OIE

Bioelektra otvorila biogasnu kogeneracionu elektranu u Botošu

biogasna kogeneracija Botos

Slika: HoSt

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Bioelektra iz Botoša kod Zrenjanina, otvorila je biogasno kogenerativno postrojenje (CHP)  za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase. Kapacitet postrojenja nakon prve faze iznosi 0,6 MW, dok će ukupna snaga nakon završetka treće faze iznositi 1,8 MW, uz očekivanu godišnju proizvodnju električne energije od 15 GWh.

Prva faza investicije, vredna 2,5 miliona evra, finansirana je sa 1,2 miliona evra iz kredita Erste banke, i uz pomoć bespovratne subvencije vlade Holandije u iznosu od 688.000 evra. Projekat je zatim dobio i 275.000 dolara podrške iz projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Elektrana će biti pokretana sagorevanjem biomase sa poljoprivrednog zemljišta, uključujući ostatke proizvodnje šećerne repe i kukuruza, najavila je holandska kompanija HoST koja je izgradila ključne elemente sistema.

Primarni proizvod postojenja biće električna energija koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi toplotna energija i visokokvalitetna đubriva.

„Toplotna energija će se koristiti za zagrevanje staklenika povrišine oko 5.000 kvadratnih metara. Takođe, planiramo da distribuiramo toplotnu energiju i lokalnim javnim institucijama i bazenu koji bi se koristio tokom cele godine“, rekao je Branislav Pomoriški, direktor Bioelektre.

Ceremoniji otvaranja prve faze postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Holandije Hendrik G.C. van den Dool, predstavnica kompanije HoST Martina Klaver, predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić i projektni menadžer UNDP-a Maja Matejić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.