OIE

Postavljeni solarni paneli za prve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Postavljeni solarni paneli prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji

Foto: Energetska zadruga Elektropionir

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zadruga Elektropionir je u saradnji sa mesnim zajednicama Temska i Dojkinci i Gradom Pirotom instalirala panele u okviru prvog projekta zadružnih solarnih elektrana u Srbiji.

Energetska zadruga Elektropionir pokrenula je kampanju Solarna Stara kako bi prikupila sredstva za izgradnju prvih zadružnih krovnih solarnih elektrana u Srbiji. Godinu dana kasnije, zahvaljujući donacijama i građanima koji su izdvojili polovinu sredstava, solarni paneli su postavljeni.

Ovi pogoni se nalaze na krovovima zgrade Mesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci. Snaga im iznosi po pet kilovata.

Sav prihod od prodaje električne energije biće doniran mesnim zajednicama

Sav prihod od prodaje električne energije u narednih 25 godina biće doniran mesnim zajednicama. Sredstva će biti stavljena na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama za aktivnosti koje unapređuju život zajednice.

Solarna Stara_Temska 2
Foto: Energetska zadruga Elektropionir

Da bi prve zadružne elektrane bile puštene u rad, pred energetskom zadrugom su još dva koraka. Najpre je potrebno da Elektrodistribucija Srbije odobri i instalira priključak i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate.

“Projektom Solarna Stara, Energetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore”, stoji u saopštenju.

Staroplaninski kraj je izabran sa razlogom

Staroplaninski kraj je izabran sa razlogom.  “Za prve zadružne solarne elektrane odabrali smo upravo staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi. Suprotno tome, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista!”, rekli su pripadnici zadruge.

Elektropionir ističe da Solarna Stara pruža model i drugim selima, gradovima i inicijativama u Srbiji da zajedničkim snagama podstaknu razvoj lokalnih zajednica i prelazak na upotrebu energije budućnosti – iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

3. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

3. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

3. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

3. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona