x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rumunija i Slovenija žele mesto komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji

31.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: BGEN
Rumunija i Slovenija žele mesto komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji

Pet država članica Evropske unije – Estonija, Letonija, Rumunija, Poljska i Slovenija, zainteresovane su da dobiju sektor energetike u novom sastavu Evropske komisije, preneo je rumunski portal HotNews.ro.

Kandidati za sektor energetike su Kadri Simson (Estonija), Virginijus Sinkevicius, Linas Linkevicius ili Saulius Skvernelis (Letonija), Krzisztof Szczerski (Poljska), Luminita Odobescu (Rumunija) i Janez Lenarčič (Slovenija).

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji

Luminita Odobescu trenutno je ambasador Rumunije u EU, kao i Janez Lenarčič, koji drži istu poziciju u ime Slovenije. Krzisztof Szczerski je šef kabineta poljskog predsednika, dok je Kadri Simson član Partije centra u Estoniji.

Rumunija je zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji od strane vlada Estonije, Poljske i Slovenije. Praksa je da svaka članica predloži svog kandidata, ali se o resorima odlučuje naknadno.

Prema informacijama portala HotNews.ro, premijerka Rumunije Viorica Dancila informisala je Brisel da je zemlja zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine u budućoj Evropskoj komisiji.

Mandat trenutnog sastava Evropske komisije završava se 31. oktobra 2019.  Miguel Arias Canete je trenutno komesar EU za klimu i energetiku.

Procedura izbora novih komesara nije nimalo laka. Spisak kandidata za komesare prvo utvrđuju Savet EU i novi predsednik Evropske komisije. Nakon toga kandidati moraju da se pojave pred parlamentarnim odborima i to onima koji su povezani sa resorom koji bi trebalo da dobiju. Posle ocene odbora, komesare bira Evropski parlament, a imenuje ih Savet EU.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.