Otpad

Raspisan poziv za izradu studije opravdanosti za CHP postrojenje na biomasu u Zrenjaninu

Photo: Pixabay

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je javni poziv za izradu studije opravdanosti i idejnog projekta za izgradnju postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) u Zrenjaninu.

CHP postrojenje će se graditi u krugu Novog pogona Termoelektrane-Toplane (TE-TO) Zrenjanian, u industrijskogj zoni grada. TE-TO Zrenjanin posluje u okviru EPS-ovog ogranka, Panonske TE-TO.

Rok za dostavljanje ponuda je 30. avgust 2017. godine, navodi se u javnom pozivu. Konkursna dokumentacija se može preuzeti na sajtu EPS, preduzeća Panonske TE-TO i sajtu Uprave za javne nabavke.

Konkursnom dokumentacijom je predviđena izgradnja postrojenja na biomasu, uključujući pristup, prihvat i skladište za biomasu za sedam dana celodnevnog rada na maksimalnom kapacitetu elektrane.

Predviđena maksimalna godišnja potrošnja je do 40.000 tona balirane poljoprivredne biomase, pre svega slame od raznih vrsta žitarica i stabljika suncokreta. Potrebno je predvideti i mogućnost zamene do 50 odsto energetske vrednosti agrobiomase slamom ili drvnom sečkom od određenih vrsta biljaka, poput trske, slonove trave i paulovnije.

Postrojenje treba projektovati za maksimalnu toplotnu snagu 10,5 MWt na izlazu, 24 časova dnevno i 4.320 časova godišnje, i to sa najbržim otplatom investicije.

TE-TO Zrenjanin postrojenje se ne koristi proteklih nekoliko godina uglavnom zbog cene energenata. Zbog toga je 2013. godine urađena Prethodna studija o pravdanosti sa generalnim projektom za CHP postrojenja na biomasu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem

Vodic za hotele i njihove goste saveti da se smanji bacanje hrane prirucnik

Vodič za hotele i njihove goste: saveti da se smanji bacanje hrane

15 јула 2022 - Priručnik je izrađen kao alat hotelima da smanje količine bio-otpada, posebno otpada od hrane jer su na sažet način predložene mere za redukciju