OIE

Bioelektra otvorila biogasnu kogeneracionu elektranu u Botošu

biogasna kogeneracija Botos

Slika: HoSt

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Bioelektra iz Botoša kod Zrenjanina, otvorila je biogasno kogenerativno postrojenje (CHP)  za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase. Kapacitet postrojenja nakon prve faze iznosi 0,6 MW, dok će ukupna snaga nakon završetka treće faze iznositi 1,8 MW, uz očekivanu godišnju proizvodnju električne energije od 15 GWh.

Prva faza investicije, vredna 2,5 miliona evra, finansirana je sa 1,2 miliona evra iz kredita Erste banke, i uz pomoć bespovratne subvencije vlade Holandije u iznosu od 688.000 evra. Projekat je zatim dobio i 275.000 dolara podrške iz projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Elektrana će biti pokretana sagorevanjem biomase sa poljoprivrednog zemljišta, uključujući ostatke proizvodnje šećerne repe i kukuruza, najavila je holandska kompanija HoST koja je izgradila ključne elemente sistema.

Primarni proizvod postojenja biće električna energija koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi toplotna energija i visokokvalitetna đubriva.

„Toplotna energija će se koristiti za zagrevanje staklenika povrišine oko 5.000 kvadratnih metara. Takođe, planiramo da distribuiramo toplotnu energiju i lokalnim javnim institucijama i bazenu koji bi se koristio tokom cele godine“, rekao je Branislav Pomoriški, direktor Bioelektre.

Ceremoniji otvaranja prve faze postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Holandije Hendrik G.C. van den Dool, predstavnica kompanije HoST Martina Klaver, predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić i projektni menadžer UNDP-a Maja Matejić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj