Energetska efikasnost

Slovenački parlament jednoglasno usvojio zakon o energetskoj efikasnosti

Slovenacki parlament zakon energetskoj efikasnosti

Photo: Unsplash

Objavljeno

22.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zakon o energetici je dosad pokrivao odredbe o energetskoj efikasnosti, a slovenački poslanici su upravo usvojili akt kojim su izdvojili tu oblast. Oni su podržali cilj da se energetska efikasnost do kraja nastupajuće decenije poveća za 35 odsto sa nivoa na kojem je bila 2005 kao i ambiciozne želje za obaranje potrošnje energenata i emisija gasova s efektom staklene bašte u zgradarstvu.

Državni zbor Slovenije, koji ima 90 mesta, usvojio je Zakon o efikasnom korišćenju energije sa 77 glasova za i nijednim protiv. Tim aktom se regulišu pravila koja su ranije bila u Zakonu o energetici, uz usklađivanje s propisima koje je u međuvremenu donela Evropska unija. Novi slovenački zakon o energetskoj efikasnosti sadrži mere unapređenja za sve sektore i zainteresovane strane.

EU u sledećih deset godina namerava da energetsku efikasnost poveća za 32,5 odsto s nivoa na kojem je bila 2007, a vlada je odredila ambiciju da postigne rast od 35 procenata. Za zakon, za koji se koristi slovenački akronim ZURE, uključuje standarde u energetskoj efikasnosti za proizvode i zgradarstvo i određuje nadležnost institucija, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Razdvaja se merenje potrošnje tople vode, grejanja, hlađenja

Definisane su obaveze za merenje potrošnje energije i obračunavanje troškova na ime energenata kao i kazne za prekšioce. One se usklađuju s važećom direktivom Evropske unije o podeli troškova u zgradama s više stanova.

Sve nove zgrade koje imaju svoje grejanje ili hlađenje ili su povezane na daljinsku mrežu moraće da budu opremljene pojedinačnim meračima uključujući one za toplu vodu. Za te uređaje je obavezno obezbediti mogućnost daljinskog očitavanja.

Emisije gasova s efektom staklene bašte treba da se do 2030. smanje 70 odsto

Zakon propisuje instaliranje punjača za električna vozila na parkinzima i odmorištima. U nove objekte s više od deset mesta za parkiranje kao i one koji se temeljno rekonstruišu mora da se uvede poseban kabel u tu svrhu.

Poslanici i poslanice su podržali ciljeve da se do 2030. potrošnja energije u zgradarstvu smanji 20 procenata, a emisije gasova s efektom staklene bašte barem 70 odsto. Referentni nivo u oba slučaja je stanje registrovano 2005. godine. Skoro sve parlamentarne grupe su podržale predlog zakona.

Njega je vlada u Ljubljani Državnom zboru uputila u julu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

19 July 2021 - Javni pozivi za firme nisu isti u svim lokalnim samoupravama, i sadrže dosta detalja koji se odnose i na konkurse za građane.

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

16 July 2021 - EBRD je odobrio kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).