Životna sredina

Prva tri dana 2023. u skoro celoj Srbiji zagađenost vazduha veća od dozvoljene

U Srbiji pocetak godine epizoda visoke zagadenosti zagadjenosti vazduha xeco vazduh

Foto: Užice je i na početku 2023. jedan od najzagađenijih gradova (iStock)

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Drugog januara je 19 državnih stanica izmerilo 24-satnu koncentraciju sitnih čestica tipa PM10 u vazduhu koja je bila preko dva puta veća od granične vrednosti za tu kategoriju. U Srbiji je za prva tri dana 2023. godine dozvoljeni dnevni nivo po sva tri puta premašen na 39 od 45 zvaničnih mernih mesta.

U Severnoj Makedoniji se u slučajevima jake zagađenosti vazduha automatski uvode mere zaštite stanovništva i za poboljšanje situacije, a u okolnim zemljama je sistem upozoravanja i delovanja još ponegde uveden na lokalu ili po oblastima. U Srbiji ne. Građanima je obaveštavanje u javnim glasilima i na javnim mestima dostupno sporadično, a državna mreža mernih stanica još ne obuhvata ni mnoge velike gradove.

Temperatura je ekstremno visoka za januar, što znači da je potreba za grejanjem mnogo niža nego obično, a kućna i ložišta koja pokrivaju mali broj objekata su obično najveći izvor zagađenja vazduha. Ipak, od početka godine su zabeležene jako velike koncentracije sitnih ili PM čestica.

Zagađivanju vazduha veoma doprinose termoelektrane na ugalj, toplane na mazut i druga velika ložišta. Takođe, pri nedostatku vetra i još nekim meteorološkim uslovima, štetne materije se duže zadržavaju u blizini izvora i njihova koncentracija raste.

Drugog januara je najveća zagađenost česticama tipa PM10 izmerena u Pirotu, Novom Pazaru i Užicu

Po podacima sa aplikacije xEco vazduh, 24-satni nivo mikroskopske prašine tipa PM10 je 2. januara u jednom trenutku na 19 od 45 zvaničnih mernih mesta pokazivao vrednosti više od dvostruko većih nego što je dozvoljeno. Tamo je kvalitet vazduha bio klasifikovan kao veoma loš i označen ljubičastim. Granična vrednost je bila premašena na ukupno 42 stanice.

Na vrhu liste je bio Pirot, sa 144 mikrograma po kubnom metru. Sledeći, sa samo neznatno nižim čestičnim zagađenjem, bili su Novi Pazar i Užice.

Štaviše, U Srbiji je za prva tri dana 2023. godine dozvoljeni srednji dnevni nivo za PM10 po sva tri puta premašen na čak 39 mernih tačaka. Pritom se 24 njih nalazi na teritoriji Beograda.

U Užicu je srednji dnevni granični nivo za PM10 premašen čak 160 puta, a dozvoljeno je samo 35 dana u crvenom

„Državna merenja, sve zvanično. Famozno pitanje, zašto onda ovo saznajete ovde i sada?“ upitao je preko Twittera autor aplikacije Dejan Lekić, aludirajući na to što vlasti u Srbiji ne upozoravaju stanovništvo na opasnost pri epizodama visoke zagađenosti. On je jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), koja je prvog januara izbacila sopstveni izveštaj o zagađenosti vazduha za 2022. godinu, kao i prošle godine.

U Užicu je srednji dnevni granični nivo za PM10 premašen čak 160 puta, a dozvoljeno je da se prekorači 35 puta godišnje. Drugi je Popovac, sa 146 dana u crvenom. Među prvih pet su još Valjevo (144), Novi Pazar (141 dan), i Smederevo (128 prekoračenja izmerenih na stanici Radinac).

Trenutno je po 24-satnim vrednostima najzagađenije u Novom Pazaru, Valjevu i Užicu, koji su u ljubičastom. Kvalitet vazduha je loš u očitavanjima na sedam mesta, a srednji na osam. Ako se gledaju klizni srednji 24-satni nivoi čestica PM2.5, koje su manje od 2,5 mikrometra, Novi Pazar, Užice, Niš, Kosjerić i Valjevo su označeni smeđim, što znači da je kvalitet vazduha izuzetno loš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

4. januar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

4. januar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

4. januar 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

4. januar 2023. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena