OIE

Sarajevo obezbedilo finansiranje za gradnju kantonalne fabrike peleta

sarajevo fabrika peleta ugovor potpisivanje

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Objavljeno

24.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Dok se vlade u regionu dovijaju da obezbede dovoljno peleta i to po pristupačnim cenama za građane, Sarajevo nastavlja realizaciju svoje ideje za snabdevanje stanovnika kantona ovim ogrevom – gradnji državne peletare.

Pelet je za Sarajevo važan jer je i deo strategije da se smanji zagađenje vazduha u gradu. Inače, zbog energetske krize cena ovog ogreva je drastično povećana u regionu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJP Sarajevo – šume Samir Omerović potpisali su sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.

Peletaru zajedno finansiraju kantonalna vlada i Sarajevo-šume

Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od 8,46 konvertibilnih maraka (4,2 miliona evra), od čega Ministarstvo izdvaja 3,15 miliona, a Sarajevo – šume preostalih 1,05 miliona.

Ministar Adnan Delić je izjavio da je sporazum potpisan posle stupanja na snagu novog Zakona o šumama Kantona Sarajevo, jer je ovim propisom predviđena formalno-pravni osnov za pokretanje rada fabrike.

On je naveo da su u pripremi javni pozivi za kupovinu zemljišta i nabavku postrojenja za proizvodnju peleta. Do kraja ove sedmice, a najkasnije početkom naredne bićeobjavljen javni poziv za izradu idejnog rešenja, a nakon toga, najkasnije za 15-ak dana, raspisaće se javni poziv za kupovinu zemljišta.

Kantonalna peletara biće spremna za sledeću grejnu sezonu

Sigurno je da proizvodnja neće početi do početka ovogodišnje sezone grejanja, ali je izvesno da će se kantonalna peletara proraditi naredne godine, poručio je Delić.

Direktor Samir Omerović istakao je da izmene Zakona nisu važne samo za proizvodnju peleta, već i za konverziju izdanačkih degradiranih šuma u visokokvalitetne šume i reorganizaciju preduzeća kako bi gazdovanje šumama bilo u skladu sa novim ekološko prihvatljivim tehnologijama.

On je naveo i je da Kanton Sarajevo izmenama Zakona jedini kanton u Federaciji BiH koji je stekao uslove da pokrene proizvodni pogon.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

24. avgust 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

24. avgust 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

24. avgust 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

24. avgust 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije