OIE

Bioelektra otvorila biogasnu kogeneracionu elektranu u Botošu

biogasna kogeneracija Botos

Slika: HoSt

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Bioelektra iz Botoša kod Zrenjanina, otvorila je biogasno kogenerativno postrojenje (CHP)  za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase. Kapacitet postrojenja nakon prve faze iznosi 0,6 MW, dok će ukupna snaga nakon završetka treće faze iznositi 1,8 MW, uz očekivanu godišnju proizvodnju električne energije od 15 GWh.

Prva faza investicije, vredna 2,5 miliona evra, finansirana je sa 1,2 miliona evra iz kredita Erste banke, i uz pomoć bespovratne subvencije vlade Holandije u iznosu od 688.000 evra. Projekat je zatim dobio i 275.000 dolara podrške iz projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Elektrana će biti pokretana sagorevanjem biomase sa poljoprivrednog zemljišta, uključujući ostatke proizvodnje šećerne repe i kukuruza, najavila je holandska kompanija HoST koja je izgradila ključne elemente sistema.

Primarni proizvod postojenja biće električna energija koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi toplotna energija i visokokvalitetna đubriva.

„Toplotna energija će se koristiti za zagrevanje staklenika povrišine oko 5.000 kvadratnih metara. Takođe, planiramo da distribuiramo toplotnu energiju i lokalnim javnim institucijama i bazenu koji bi se koristio tokom cele godine“, rekao je Branislav Pomoriški, direktor Bioelektre.

Ceremoniji otvaranja prve faze postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Holandije Hendrik G.C. van den Dool, predstavnica kompanije HoST Martina Klaver, predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić i projektni menadžer UNDP-a Maja Matejić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. oktobar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. oktobar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

5. oktobar 2016. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

5. oktobar 2016. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije