OIE

Prvo postrojenje za dobijanje vodonika u Hrvatskoj trebalo bi da bude instalirano u Križevcima

krizevci vodonik dok-ing otpad

Sortirnica otpada (foto: Komunalno preduzeće Križevci)

Objavljeno

17.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prva lokacija u Hrvatskoj na kojoj će se proizvoditi vodonik trebalo bi da bude mesto Križevci. Gorivo budućnosti trebalo bi da dobija iz otpada iz križevačkog kraja.

Križevci su jedna od lokalnih samouprava koja je lider, ne samo u Hrvatskoj nego i u širem regionu, kada je reč o rešenjima za održivi razvoj i energetsku tranziciju.

U projektu za proizvodnju vodonika učestvuju firme Dok-ing iz Zagreba i Komunalno preduzeće Križevci, preneo je Podravski.hr. Dok-ing je u poodmakloj fazi izrade prototipa koji bi trebalo da koristi komunalni otpad, a moguće je i mulja nastao u radu prečišćivača otpadnih voda.

Kao sirovina koristiće se tri vrste otpada

Postignut je dogovor da se postrojenje iz Zagreba transportuje u Križevce gde bi njime upravljalo Komunalno preduzeće.

Martin Kozjak, direktor Komunalnog preduzeća Križevci, rekao je da u skladu sa dozvolom za probni rad planiraju pilot projekat obrade otpada u saradnji sa firmom Indeloop, koja je članica grupe Dok-ing. Postojenje će biti locirano na mestu Sortirnice otpada, a kao sirovina koristiće se tri vrste otpada. Nereciklabilni otpad nastao nakon sortiranja otpada, otpad od drveta i mešani komunalni otpad.

Pilot projektom, prema rečima Kozjaka, Komunalno preduzeće želi da doprinese rešavanju problema otpada i njegovom zbrinjavanju na što ekološki prihvatljiviji način. On je naglasio da je važno da postrojenje ne emituje nikakve štetne emisije.

Postrojenje će koristiti tehnologiju pirolize, a nadležni tvrde da neće biti štetnih emisija

Portal piše da će postrojenje koristiti tehnologiju pirolize, pa može da koristi sav otpad koji sadrži organska, ali i jedinjenja na bazi ugljovodonika, što znači i plastiku. Piroliza nije spaljivanje jer se odvija bez kiseonika, pa otpad na visokoj temperaturi od 1.500 stepeni Celzijusa prelazi u gasovito stanje čime se sprovodi recikliranje otpada, a dobija se i vodonik.

Inače, nedavno je predstavljen još jedan inovativan projekat za dobijanje vodonika u Hrvatskoj, koji podrazumeva proizvodnju H2 iz mulja nastalog prečišćavanjem otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

17. januar 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

17. januar 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

17. januar 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

17. januar 2024. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj