Električna energija

Slovenački Petrol pustio u rad MHE Jeleč snage 4,8 MW u BiH

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska grupacija Petrol je zvanično pustila u rad malu hidroelektranu (MHE) Jeleč na reci Govza kod Foče u Bosni i Hercegovini (BiH). Koncesionar je u izgradnju MHE Jeleč snage 4,8 MW uložio 6,25 miliona evra.

Planirano je da dve turbine MHE Jeleč godišnje proizvode od 14 do 18 GWh električne energije, što je dovoljno da se obezbedi snabdevanje strujom 4.000 domaćinstava.

Javnosti najpoznatiji kao trgovac naftom i naftnim derivatima i mreži benzinskih stanica u regionu, Petrol uz MHE Jeleč ima i četiri male hidroelektrane u Fojnici u BiH ukupne snage oko 6 MW, kao i vetropark u Šibeniku u Hrvatskoj instalisane snage 20,7 MW. Ukupna godišnja proizvodnja ovih pogona od oko 80 GWh električne energije dovoljna je za potrebe 20.000 domaćinstava.

Na svečanosti povodom otvaranja MHE Jeleč, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je podsetio da je u poslednje tri godine u Republici Srpskoj pušteno u rad oko 20 malih hidroelektrana i dodao da se trenutno gradi još 14 MHE.

„Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana Buk Bijela na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju“, rekao je Đokić.

Član Uprave Grupacije Petrol Rok Vodnik izrazio je na svečanosti izrazio uverenje da će grupacija nastaviti da investira u projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u poslednje četiri godine na području ove opštine.

„I od ove male hidroelektrane očekujemo korist za mještane Jeleča, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Doprineće poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije, opština će imati koncesionu naknadu, a Srpska nove potencijale u hidroenergetici“, dodao je Mašić.

U saopštenju se takođe navodi da je Mašić izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima gradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na reci Drini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke