Električna energija

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

14.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, smatra mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto. „Širenje nuklearne energije na sve strane“ i ubrzavanje elektrifikacije drumskog saobraćaja jesu glavni preduslovi za sigurnu, pravovremenu, odgovornu i ugljenično neutralnu budućnost, poručio je u uvodnom obraćanju pred panel-diskusiju na Beogradskom energetskom forumu.

Odgovorna energetska politika je uvek pitanje matematike, budući da uvek postoji brojka koja pokazuje potražnju jedne zemlje tokom određenog perioda, i fizike, u smislu infrastrukture, jer od nje zavisi odakle neka zemlja može da, na primer, dopremi gas i naftu kroz cevovode. Ovako ju je definisao ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto u uvodnom govoru pred panel-diskusiju o ugljenično neutralnoj budućnosti na Beogradskom energetskom forumu.

Sigurnost i bezbednost snabdevanja energentima uvek mora da bude glavni prioritet, uz zaštitu životne sredine, istakao je na ovoj konferenciji u organizaciji portala Balkan Green Energy News. Na oba aspekta se istovremeno može raditi jedino ukoliko energetska politika „ne bude više talac ideologije i licemerja“, po Sijartovom mišljenju.

Potrošnja struje će se pre kraja decenije udvostručiti

O sastavu svog nacionalnog energetskog miksa svaka država mora da donese suverenu odluku, a njene specifičnosti moraju da budu uvažene, izjavio je glavni mađarski diplomata i kreator energetske politike.

„Širenje nuklearne energije na sve strane“ i ubrzavanje elektrifikacije drumskog saobraćaja jesu glavni preduslovi za sigurnu, pravovremenu, odgovornu i ugljenično neutralnu budućnost, upozorio je Sijarto. Po njegovom mišljenju, potrošnja električne energije će se pre kraja decenije duplirati usled globalnog uvećanja industrijske proizvodnje i potražnje za grejanjem i hlađenjem i prevozom.

U ideološkim raspravama se fizička realnost uopšte ne uzima u obzir, izjavio je glavni mađarski diplomata i kreator energetske politike

Nuklearna energija može na siguran i pouzdan način da obezbedi dovoljno električne energije, i to jeftine, uz istovremeno očuvanje prirode, podvukao je Sijarto. Bez bržeg prelaska drumskog saobraćaja na električnu mobilnost „nema nade“ da će zeleni ciljevi i dalje moći da budu ispunjeni, tvrdi ministar.

„Ukoliko sagledate poslednjih nekoliko godina, lako se uočava da je energetska politika postala talac ideoloških rasprava i licemerja. A u tim raspravama se fizička realnost uopšte ne uzima u obzir. Taj pristup se odražava u sankcijama koje je Evropska unija uvela protiv Rusije. Iako su zapadnoevropske zemlje onoliko ponosne na sebe što su se, na primer, otarasile ruske nafte, lako je shvatiti zašto je Evropa postala glavni kupac indijske nafte i zašto je Rusija sa 0,5 na 35 odsto podigla svoj udeo“ u uvozu nafte u Indiju“, izjavio je Sijarto.

Peter Szijjarto Sijarto Belgrade Energy Beogradski energetski Forum
Sijarto aludira na to da evropski klijenti kupuju rusku naftu preko Indije

Glavni snabdevač tečnim prirodnim gasom u zapadnoevropskim lukama je – Rusija

Štaviše, napomenuo je da EU odbija zahteve centralnoevropskih zemalja, u koje on računa i Srbiju, za finansijsku podršku za povećanje kapaciteta gasovoda na jugoistoku zemlje. U administraciji u Briselu onda kažu da gas za 15 godina više neće biti deo energetskog miksa, dodao je ministar.

„A kada smo opet kod ponosnih zapadnoevropskih zemalja što naglašavaju da su se otarasile ruskog gasa, u stvari su minulog meseca bile glavni kupci ruskog gasa. A najveći udeo u LNG-u u zapadnoevropskim lukama ima ruski gas“, izjavio je Sijarto.

Nemačke, francuske, američke firme ostale u Rosatomovom projektu nuklearne elektrane Paks 2 u Mađarskoj

Što se tiče nuklearne energije, ukazao je na primer Mađarske. Vlada je sporazum o izgradnji postrojenja Paks 2 potpisala sa ruskom državnom kompanijom Rosatom. A na terenu ima nemačkih, francuskih i američkih izvođača i plaćaju ih Rusi, podsetio je ministar.

Po njegovom tumačenju, to je primer gde su vodeći poslovni ljudi „zadržali zdrav razum“. Osim toga, Rusija je prošle godine bila glavni snabdevač Sjedinjenih Država uranijumom, izjavio je Sijarto.

Kineski proizvođači baterija došli da ih prave za auto-kompanije iz Nemačke

Mađarska je jedna od malo zemalja sveta koja je povećala svoj bruto domaći proizvod i u isto vreme smanjila emisije gasova s efektom staklene bašte, kazao je ministar spoljnih poslova i trgovine učesnicama i učesnicima skupa u Beogradu. „Mislim da bi to trebalo da bude merilo“, objasnio je Sijarto.

Pritom je izrazio uverenje da „nema uspešne zapadne korporativne strategije bez racionalne saradnje Istoka i Zapada“, pri čemu je opet naveo primer svoje zemlje. Naime, to je na celom svetu jedino mesto susreta tri najveća proizvođača vozila iz Nemačke i tri najveća kineska proizvođača baterija, izjavio je Sijarto.

Mađarska namerava da tokom svog predsedavanja EU, koje počinje u julu, zagovara podsticaje za automobilsku industriju u segmentu električnih vozila, otkrio je ministar. Vlada u Budimpešti će takođe promovisati globalnu saradnju među ovakvim kompanijama, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

14. maj 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

14. maj 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

14. maj 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije

koncar vidraru rumunija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

14. maj 2024. - Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru