OIE

Bioelektra otvorila biogasnu kogeneracionu elektranu u Botošu

biogasna kogeneracija Botos

Slika: HoSt

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Bioelektra iz Botoša kod Zrenjanina, otvorila je biogasno kogenerativno postrojenje (CHP)  za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase. Kapacitet postrojenja nakon prve faze iznosi 0,6 MW, dok će ukupna snaga nakon završetka treće faze iznositi 1,8 MW, uz očekivanu godišnju proizvodnju električne energije od 15 GWh.

Prva faza investicije, vredna 2,5 miliona evra, finansirana je sa 1,2 miliona evra iz kredita Erste banke, i uz pomoć bespovratne subvencije vlade Holandije u iznosu od 688.000 evra. Projekat je zatim dobio i 275.000 dolara podrške iz projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Elektrana će biti pokretana sagorevanjem biomase sa poljoprivrednog zemljišta, uključujući ostatke proizvodnje šećerne repe i kukuruza, najavila je holandska kompanija HoST koja je izgradila ključne elemente sistema.

Primarni proizvod postojenja biće električna energija koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi toplotna energija i visokokvalitetna đubriva.

„Toplotna energija će se koristiti za zagrevanje staklenika povrišine oko 5.000 kvadratnih metara. Takođe, planiramo da distribuiramo toplotnu energiju i lokalnim javnim institucijama i bazenu koji bi se koristio tokom cele godine“, rekao je Branislav Pomoriški, direktor Bioelektre.

Ceremoniji otvaranja prve faze postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Holandije Hendrik G.C. van den Dool, predstavnica kompanije HoST Martina Klaver, predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić i projektni menadžer UNDP-a Maja Matejić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eksplozija negativnih cena struje u Evropi u 2023.

5. oktobar 2016. - Brzi rast proizvodnje obnovljive energije imao je najveći uticaj na povećanje situacija u kojima su cene bile negativne, saopštio je ACER

slovenija vojska kasarna vodonik kranj

Vojna kasarna postaje pilot centar za korišćenje vodonika u Sloveniji

5. oktobar 2016. - Ministarstvo obrane iniciralo je projekat koji ima za cilj uspostavljanje samodovoljnih energetskih centara u slovenačkim kasarnama

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

5. oktobar 2016. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

5. oktobar 2016. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja