OIE

Postavljeni solarni paneli za prve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Postavljeni solarni paneli prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji

Foto: Energetska zadruga Elektropionir

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zadruga Elektropionir je u saradnji sa mesnim zajednicama Temska i Dojkinci i Gradom Pirotom instalirala panele u okviru prvog projekta zadružnih solarnih elektrana u Srbiji.

Energetska zadruga Elektropionir pokrenula je kampanju Solarna Stara kako bi prikupila sredstva za izgradnju prvih zadružnih krovnih solarnih elektrana u Srbiji. Godinu dana kasnije, zahvaljujući donacijama i građanima koji su izdvojili polovinu sredstava, solarni paneli su postavljeni.

Ovi pogoni se nalaze na krovovima zgrade Mesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci. Snaga im iznosi po pet kilovata.

Sav prihod od prodaje električne energije biće doniran mesnim zajednicama

Sav prihod od prodaje električne energije u narednih 25 godina biće doniran mesnim zajednicama. Sredstva će biti stavljena na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama za aktivnosti koje unapređuju život zajednice.

Solarna Stara_Temska 2
Foto: Energetska zadruga Elektropionir

Da bi prve zadružne elektrane bile puštene u rad, pred energetskom zadrugom su još dva koraka. Najpre je potrebno da Elektrodistribucija Srbije odobri i instalira priključak i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate.

“Projektom Solarna Stara, Energetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore”, stoji u saopštenju.

Staroplaninski kraj je izabran sa razlogom

Staroplaninski kraj je izabran sa razlogom.  “Za prve zadružne solarne elektrane odabrali smo upravo staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi. Suprotno tome, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista!”, rekli su pripadnici zadruge.

Elektropionir ističe da Solarna Stara pruža model i drugim selima, gradovima i inicijativama u Srbiji da zajedničkim snagama podstaknu razvoj lokalnih zajednica i prelazak na upotrebu energije budućnosti – iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

3. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

3. avgust 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

3. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

3. avgust 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače