Životna sredina

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

rio tinto jadar litijum studije

Foto: Zlatko Dikosavić/Facebook

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompanija Rio Tinto saopštila je da je na sopstvenu inicijativu objavila preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

Nacrti studija zasnovani su na istraživanjima koja je sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta, naveo je Rio Tinto.

Naučna istraživanja, kako tvrde, pokazuju da se projekat Jadar može bezbedno realizovati uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Projekat Jadar, koji podrazumeva otvaranje rudnika jadarita i postrojenja za preradu rude kako bi se dobio litijum, Vlada Srbije je zaustavila u januaru 2022. godine. To se desilo posle  višemesečnih protesta i blokada puteva širom zemlje jer su građani smatrali da će ovaj projekat Srbiji naneti veliku štetu. Građani su pripremili i narodnu inicijativu koja je podržana sa više 38.000 potpisa za zabranu rudarske eksploatacije litijuma i bora, ali vlast je nije prihvatila.

Rio Tinto: Bilo kakvi radovi su zabranjeni bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Na drugoj strani, najviši zvaničnici Srbije u više navrata su rekli da je zaustavljanje projekta bila greška, a pre nekoliko dana je o tome govorio i novi premijer Miloš Vučević.

Objavljivanje studija moglo bi da bude dobra prilika da protivnici i zagovornici projekta direktno sučele stavove, što se retko, ali ipak dešavalo.

Rio Tinto je naveo da se radni nacrti studija sastoje od tri zasebne, međuzavisne i povezane studije o uticaju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu na površini i deponije industrijskog otpada.

Kompanija je naglasila da kada je reč o rudarskim projektima, kao i prilikom izgradnje puteva, elektrana i realizacije drugih infrastrukturnih projekata, zabranjeno je započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija. Taj proces, dodaju, podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka.

Babić: Želimo da podstaknemo javni dijalog

Marijanti Babić, glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji, rekla je da radne nacrte studija objavljuju kako bi podstakli javni dijalog o projektu zasnovan na činjenicama naspram politizovane debate koja je bazirana na dezinformacijama i lažnim vestima.

„Ove studije pružaju priliku lokalnoj zajednici i svim zainteresovanim stranama da se sami uvere u sve što je do sada urađeno“, dodala je ona.

Rio Tinto je naveo da su nacrti rezultat šest i po godina rada. Rad na studijama počeo je, kako kažu, prikupljanjem podataka o početnom stanju, nakon čega je sprovedeno više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke.

Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica, sa pratećim objašnjenjima, ne predstavlja, kako kompanija naglašava, početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije.

„Radni nacrti sve tri studije su međuzavisni i povezani. Treba ih posmatrati i ocenjivati kao sastavne delove šire celine, a ne kao samostalne, nezavisne dokumente“, ističe Babić, i dodaje da ovi dokumenti identifikuju moguće uticaje na životnu sredinu i predlažu odgovarajuće mere zaštite.

Jovović: Najsveobuhvatnije studije ikada urađene u Srbiji

Profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović i rukovodilac dve studije, izjavio je da radni nacrti studija predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikada rađene u Srbiji.

Jovović navodi da kroz brojne modele, proračune i analize, ove studije detaljno analiziraju početno stanje životne sredine i procenjuju tehnička rešenja i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Na osnovu toga, ističe, u studijama su navedeni svi poznati potencijalni rizici i predložena su odgovarajuća rešenja za ublažavanje uticaja, čime je pokazano da se projekat može odgovorno i bezbedno realizovati.

„Učešće nevladinih organizacija, univerzitetskih ustanova, akademika, projektantskih kompanija i zainteresovane javnosti u budućoj javnoj raspravi o studijama doprineće razvoju projekta visokog kvaliteta“, uveren je Jovović.

Komentara: (1)
Ivan M / 14.06.2024.

Projekat je ukinut, prostorni plan povucen. RioTinto nema sta da trazi u Srbiji. Na delu je lobiranje i uticaj na javnost kako bi ‘smeksali’ tvrd stav gradjana vezano za projekat!
Ovo su PRELIMINARNI radni nacrti 3 razjedinjene studije koju je kompanija SAMOINICIJATIVNO napravila o POTENCIJALNOM uticaju na zivotnu sredinu. U studiji se spomimju samo 2 imena, Aleksandar Jovovic za postrojenje i deponije, i Nikola Lilic sa RGF-a za podzemni rudnik.
Tako da je ovo cista manipulacija.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

13. jun 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Najvece-naftne-kompanije-sire-proizvodnju-litijuma

Najveće naftne kompanije se šire na proizvodnju litijuma

13. jun 2024. - ExxonMobil Schlumberger i Occidental su se u investicijama u dekarbonizaciju okrenuli proizvodnji litijuma umesto zelenoj energiji

Ekoloski aktivisti gradani gradjani radikalizaciju protesta istrazivanja rudarenja litijuma

Ekološki aktivisti i građani najavili radikalizaciju protesta protiv istraživanja i rudarenja litijuma

13. jun 2024. - Pokret protiv Rio Tintovog projekta zatražio je od vlade da zabrani istraživanja i eksploataciju litijuma i bora, zapretivši novim blokadama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

13. jun 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate