Voda

E.ON Hrvatska će proizvoditi vodonik iz mulja nastalog u preradi otpadnih voda

e.on hrvatska vodonik vodik mulj zov

Foto: ZOV

Objavljeno

20.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

E.ON Hrvatska dobio je donaciju iz Fonda EU za inovaciju za projekat dobijanja vodonika iz mulja nastalog prečišćavanjem otpadnih voda i njegovo namešavanja sa prirodnim gasom, kao i korišćenje u autobusima javnog prevoza u Zagrebu.

Evropska komisija je saopštila da je dobila 72 prijave, od kojih su 42 ispunile uslove za finansiranje, da bi na kraju izabrala 17. Ukupno je podeljeno 65 miliona evra, a svaki od projekata dobio je od 1,6 do 4,5 miliona evra, ali pojedinačne cifre nisu saopštene.

Sredstva će pomoći kompanijama u Evropi da na tržištu isporuče revolucionarne tehnologije u energetski intenzivnim industrijama, obnovljivoj energiji i skladištenju energije, navela je Komisija.

Projekat kompanije E.On Hrvatska se jedini odnosi na vodonik i jedan je od osam koji se odnose na energetski-intenzivne industrije i dobili su ukupno 32,6 miliona evra.

E.ON je dobio novac za projekat S2H2 – Sludge-to-Hydrogen for a Circular Economy

U opisu projekta S2H2 – Sludge-to-Hydrogen for a Circular Economy navodi se da je reč o pretvaranju kanalizacionog mulja u vodonik za mešanje u lokalnu gasnu mrežu i korišćenje kao goriva za 20 autobusa na vodonik kojima upravlja firma za javni prevoz ZET.

Nusproizvodi čađ i pepeo biće korišćeni kao aditivi u procesu proizvodnje guma i betona, navela je Komisija.

Ideja o preradi mulja u vodonik potekla je od činjenice da je sa udelom od 48,5 odsto E.ON SE u razdoblju od 1998. do 2004. učestvovao u izgradnji zagrebačkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekta vrednog 313 miliona evra.

Firma Zagrebačke otpadne vode (ZOV) je nosilac koncesije za izgradnju postrojenja do decembra 2028, a za zbrinjavanje otpadnog mulja zadužen je Grad Zagreb, navodi se u Izvještaju o održivosti za 2022. firme E.ON Hrvatska.

Za projekat je potpisan memorandum o razumevanju sa firmom Indeloop

E.ON Hrvatska je, kako se navodi u Izveštaju, u cilju omogućivanja održivog zbrinjavanja mulja pokrenuo projekat Oporabom mulja do zelenog vodika – koncept kružne ekonomije u ZOV-u u saradnji s poduzećem Indeloop. Za projekat je u septembru prošle godine potpisan memorandum o razumevanju.

ZOV godišnje proizvode 50.000 tona otpadnog mulja, koji se odlaže na nekoliko lokacija. Poređenja radi, u EU se dobije 135 miliona tona, a u Nemačkoj se spaljuje u termoelektranama na ugalj, što je praksa koja će biti zabranjena od 2030.

E.ON smatra da mulj može postati izvor održivog rešenja za okolinu, pa je tako utvrđen potencijal prerade 1/6 mulja iz ZOV-a u održiv vodonik u pilot-fazi uz samo jedan nusprodukt – pepeo, koji se može iskoristiti u građevinskoj industriji, i to bez povećanja troškova. Moguća primena vodonika su autobusi ili vozila za odnošenje smeća, što je u skladu sa zagrebačkim Akcijskim planom za poboljšanje kvalitete zraka, piše u Izveštaju.

Krajem 2022. E.ON Hrvatska je dobio saglasnosti resornih ministarstava, a plan je bio da projekat započne u ovoj godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

20. decembar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. decembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

20. decembar 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

20. decembar 2023. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.