Životna sredina

Republika Srbija dobila nacrt zakona o klimatskim promenama

Republika Srbija dobila nacrt zakona o klimatskim promenama

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tvining projekt „Uspostavljanje mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa“, o prilagođavanju klimatskim promenama, okončan je nakon dve i po godine a jedan od njegovih najvažnijih rezultata za Srbiju je da je urađen nacrt zakona o klimatskim promenama.

Na završnoj konferenciji projekta, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da se adaptacija na klimatske promene odnosi na sve segmente društva, zbog čega je ovaj zakon jedan od najvažnijih, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Ovo je veoma važan korak napred za Srbiju u pogledu prilagođavanja ne samo u pogledu klimatskih promena nego i prilagođavanja evropskim standardima životne sredine”, rekao je ministar, i naveo da će mu dalja procedura u donošenju zakona biti jedan od prioriteta.

Opšti cilj projekta bio je podrška Republici Srbiji u transponovanju i sprovođenju zakonodavstva EU u oblasti klimatskih promena kroz jačanje institucionalnih kapaciteta i poboljšanje infrastrukture izveštavanja, radi usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u oblasti klimatskih promena i ispunjavanja obaveza prema zahtevima Sekretarijata UNFCCC. Glavni rezultati projekta su nacrt Zakona o klimatskim promenama i unapređeni administrativni i institucionalni kapaciteti Ministarstva zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Mateja Norčič Štamcar izjavila je da je zatvaranje tvining projekta korak u približavanju srpskog zakonodavstva pravnim tekovinama EU u ekologiji, što vodi bezbednijim zdravstvenim uslovima i zaštiti budućih generacija.

Projekat “Uspostavljanje mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoring”, vredan 1,2 milona evra, započet je maja 2015. Podržala ga je EU, a sproveli Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije, Ministarstvo ekološke i solidarne tranzicije Republike Francuske i Tehnički multidisciplinaroni centar za proučavanje zagađenja vazduha (CITEPA).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. novembar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

3. novembar 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

3. novembar 2017. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

3. novembar 2017. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto