Životna sredina

Sledeća generacija planiranja gradova – fokus na održivosti

Sledeca generacija planiranja gradova - fokus na odrzivosti

Slika: BGEN

Objavljeno

04.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Inovativni pristup održivom planiranju gradova, kao i nova tehnologija u prečišćavanja otpadnih voda kao deo sistema integralnog planiranja razvoja i revitalizacije gradova – Blue Green Dream (BGD), predstavljeni su danas na panelu i radionici Sledeća generacija planiranja gradova u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije i Privredne komore Srbije.

Primena ove inovativne metodologije značajno menja strategiju urbanog planiranja, a rezultat su znatno kvalitetniji nivo života građana i povećana efikasnost funkcionisanja gradskih infrastrukturnih sistema kao i otpornost na klimatske promene i vremenske ekstreme, rekao je Ranko Božović iz kompanije En Plus, koja skupa sa londonskim univerzitetom Imperial College radi na projektu Blue Green Solution-Climate KIC.

Blue Green Solutions su konzorcijumi za primenu inovativnih rešenja na osnovu integrisanih BGD tehnologija u Evropi i svetu.  Londonski univerzitet, uz pomoć Climate-KIC, najveće evropske javno-privatne inicijative u oblasti klimatskih promena, radi na tim sistemskim rešenjima koja donose velike uštede koristeći gradsku prirodnu infrastrukturu sa ciljem da stvore održivu, i na sve agresivnije klimatske promene otpornu sredinu.

Ova rešenja, naveo je Božović, primenjiva su jednako na manja naselja, delove grada ili cele gradove. Koncept je zasnovan na integrisanom i interaktivnom planiranju, što znači da se u prihvatanju i realizaciji ove metodologije pre svega mora krenuti od promene mentalnog pristupa planiranju, ali i projektovanju, izgradnji, upravljanju, monitoringu i održavanju novih i revitalizaciji postojećih delova grada.

Nove metode prečišćavanja otpadnih voda

Napredne tehnologije u prikupljanju, prečišćavanju otpadnih voda i recikliranja produkata njihove prerade, kao deo sistema integralnog planiranja razvoja i revitalizacijce gradova, predstavio je profesor Čedo Maksimović sa londonskog univerziteta Imperial College. Profesor Maksimović je inače i osmislio projekat Blue Green Dream.

Najveći broj postojećih tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda potiče iz 19.veka, rekao je, u toj meri da se uz neke manje modifikacije primenjuju u 95 odsto postojećih i novoprojektovanih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u svetu. Zbog neprijatnih mirisa, ova postrojenja, stara i glomazna, uglavnom su locirana dalje od naselja i gradova, a u prečniku od bar 5 kilometara niko ne želi da gradi.

Takva postrojenja planirana su i za gradove u Srbiji. “Ne bismo smeli sebi da dozvolimo grešku koju su napravili Mađari. Pre pet godina su instalirali ta postrojenja a sada ih uklanjaju, i prelaze na nove tehnologije”, poručio je Maksimović.

Postrojenja za prečišćavanje sa inovativnom tehnologijom, rekao je Maksimovič, već su instalirana u nekim gradovima/delovima gradova u Kini, Holandiji, Francuskoj, Japanu, Mađarskoj… Između ostalog, ona traže znanto manju površinu (svega 20 – 30% u odnosu na postojeća postrojenja), mogu se izgraditi u urbaniim delovima, ekonomski su višestruko isplativa, ne šire  neprijatne mirise, prečišćavaju na različitim nivoima pa je prečišćena voda pogodna za različite namene.

„Srbija ima veliku prednost zato što još nema nikakvih postrojenja, i trebalo bi da tu prednost iskoristi i opredeli se za nove tehnologije, a ne da napravi grešku kao Mađarska“, zaključio je Maksimović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

reka ceka spas od coveka kraljevo pravo na vodu mhe

Profesori i aktivisti poručili u Kraljevu: opasnost od gradnje malih hidroelektrana nije prošla

27 априла 2022 - Tribina "Reka čeka spas od čoveka" okupila je stručnjake i aktiviste u Kraljevu, a organizator je bila inicijativa Pravo na vodu

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

crna gora bilecko jezero ers hrvatska republika srpska

Crna Gora traži od Hrvatske i BiH deo vode i struje iz Bilećkog jezera

06 априла 2022 - Vlada Crne Gore pokrenula je proceduru za utvrđivanje koliki deo vodnih i hidroenergetskih resursa Bilećkog jezera pripada ovoj državi

Svetski dan voda 2022 - značaj podzemnih voda sve veći

Svetski dan voda 2022 – značaj podzemnih voda sve veći

21 марта 2022 - Danas se obeležava Svetski dan voda, s posebnim akcentom na važnost podzemnih voda, koje čine skoro 99 odsto tečne slatke vode na planeti