Energetska efikasnost

Slovenački parlament jednoglasno usvojio zakon o energetskoj efikasnosti

Slovenacki parlament zakon energetskoj efikasnosti

Photo: Unsplash

Objavljeno

22.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zakon o energetici je dosad pokrivao odredbe o energetskoj efikasnosti, a slovenački poslanici su upravo usvojili akt kojim su izdvojili tu oblast. Oni su podržali cilj da se energetska efikasnost do kraja nastupajuće decenije poveća za 35 odsto sa nivoa na kojem je bila 2005 kao i ambiciozne želje za obaranje potrošnje energenata i emisija gasova s efektom staklene bašte u zgradarstvu.

Državni zbor Slovenije, koji ima 90 mesta, usvojio je Zakon o efikasnom korišćenju energije sa 77 glasova za i nijednim protiv. Tim aktom se regulišu pravila koja su ranije bila u Zakonu o energetici, uz usklađivanje s propisima koje je u međuvremenu donela Evropska unija. Novi slovenački zakon o energetskoj efikasnosti sadrži mere unapređenja za sve sektore i zainteresovane strane.

EU u sledećih deset godina namerava da energetsku efikasnost poveća za 32,5 odsto s nivoa na kojem je bila 2007, a vlada je odredila ambiciju da postigne rast od 35 procenata. Za zakon, za koji se koristi slovenački akronim ZURE, uključuje standarde u energetskoj efikasnosti za proizvode i zgradarstvo i određuje nadležnost institucija, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Razdvaja se merenje potrošnje tople vode, grejanja, hlađenja

Definisane su obaveze za merenje potrošnje energije i obračunavanje troškova na ime energenata kao i kazne za prekšioce. One se usklađuju s važećom direktivom Evropske unije o podeli troškova u zgradama s više stanova.

Sve nove zgrade koje imaju svoje grejanje ili hlađenje ili su povezane na daljinsku mrežu moraće da budu opremljene pojedinačnim meračima uključujući one za toplu vodu. Za te uređaje je obavezno obezbediti mogućnost daljinskog očitavanja.

Emisije gasova s efektom staklene bašte treba da se do 2030. smanje 70 odsto

Zakon propisuje instaliranje punjača za električna vozila na parkinzima i odmorištima. U nove objekte s više od deset mesta za parkiranje kao i one koji se temeljno rekonstruišu mora da se uvede poseban kabel u tu svrhu.

Poslanici i poslanice su podržali ciljeve da se do 2030. potrošnja energije u zgradarstvu smanji 20 procenata, a emisije gasova s efektom staklene bašte barem 70 odsto. Referentni nivo u oba slučaja je stanje registrovano 2005. godine. Skoro sve parlamentarne grupe su podržale predlog zakona.

Njega je vlada u Ljubljani Državnom zboru uputila u julu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Dva kotla na drvnu sečku snage po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5...

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.