OIE

Severna Makedonija spremila za 2021. skoro milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Foto: Pixabay/schropferoval

Objavljeno

22.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije usvojila je program subvencija za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost za domaćinstva za 2021. godinu, vredan oko 840.000 evra, od čega je 130.000 evra namenjeno prozjumerima.

Prozjumerima će država nadoknaditi do 30% troškova nabavke i ugradnje fotonaponskih sistema, kapaciteta do 4 kW, za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju. Najveći iznos subvencije je oko 1.000 evra po domaćinstvu.

Severna Makedonija poslednjih godina čini dosta da podrži građane koji žele da koriste obnovljive izvore energije, unaprede energetsku efikasnost svojih domova ili pređu na čistija goriva.

Za subvencije za solarne kolektore je takođe namenjeno 130.000 evra

Ove godine, država će pokrivati do 30% troška nabavke i postavljanja solarnih kolektora, dok će domaćinstva sa niskim primanjima moći da dobiju nadoknadu 70% troškova. Budžet za ovu svrhu je takođe 130.000 evra.

Najveći iznos subvencija namenjen je za PVC i aluminijumsku stolariju

Za subvencionisanje kupovine i ugradnje PVC ili aluminijumskih prozora namenjeno je oko 360.000 evra, pri čemu će država pokrivati do 50% troškova, a za domaćinstva sa niskim primanjima do 70%.

Nabavka i ugradnja peći na pelet biće ove godine podržana sa ukupno 230.000 evra, pri čemu će država takođe pokrivati do 50% troškova, a za domaćinstva sa niskim primanjima do 70%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

22. januar 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

22. januar 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

22. januar 2021. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

22. januar 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela