Mobilnost

Raspisan konkurs za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala u Beogradu

Raspisan konkurs za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala u Beogradu

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd je raspisao javni konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji Beograda. Prema uslovima konkursa, stanica  treba da se napaja putem priključka na energetsku mrežu ili pomoću solarne energije.

Gradske vlasti su saopštile da će širom grada biti postavljeno najmanje 750 bicikala na 150 stanica u periodu od šest godina, i da će od ukupno broja bicikala 20 odsto biti električni.

Konkurs je otvoren do 21. avgust 2017. godine, a prijave, informacije i prateća dokumentacija su dostupni na sajtu Grada Beograda i gradskog Sekretarijata za saobraćaj.

Prema uslovima konkursa, ukupan kapacitet stanice mora biti najmanje 10 mesta za parkiranje koja mogu biti organizovana u jednom ili u dva reda parkiranih bicikala.

Predviđeno je da sastavni deo stanice budu uređaji i instalacije sa informatičkim rešenjima, koji omogućavaju komunikaciju sa korisnicima, pre svega preuzimanje i vraćanje bicikala, kao i plaćanje.

Konkurs predviđa da ponuđač obezbedi mogućnost besplatnog korišćenja bicikala za korisnike u trajanju od 30 minuta za prvu započetu vožnju u toku dana i da mesečno obezbedi mogućnost dodatnog besplatnog korišćenja bicikala za korisnike u trajanju od pet časova.

U planu 120 kilometara novih staza

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je istakao da su biciklisti jedan od prioriteta gradske uprave, zbog čega je i predviđeno da ove i sledeće godine bude uređeno 120 kilometara novih biciklističkih staza.

On je dodao da Beograd trenutno ima 83 kilometra biciklističkih staza, kao i da su nedavno počeli radovi na izgradnji pešačko-biciklističke staze u Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu, na deonici od Ušća do hotela Jugoslavija.

„Poput drugih velikih gradova sveta, i Beograd će imati stanice za iznajmljivanje javnih bicikala. Ideja nam je da popularizujemo taj vid prevoza i da što više građana na posao dolazi biciklom, umesto automobilom“, rekao je Mali.

On je podsetio i da je Javno komunalno preduzeće Parking servis na nekoliko svojih parkinga i u garažama već postavio bicikle koje građani mogu da koriste.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

21. jul 2017. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

21. jul 2017. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

21. jul 2017. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

21. jul 2017. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...