Električna energija

Slovenački Petrol pustio u rad MHE Jeleč snage 4,8 MW u BiH

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska grupacija Petrol je zvanično pustila u rad malu hidroelektranu (MHE) Jeleč na reci Govza kod Foče u Bosni i Hercegovini (BiH). Koncesionar je u izgradnju MHE Jeleč snage 4,8 MW uložio 6,25 miliona evra.

Planirano je da dve turbine MHE Jeleč godišnje proizvode od 14 do 18 GWh električne energije, što je dovoljno da se obezbedi snabdevanje strujom 4.000 domaćinstava.

https://vimeo.com/277489244

Javnosti najpoznatiji kao trgovac naftom i naftnim derivatima i mreži benzinskih stanica u regionu, Petrol uz MHE Jeleč ima i četiri male hidroelektrane u Fojnici u BiH ukupne snage oko 6 MW, kao i vetropark u Šibeniku u Hrvatskoj instalisane snage 20,7 MW. Ukupna godišnja proizvodnja ovih pogona od oko 80 GWh električne energije dovoljna je za potrebe 20.000 domaćinstava.

Na svečanosti povodom otvaranja MHE Jeleč, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je podsetio da je u poslednje tri godine u Republici Srpskoj pušteno u rad oko 20 malih hidroelektrana i dodao da se trenutno gradi još 14 MHE.

„Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana Buk Bijela na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju“, rekao je Đokić.

Član Uprave Grupacije Petrol Rok Vodnik izrazio je na svečanosti izrazio uverenje da će grupacija nastaviti da investira u projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u poslednje četiri godine na području ove opštine.

„I od ove male hidroelektrane očekujemo korist za mještane Jeleča, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Doprineće poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije, opština će imati koncesionu naknadu, a Srpska nove potencijale u hidroenergetici“, dodao je Mašić.

U saopštenju se takođe navodi da je Mašić izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima gradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na reci Drini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. septembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. septembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji