Životna sredina

Republika Srpska raskinula koncesije za pet malih hidroelektrana

Republika Srpska raskinula koncesije za mhe

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske (RS) raskinula je pet koncesija za gradnju malih hidroelektrana (MHE) na Crnoj rijeci, Grabovičkoj rijeci i Vrbanji jer ni posle 14 godina od dobijanja koncesije investitori nisu uspeli da ih izgrade.

I u aprilu prošle godine Vlada RS raskinula je sedam koncesija za izgradnju MHE.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS za Balkan Green Energy News kažu da je nesporno da koncesionari, ni posle proteka roka od 14 godina od zaključenja ugovora nisu realizovali koncesije, pa su se stekli uslovi za raskid ugovora u skladu sa Zakonom o koncesijama i ugovorima o koncesiji.

Razlozi što ugovori nisu sprovedeni su nedostatak finansijskih sredstava i pasivno ponašanje koncesionara

Razlozi nerealizacije ugovora, kako navode, su, u većini slučajeva, nedostatak finansijskih sredstava i pasivno ponašanje koncesionara u prevazilaženju prepreka u pribavljanju potrebnih saglasnosti i dozvola.

Bez koncesija ostale su firme Inving, Reconsult i Energokomerc

Sa firmom Inving iz Vlasenice raskinuti su ugovori za izgradnju dve MHE: Grabovičke rijeke na istoimenoj reci, koja je pritoka Drinjače i Skakavac Grabovice na Grabovičkoj rijeci.

Neće se graditi ni MHE Staro selo na Crnoj rijeci za koju je ugovor o koncesiji zaključen sa firmom Reconsult iz Laktaša.

Bez dve koncesije je ostala i i firma Energokomerc iz Banjaluke koja je trebalo da gradi MHE Mrkonjić Grad na Crnoj rijeci i MHE Šiprage na reci Vrbanji.

Ugovori o gradnji MHE raskidaju se i u Albaniji i Crnoj Gori

Ugovori o gradnji MHE, koje izazivaju veliko protivljenje javnosti u regionu zbog ugrožavanja životne sredine, raskidaju se i u Albaniji i Crnoj Gori.

Ali, u nekim delovima regiona se i dalje grade, pa ni pandemija korona virusa nije sprečila početak radova na pet lokacija u blizini Sarajeva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. april 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. april 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. april 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. april 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji