgust 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske