Električna energija

Slovenački Petrol pustio u rad MHE Jeleč snage 4,8 MW u BiH

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska grupacija Petrol je zvanično pustila u rad malu hidroelektranu (MHE) Jeleč na reci Govza kod Foče u Bosni i Hercegovini (BiH). Koncesionar je u izgradnju MHE Jeleč snage 4,8 MW uložio 6,25 miliona evra.

Planirano je da dve turbine MHE Jeleč godišnje proizvode od 14 do 18 GWh električne energije, što je dovoljno da se obezbedi snabdevanje strujom 4.000 domaćinstava.

Javnosti najpoznatiji kao trgovac naftom i naftnim derivatima i mreži benzinskih stanica u regionu, Petrol uz MHE Jeleč ima i četiri male hidroelektrane u Fojnici u BiH ukupne snage oko 6 MW, kao i vetropark u Šibeniku u Hrvatskoj instalisane snage 20,7 MW. Ukupna godišnja proizvodnja ovih pogona od oko 80 GWh električne energije dovoljna je za potrebe 20.000 domaćinstava.

Na svečanosti povodom otvaranja MHE Jeleč, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je podsetio da je u poslednje tri godine u Republici Srpskoj pušteno u rad oko 20 malih hidroelektrana i dodao da se trenutno gradi još 14 MHE.

„Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana Buk Bijela na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju“, rekao je Đokić.

Član Uprave Grupacije Petrol Rok Vodnik izrazio je na svečanosti izrazio uverenje da će grupacija nastaviti da investira u projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u poslednje četiri godine na području ove opštine.

„I od ove male hidroelektrane očekujemo korist za mještane Jeleča, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Doprineće poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije, opština će imati koncesionu naknadu, a Srpska nove potencijale u hidroenergetici“, dodao je Mašić.

U saopštenju se takođe navodi da je Mašić izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima gradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na reci Drini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski