x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenački Petrol pustio u rad MHE Jeleč snage 4,8 MW u BiH

03.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Vlada Republike Srpske
Slovenački Petrol pustio u rad MHE Jeleč snage 4,8 MW u BiH

Slovenačka energetska grupacija Petrol je zvanično pustila u rad malu hidroelektranu (MHE) Jeleč na reci Govza kod Foče u Bosni i Hercegovini (BiH). Koncesionar je u izgradnju MHE Jeleč snage 4,8 MW uložio 6,25 miliona evra.

Planirano je da dve turbine MHE Jeleč godišnje proizvode od 14 do 18 GWh električne energije, što je dovoljno da se obezbedi snabdevanje strujom 4.000 domaćinstava.

Javnosti najpoznatiji kao trgovac naftom i naftnim derivatima i mreži benzinskih stanica u regionu, Petrol uz MHE Jeleč ima i četiri male hidroelektrane u Fojnici u BiH ukupne snage oko 6 MW, kao i vetropark u Šibeniku u Hrvatskoj instalisane snage 20,7 MW. Ukupna godišnja proizvodnja ovih pogona od oko 80 GWh električne energije dovoljna je za potrebe 20.000 domaćinstava.

Na svečanosti povodom otvaranja MHE Jeleč, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je podsetio da je u poslednje tri godine u Republici Srpskoj pušteno u rad oko 20 malih hidroelektrana i dodao da se trenutno gradi još 14 MHE.

„Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana Buk Bijela na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju“, rekao je Đokić.

Član Uprave Grupacije Petrol Rok Vodnik izrazio je na svečanosti izrazio uverenje da će grupacija nastaviti da investira u projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u poslednje četiri godine na području ove opštine.

„I od ove male hidroelektrane očekujemo korist za mještane Jeleča, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Doprineće poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije, opština će imati koncesionu naknadu, a Srpska nove potencijale u hidroenergetici“, dodao je Mašić.

U saopštenju se takođe navodi da je Mašić izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima gradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na reci Drini.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.