GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

Rumunija i Slovenija žele mesto komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji

Rumunija-Slovenija-EU-komesar-za-energetiku

Slika: BGEN

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Pet država članica Evropske unije – Estonija, Letonija, Rumunija, Poljska i Slovenija, zainteresovane su da dobiju sektor energetike u novom sastavu Evropske komisije, preneo je rumunski portal HotNews.ro.

Kandidati za sektor energetike su Kadri Simson (Estonija), Virginijus Sinkevicius, Linas Linkevicius ili Saulius Skvernelis (Letonija), Krzisztof Szczerski (Poljska), Luminita Odobescu (Rumunija) i Janez Lenarčič (Slovenija).

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji

Luminita Odobescu trenutno je ambasador Rumunije u EU, kao i Janez Lenarčič, koji drži istu poziciju u ime Slovenije. Krzisztof Szczerski je šef kabineta poljskog predsednika, dok je Kadri Simson član Partije centra u Estoniji.

Rumunija je zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine

Kadri Simson, Janez Lenarčič i Krzisztof Szczerski su zvanično predloženi za komesare u novoj Evropskoj komisiji od strane vlada Estonije, Poljske i Slovenije. Praksa je da svaka članica predloži svog kandidata, ali se o resorima odlučuje naknadno.

Prema informacijama portala HotNews.ro, premijerka Rumunije Viorica Dancila informisala je Brisel da je zemlja zainteresovana za sektore energetike, transporta i zaštite životne sredine u budućoj Evropskoj komisiji.

Mandat trenutnog sastava Evropske komisije završava se 31. oktobra 2019.  Miguel Arias Canete je trenutno komesar EU za klimu i energetiku.

Procedura izbora novih komesara nije nimalo laka. Spisak kandidata za komesare prvo utvrđuju Savet EU i novi predsednik Evropske komisije. Nakon toga kandidati moraju da se pojave pred parlamentarnim odborima i to onima koji su povezani sa resorom koji bi trebalo da dobiju. Posle ocene odbora, komesare bira Evropski parlament, a imenuje ih Savet EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine