Otpad

Raspisan poziv za izradu studije opravdanosti za CHP postrojenje na biomasu u Zrenjaninu

Photo: Pixabay

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je javni poziv za izradu studije opravdanosti i idejnog projekta za izgradnju postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) u Zrenjaninu.

CHP postrojenje će se graditi u krugu Novog pogona Termoelektrane-Toplane (TE-TO) Zrenjanian, u industrijskogj zoni grada. TE-TO Zrenjanin posluje u okviru EPS-ovog ogranka, Panonske TE-TO.

Rok za dostavljanje ponuda je 30. avgust 2017. godine, navodi se u javnom pozivu. Konkursna dokumentacija se može preuzeti na sajtu EPS, preduzeća Panonske TE-TO i sajtu Uprave za javne nabavke.

Konkursnom dokumentacijom je predviđena izgradnja postrojenja na biomasu, uključujući pristup, prihvat i skladište za biomasu za sedam dana celodnevnog rada na maksimalnom kapacitetu elektrane.

Predviđena maksimalna godišnja potrošnja je do 40.000 tona balirane poljoprivredne biomase, pre svega slame od raznih vrsta žitarica i stabljika suncokreta. Potrebno je predvideti i mogućnost zamene do 50 odsto energetske vrednosti agrobiomase slamom ili drvnom sečkom od određenih vrsta biljaka, poput trske, slonove trave i paulovnije.

Postrojenje treba projektovati za maksimalnu toplotnu snagu 10,5 MWt na izlazu, 24 časova dnevno i 4.320 časova godišnje, i to sa najbržim otplatom investicije.

TE-TO Zrenjanin postrojenje se ne koristi proteklih nekoliko godina uglavnom zbog cene energenata. Zbog toga je 2013. godine urađena Prethodna studija o pravdanosti sa generalnim projektom za CHP postrojenja na biomasu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

24 јануара 2022 - Građani će otpad odlagati u "službenim vrećicama" i kroz cenu tih kesa će plaćati deo usluge odvoza kućnog otpada

stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

Stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

20 јануара 2022 - Francuski maloprodajni lanac Carrefour odlučio je da kupcima u Rumuniji ponudi popravljene mobline telefone

otpad regionalni centri srbija ugovori ebrd efd

Potpisani ugovori za četiri regionalna centra za upravljanje otpadom u Srbiji

18 јануара 2022 - Regionalne centre trebalo bi da koristi oko 30 gradova i opština, saopštilo je Ministrstvo zaštite životne sredine

otpad od hrane bacanje hrane

U otpadu od hrane u Hrvatskoj ima 40 odsto jestivih namirnica

05 јануара 2022 - Jestivi deo otpada od hrane ekvivalentan je količini od 363.000 vekni hleba, pokazalo je istraživanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja