Životna sredina

RERI: Grad Beograd isključio javnost iz pripreme plana za smanjenje zagađenja vazduha

RERI Grad Beograd javnost Plan kvaliteta vazduha

Slika: RERI

Objavljeno

13.11.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

13.11.2020.

Država

Podeli

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da su stručna javnost i građani isključeni iz pripreme novog desetogodišnjeg Plana kvaliteta vazduha za grad Beograd, koji bi trebalo da bude vodič za smanjenje ogromnog aerozagađenja, i pozvao gradske vlasti da to što pre isprave.

Beograd je, inače, redovno na listi gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu, a pre nekoliko dana na društvenim mrežama postalo je viralno i objašnjenje zašto se ovo dešava, koje je dao Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Grad bi do kraja godine trebalo da pripremi desetogodišnji Plan kvaliteta vazduha, koji je vodič za smanjenje zagađenja

U RERI-ju kažu da bi do kraja godine vlasti u Beogradu trebalo da izrade novi Plan kvaliteta vazduha koji će važiti narednih deset godina, a posao izrade plana dobio je Gradski zavod za javno zdravlje Grada Beograda, kao jedini ponuđač na tenderu koji je raspisan.

U ovoj organizaciji podsećaju da je važeći Plan kvaliteta vazduha za Grad Beograd, koji je gradskim vlastima trebalo da bude vodič za rad na smanjenju zagađenja, u stvari bio samo mrtvo slovo na papiru tokom poslednje četiri godine.

Četvorogodišnji plan koji se primenju od 2016. ostao je samo mrtvo slovo na papiru

Gradske vlasti, kako dodaju, nisu ispunile mere iz tog Plana, koji važi od 2016, a posledice svakog dana vide i osećaju građani Beograda.

Mirko Popović, programski direktor organizacije RERI, kaže da je Grad skoro potpuno ignorisao svoje obaveze iz prethodnog Plana.

RERI: Neprihvatljivo je da se javnost uključi na kraju procesa samo da bi se zadovoljila forma

„Zato želimo da sada javnost bude uključena od samog početka, da nezavisni stručnjaci daju svoje predloge, da vidimo šta su predlozi i mere izrađivača plana. Za ovako važno pitanje neprihvatljivo je da se javnost uključi na kraju procesa samo da bi se zadovoljila forma. Pitanje zagađenja vazduha u Beogradu je suviše ozbiljno i nije realno da samo jedna institucija, bilo koja, sama može da reši taj problem“, izjavio je on, navodi se u saopštenju RERI-ja.

Zašto su smanjena sredstva za monitoring kvaliteta vazduha?

Ova organizacija je navela i podatak da je Grad Beograd u oktobru doneo odluku da smanji iznos sredstava namenjenih za monitoring kvaliteta vazduha. Naime, u januaru je za Program kontrole kvaliteta vazduha za 2020. bilo predviđeno 53 miliona dok je u oktobru ovaj iznos smanjen na 39 miliona. RERI je zatražio od gradskih vlasti da odgovore zašto je doneta ova odluka i kakve će biti posledice po zdravlje građana.

Inače, ova organizacija je podsetila da je pokrenula kampanju „Vazduh ubija“, ali su i postavili pitanje – Po čijem nalogu?

„Kada ovih dana budete videli bilborde i banere sa ovom porukom, želimo da se zamislite nad ovim pitanjem“, navode u ovoj organizaciji.

Komentara: (2)
milica / 21.11.2020.

Zelim samo da podržim sjajnu akciju sjajnih ljudi, u nadi da će nas se, što je moguće pre, sakupiti dovoljno da pobedimo stručnjake i eksperte, koji su diplomirali na Pinku, a doktorilali na Farmama i u Zadrugama.

Nikolić Miroslav / 23.01.2021.

Vesićev predlog o rešavanju zagađenja vazduha u Beogradu sa cisternama za pranje ulica,250 mernih lokacija za merne stanice,prognoze o zagađenju,pametan grad su samo lečenje posledica.Uzrok zagađenja,što je najvažnije se time ne rešava .Stvarni uzrok su:Termo elektrane bez filtera,železara Smederevo bez filtera,Vinča deponija,indvidualna ložišta na lignit veoma problematičnog kvaliteta,kotlarnice u zgradama na mazut i na poslednjem mestu gradski saobraćaj i individualna vozila na nekvalitetno gorivo dizel i benzin.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

13. novembar 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

13. novembar 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

13. novembar 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

13. novembar 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama