Otpad

Raspisan poziv za izradu studije opravdanosti za CHP postrojenje na biomasu u Zrenjaninu

Photo: Pixabay

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je javni poziv za izradu studije opravdanosti i idejnog projekta za izgradnju postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) u Zrenjaninu.

CHP postrojenje će se graditi u krugu Novog pogona Termoelektrane-Toplane (TE-TO) Zrenjanian, u industrijskogj zoni grada. TE-TO Zrenjanin posluje u okviru EPS-ovog ogranka, Panonske TE-TO.

Rok za dostavljanje ponuda je 30. avgust 2017. godine, navodi se u javnom pozivu. Konkursna dokumentacija se može preuzeti na sajtu EPS, preduzeća Panonske TE-TO i sajtu Uprave za javne nabavke.

Konkursnom dokumentacijom je predviđena izgradnja postrojenja na biomasu, uključujući pristup, prihvat i skladište za biomasu za sedam dana celodnevnog rada na maksimalnom kapacitetu elektrane.

Predviđena maksimalna godišnja potrošnja je do 40.000 tona balirane poljoprivredne biomase, pre svega slame od raznih vrsta žitarica i stabljika suncokreta. Potrebno je predvideti i mogućnost zamene do 50 odsto energetske vrednosti agrobiomase slamom ili drvnom sečkom od određenih vrsta biljaka, poput trske, slonove trave i paulovnije.

Postrojenje treba projektovati za maksimalnu toplotnu snagu 10,5 MWt na izlazu, 24 časova dnevno i 4.320 časova godišnje, i to sa najbržim otplatom investicije.

TE-TO Zrenjanin postrojenje se ne koristi proteklih nekoliko godina uglavnom zbog cene energenata. Zbog toga je 2013. godine urađena Prethodna studija o pravdanosti sa generalnim projektom za CHP postrojenja na biomasu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

2. avgust 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

2. avgust 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

2. avgust 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

2. avgust 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene