OIE

Građani donirali sredstva za zadružne solarne elektrane na Staroj planini – akcija se nastavlja

Na Staroj planini prve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Foto: Elektropionir

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja Solarna Stara je ostvarila cilj zahvaljujući donacijama građana, pa će u selima na Staroj planini biti izgrađene prve zadružne krovne solarne elektrane u Srbiji. Postavljeni cilj da se prikupi 840 hiljada dinara je premašen, ali kampanja za donacije biće otvorena do 20. jula i sav novac koji se do tada prikupi biće namenjen za dodatne solarne panele.

Inicijativu Solarna Stara je pokrenula energetska zadruga Elektropionir sa meštanima sela Temska i Dojkinci, u kojima će biti postavljeni paneli.

U donacijskoj kampanji – kraudfandingu za izgradnju prvih zadružnih solarnih elektrana na Staroj planini premašena je ciljana suma od 840 hiljada dinara, saopštio je Elektropionir.

Novac za prve zadružne krovne solarne elektrane u Srbiji doniralo je preko 200 građana. Sva dodatna sredstva biće utrošena na još solarnih panela. Kampanja traje do 20. jula.

Projektom je predviđena izgradnja dve krovne solarne elektrane sa po 14 panela, ali svaki panel više daje još veći doprinos navedenim lokalnim zajednicama, navode zadrugari.

Ukupna vrednost projekta je 1,68 miliona dinara. Članovi i članice Elektropionira su iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora prikupili polovinu iznosa.

Stara planina dom za prvu zadružnu elektranu

Solarne elektrane biće izgrađene na krovovima Mesne zajednice u Temskoj i Doma kulture u Dojkincima.

Projektom su predviđeni paneli s garancijom od 25 godina. Sav godišnji prihod od proizvodnje i prodaje električne energije biće na raspolaganju lokalnoj zajednici, udruženjima i organizacijama i za aktivnosti koje unapređuju život zajednice. Solarne elektrane će biti postavljene ove jeseni ili na proleće, saopšteno je.

Sav godišnji prihod od proizvodnje i prodaje električne energije biće na raspolaganju lokalnoj zajednici

Pokretači kampanje dodaju da je na Staroj planini zahvaljujući odlučnosti meštana i podršci koji su dobili od građana širom Srbije zaustavljena izgradnja malih hidroelektrana, čiji način gradnje i eksploatacije nisu održivi.

Cilj kampanje Solarna Stara je da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore. Energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu, ističu zadrugari.

Elektropionir ističe da je ovo dobar pokazni primer i prvi u nizu sličnih projekata za energiju iz obnovljivih izvora na kojima će raditi zadruga, stručnjaci, aktivisti, lokalna zajednica i lokalna uprava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vodič za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

13. jul 2022. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

13. jul 2022. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

13. jul 2022. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

13. jul 2022. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu