Električna energija

Rumunija i Slovenija žele mesto komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji

Rumunija-Slovenija-EU-komesar-za-energetiku

Slika: BGEN

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Pet država članica Evropske unije – Estonija, Letonija, Rumunija, Poljska i Slovenija, zainteresovane su da dobiju sektor energetike u novom sastavu Evropske komisije, preneo je rumunski portal HotNews.ro.

Kandidati za sektor energetike su Kadri Simson (Estonija), Virginijus Sinkevicius, Linas Linkevicius ili Saulius Skvernelis (Letonija), Krzisztof Szczerski (Poljska), Luminita Odobescu (Rumunija) i Janez Lenarčič (Slovenija).

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji

Luminita Odobescu trenutno je ambasador Rumunije u EU, kao i Janez Lenarčič, koji drži istu poziciju u ime Slovenije. Krzisztof Szczerski je šef kabineta poljskog predsednika, dok je Kadri Simson član Partije centra u Estoniji.

Rumunija je zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji od strane vlada Estonije, Poljske i Slovenije. Praksa je da svaka članica predloži svog kandidata, ali se o resorima odlučuje naknadno.

Prema informacijama portala HotNews.ro, premijerka Rumunije Viorica Dancila informisala je Brisel da je zemlja zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine u budućoj Evropskoj komisiji.

Mandat trenutnog sastava Evropske komisije završava se 31. oktobra 2019.  Miguel Arias Canete je trenutno komesar EU za klimu i energetiku.

Procedura izbora novih komesara nije nimalo laka. Spisak kandidata za komesare prvo utvrđuju Savet EU i novi predsednik Evropske komisije. Nakon toga kandidati moraju da se pojave pred parlamentarnim odborima i to onima koji su povezani sa resorom koji bi trebalo da dobiju. Posle ocene odbora, komesare bira Evropski parlament, a imenuje ih Savet EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

31. jul 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

31. jul 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

31. jul 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

31. jul 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji