Električna energija

Psi i roboti-psi otkrivaju kvarove na solarnim elektranama brže nego ljudi

Psi i roboti otkrivaju kvarove na solarnim elektranama brže nego ljudii

Foto: Boston Dynamics

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Čovekov najbolji prijatelj, poznat po izvanrednom njuhu, dobio je svoje mesto i u sektoru obnovljivih izvora energije. Španska kompanija Iberdrola koristi engleskog špringer španijela i robote-pse da bi na vreme otkrivala probleme koji mogu dovesti do kvarova na solarnim elektranama.

Tehničari iz ScottishPower-a, Iberdroline podružnice u Velikoj Britaniji, obučili su psa da otkriva kvarove na solarnoj elektrani.

Pv magazine prenosi da kompanija tvrdi kako je pas na testu u decembru zabeležio stopostotan uspeh. Zahvaljujući svom čulu mirisa, on može da otkrije poremećaje u sistemu koji dovode do nestanka struje.

„Ne samo da je pronašao sve probleme koji su bili pripremljeni, već je otkrio i neke za koje se nije očekivalo da će ih pronaći“, rekli su u kompaniji.

Spot, robot-pas

Špringer španijel nije jedini zaposleni pas u kompaniji. Iberdrola na mestu istog postrojenja drži i robota-psa kojeg je proizvela američka kompanija Boston Dynamics. Model Spot ima ugrađen sistem za termički vid. To mu omogućava da, dok se kreće između redova panela prateći programiranu rutu, prikuplja termografske izveštaje o statusu različitih komponenti fotonaponskog sistema.

Spot snima fotografije visoke rezolucije, koje upoređuje sa ranije snimljenim fotografijama. Tako otkriva promene nastale u međuvremenu u infrastrukturi koje bi promakle ljudskom oku.

Robot-pas prikuplja veliku količinu informacija, čime se povećava broj provera u toku godine, stoji u članku.

Od prošle godine Spot prati rad solarne elektrane u pustinji Atakama na severu Čilea

Spot se već neko vreme koristi u energetskom sektoru obnovljive energije. Acciona, španska kompanija koja se bavi infrastrukturom i  obnovljivim izvorima energije, od prošle godine koristi robota da prati rad solarne elektrane u pustinji Atakama na severu Čilea.

Kompanija je pre robota-psa koristila dronove za praćenje rada elektrane. Međutim, pokazalo se da je Spot mnogo bolje rešenje. Robot-pas ima tri puta veću nosivost, 15 kilograma. Dron se kreće brže od robota, ali je kapacitet njegove baterije dovoljan za do 30 minuta rada. Sa druge strane, pas robot može da radi i do 90 minuta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

21. mart 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

21. mart 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

21. mart 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

21. mart 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU