OIE

Bioelektra otvorila biogasnu kogeneracionu elektranu u Botošu

biogasna kogeneracija Botos

Slika: HoSt

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Bioelektra iz Botoša kod Zrenjanina, otvorila je biogasno kogenerativno postrojenje (CHP)  za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase. Kapacitet postrojenja nakon prve faze iznosi 0,6 MW, dok će ukupna snaga nakon završetka treće faze iznositi 1,8 MW, uz očekivanu godišnju proizvodnju električne energije od 15 GWh.

Prva faza investicije, vredna 2,5 miliona evra, finansirana je sa 1,2 miliona evra iz kredita Erste banke, i uz pomoć bespovratne subvencije vlade Holandije u iznosu od 688.000 evra. Projekat je zatim dobio i 275.000 dolara podrške iz projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Elektrana će biti pokretana sagorevanjem biomase sa poljoprivrednog zemljišta, uključujući ostatke proizvodnje šećerne repe i kukuruza, najavila je holandska kompanija HoST koja je izgradila ključne elemente sistema.

Primarni proizvod postojenja biće električna energija koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi toplotna energija i visokokvalitetna đubriva.

„Toplotna energija će se koristiti za zagrevanje staklenika povrišine oko 5.000 kvadratnih metara. Takođe, planiramo da distribuiramo toplotnu energiju i lokalnim javnim institucijama i bazenu koji bi se koristio tokom cele godine“, rekao je Branislav Pomoriški, direktor Bioelektre.

Ceremoniji otvaranja prve faze postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Holandije Hendrik G.C. van den Dool, predstavnica kompanije HoST Martina Klaver, predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić i projektni menadžer UNDP-a Maja Matejić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

5. oktobar 2016. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

5. oktobar 2016. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

5. oktobar 2016. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

5. oktobar 2016. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra