OIE

Građani donirali sredstva za zadružne solarne elektrane na Staroj planini – akcija se nastavlja

Na Staroj planini prve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Foto: Elektropionir

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja Solarna Stara je ostvarila cilj zahvaljujući donacijama građana, pa će u selima na Staroj planini biti izgrađene prve zadružne krovne solarne elektrane u Srbiji. Postavljeni cilj da se prikupi 840 hiljada dinara je premašen, ali kampanja za donacije biće otvorena do 20. jula i sav novac koji se do tada prikupi biće namenjen za dodatne solarne panele.

Inicijativu Solarna Stara je pokrenula energetska zadruga Elektropionir sa meštanima sela Temska i Dojkinci, u kojima će biti postavljeni paneli.

U donacijskoj kampanji – kraudfandingu za izgradnju prvih zadružnih solarnih elektrana na Staroj planini premašena je ciljana suma od 840 hiljada dinara, saopštio je Elektropionir.

Novac za prve zadružne krovne solarne elektrane u Srbiji doniralo je preko 200 građana. Sva dodatna sredstva biće utrošena na još solarnih panela. Kampanja traje do 20. jula.

Projektom je predviđena izgradnja dve krovne solarne elektrane sa po 14 panela, ali svaki panel više daje još veći doprinos navedenim lokalnim zajednicama, navode zadrugari.

Ukupna vrednost projekta je 1,68 miliona dinara. Članovi i članice Elektropionira su iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora prikupili polovinu iznosa.

Stara planina dom za prvu zadružnu elektranu

Solarne elektrane biće izgrađene na krovovima Mesne zajednice u Temskoj i Doma kulture u Dojkincima.

Projektom su predviđeni paneli s garancijom od 25 godina. Sav godišnji prihod od proizvodnje i prodaje električne energije biće na raspolaganju lokalnoj zajednici, udruženjima i organizacijama i za aktivnosti koje unapređuju život zajednice. Solarne elektrane će biti postavljene ove jeseni ili na proleće, saopšteno je.

Sav godišnji prihod od proizvodnje i prodaje električne energije biće na raspolaganju lokalnoj zajednici

Pokretači kampanje dodaju da je na Staroj planini zahvaljujući odlučnosti meštana i podršci koji su dobili od građana širom Srbije zaustavljena izgradnja malih hidroelektrana, čiji način gradnje i eksploatacije nisu održivi.

Cilj kampanje Solarna Stara je da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore. Energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu, ističu zadrugari.

Elektropionir ističe da je ovo dobar pokazni primer i prvi u nizu sličnih projekata za energiju iz obnovljivih izvora na kojima će raditi zadruga, stručnjaci, aktivisti, lokalna zajednica i lokalna uprava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

13. jul 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

13. jul 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

13. jul 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

13. jul 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa