Električna energija

Slovenački Petrol pustio u rad MHE Jeleč snage 4,8 MW u BiH

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska grupacija Petrol je zvanično pustila u rad malu hidroelektranu (MHE) Jeleč na reci Govza kod Foče u Bosni i Hercegovini (BiH). Koncesionar je u izgradnju MHE Jeleč snage 4,8 MW uložio 6,25 miliona evra.

Planirano je da dve turbine MHE Jeleč godišnje proizvode od 14 do 18 GWh električne energije, što je dovoljno da se obezbedi snabdevanje strujom 4.000 domaćinstava.

Javnosti najpoznatiji kao trgovac naftom i naftnim derivatima i mreži benzinskih stanica u regionu, Petrol uz MHE Jeleč ima i četiri male hidroelektrane u Fojnici u BiH ukupne snage oko 6 MW, kao i vetropark u Šibeniku u Hrvatskoj instalisane snage 20,7 MW. Ukupna godišnja proizvodnja ovih pogona od oko 80 GWh električne energije dovoljna je za potrebe 20.000 domaćinstava.

Na svečanosti povodom otvaranja MHE Jeleč, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je podsetio da je u poslednje tri godine u Republici Srpskoj pušteno u rad oko 20 malih hidroelektrana i dodao da se trenutno gradi još 14 MHE.

„Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana Buk Bijela na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju“, rekao je Đokić.

Član Uprave Grupacije Petrol Rok Vodnik izrazio je na svečanosti izrazio uverenje da će grupacija nastaviti da investira u projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u poslednje četiri godine na području ove opštine.

„I od ove male hidroelektrane očekujemo korist za mještane Jeleča, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Doprineće poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije, opština će imati koncesionu naknadu, a Srpska nove potencijale u hidroenergetici“, dodao je Mašić.

U saopštenju se takođe navodi da je Mašić izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima gradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na reci Drini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPBiH bi za placanje CO2 godisnje morala da odvoji 200 miliona evra

EPBiH bi za plaćanje CO2 godišnje morala da odvoji 200 miliona evra

12 May 2021 - Trošak emisija premašuje ukupni trošak uglja i proizvodnju električne energije iz ovog energenta čini potpuno neisplativom.

TES 2030. gubitak 870 miliona evra CO2 ember

TEŠ bi do 2030. mogao da napravi gubitak od 870 miliona evra zbog troškova CO2

10 May 2021 - Termoelektrana Šoštanj bi mogla da bude zatvorena pre 2033, što je najraniji rok koji Slovenija razmatra za prestanak korišćenja uglja.

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.