Životna sredina

Šest zahteva građana Novog Pazara za gradske vlasti povodom zagađenja vazduha

novi pazar zagadjenje vazduha

Objavljeno

18.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grupa građana okupljena oko inicijative „Za zdrav Novi Pazar“ predala je danas gradskim vlastima peticiju sa zahtevima za smanjenje zagađenja vazduha i adekvatnim informisanjem građana o kvalitetu vazduha.

Novi Pazar je redovno među deset najzagađenijih gradova u Srbiji. Tako je bilo 2021, 2022, a i početkom ove godine.

„Mi, građani okupljeni oko inicijative „Za zdrav Novi Pazar“, obraćamo se vama zabrinuti za stanje i zdravlje u ovom gradu, a povodom velikog aerozagađenja. Predajemo ovaj zahtjev kojim želimo da se što hitnije pristupi radu ka smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu, svjesni činjenice da su ovakvim stanjem najviše ugrožena djeca, trudnice i starije osobe, grupa koja treba najveću podršku zajednice“, navodi se u saopštenju.

Ovo je šest zahteva:

  1.  Da se hitno uspostavi lokalni monitoring radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha;
  2. Da se hitno uspostavi obaveštavanje građana putem sajta Grada i lokalnih medija o stepenu kvaliteta vazduha, njegovom zagađenju i merama koje građani treba da preduzmu povodom toga.
  3. Sprovesti u najkraćem roku procedure izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha;
  4. Ubrzati rad na uspostavljanju lokalnog registra izvora zagađivanja. Registar treba da glavni izvor informacija o emisijama zagađujućih materija pri izradi Plana kvaliteta vazduha i Programa monitoringa; Popisati sve kotlare na ugalj, mazut itd, i apelovanju u narednom periodu za zamenu istih;
  5. Obavestiti građane na koji broj mogu prijaviti veliko emitovanje zagađenja koje primete u svojoj okolini, a onda unaprediti efikasnost inspekcije u domenu praćenja većih emitera zagađujućih materija u vazduh, a posebno realizovati vanredne inspekcijske nadzore prema prijavama građana;
  6. Da se hitno preduzmu početni koraci za smanjenje zagađenja. Kao konkretne koraka građani daju sledeće preporuke: smanjenje sportskih aktivnosti u ovom periodu, preporuke o smanjenju aktivnosti napolju uz naglašavanje u kojim satima, preporuke o skraćenju školskih časova u drugoj smeni, uspostavljanje akcije „par-nepar“ kod saobraćaja, aktivno obaveštavanje javnosti koji materijali su dobri a koji loši za ogrev na različite načine (mediji, propagandni materijal), sudelovanje u kupovini prečišćivača za državne predškolske ustanove i obdaništa.

Sve svoje zahteve, kako kažu, građani su pripremili na osnovu javnih politika Republike Srbije i planskih akata grada Novog Pazara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. januar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

18. januar 2023. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

18. januar 2023. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

18. januar 2023. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije