Električna energija

Rumunija i Slovenija žele mesto komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji

Rumunija-Slovenija-EU-komesar-za-energetiku

Slika: BGEN

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Pet država članica Evropske unije – Estonija, Letonija, Rumunija, Poljska i Slovenija, zainteresovane su da dobiju sektor energetike u novom sastavu Evropske komisije, preneo je rumunski portal HotNews.ro.

Kandidati za sektor energetike su Kadri Simson (Estonija), Virginijus Sinkevicius, Linas Linkevicius ili Saulius Skvernelis (Letonija), Krzisztof Szczerski (Poljska), Luminita Odobescu (Rumunija) i Janez Lenarčič (Slovenija).

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji

Luminita Odobescu trenutno je ambasador Rumunije u EU, kao i Janez Lenarčič, koji drži istu poziciju u ime Slovenije. Krzisztof Szczerski je šef kabineta poljskog predsednika, dok je Kadri Simson član Partije centra u Estoniji.

Rumunija je zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji od strane vlada Estonije, Poljske i Slovenije. Praksa je da svaka članica predloži svog kandidata, ali se o resorima odlučuje naknadno.

Prema informacijama portala HotNews.ro, premijerka Rumunije Viorica Dancila informisala je Brisel da je zemlja zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine u budućoj Evropskoj komisiji.

Mandat trenutnog sastava Evropske komisije završava se 31. oktobra 2019.  Miguel Arias Canete je trenutno komesar EU za klimu i energetiku.

Procedura izbora novih komesara nije nimalo laka. Spisak kandidata za komesare prvo utvrđuju Savet EU i novi predsednik Evropske komisije. Nakon toga kandidati moraju da se pojave pred parlamentarnim odborima i to onima koji su povezani sa resorom koji bi trebalo da dobiju. Posle ocene odbora, komesare bira Evropski parlament, a imenuje ih Savet EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

31. jul 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

31. jul 2019. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

31. jul 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

31. jul 2019. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune