OIE

HEP i građani u partnerstvu grade solarnu elektranu u Križevcima

HEP i građani u partnerstvu grade solarnu elektranu u Križevcima

Foto: Grad Križevci

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Križevaca sufinansiraće energetsku tranziciju u svom mestu izgradnjom solarne elektrane od 6,7 megavata. Investicija je vredna oko 50 miliona kuna (6,6 miliona evra), a kako najavljuje gradonačelnik, očekuje se da će glavni finansijski partner biti HEP.

Buduća solarna elektrana trebalo bi da obezbeđuje energiju za punjenje električnih vozila, ili za stanicu za zeleni hidrogen, preneo je Montel najave gradonačelnika Marija Rajna. Godišnja proizvodnja je procenjena na 7,2 gigavat-sata godišnje.

Buduća solarna elektrana će se nalaziti u blizini železničke stanice ovog grada u severnoj Hrvatskoj i zauzimaće površinu od 10 hektara.

Građani će u finansiranju solarne elektrane učestvovati sa 20 procenata

Deo novca za izgradnju postrojenja obezbediće građani putem zajedničkog finansiranja, a kako je saopštio gradonačelnik, Hrvatska elektroprivreda (HEP) biće glavni finansijer. Građani će finansirati 20 procenata solarne elektrane.

Ovaj projekat treba da, kao dobar primer učešća građana u energetskoj tranziciji, dobije potrebne dozvole u maju, a očekuje se da će biti izgrađen do sredine 2023. godine.

Građani i zadruge u zelenoj tranziciji

Križevci ovim projektom nastavljaju praksu demokratizacije enegretike i izgradnje. Prve dve solarne elektrane u Hrvatskoj koje su finansirali građani su napravljene u ovom malom gradu, koji se nalazi pedeset kilometara severoistočno od Zagreba.

U tim projektima, za koje su sredstva skupljana 2018. i 2019. godine, učestvovala je Zelena energetska zadruga (ZEZ). Organizovala je prikupljanje 50 hiljada evra od građana za instaliranje dve solarne elektrane ukupne snage 60 kilovata.

Uključivanje građana u energetsku tranziciju proizlazi iz ideje da lokalne zajednice povećaju svoju energetsku bezbednost

Križevci su dobili i svoju lokalnu energetsku zadrugu, KLIK (Križevački laboratorij inovacija za klimu). Uključivanje građana u energetsku tranziciju proizlazi iz ideje da lokalne zajednice povećaju svoju energetsku bezbednost.

Kako je KLIK naveo, svaki drugi građanin EU će 2050. godine proizvoditi energiju za sopstvene potrebe. Dakle, aktivno će učestvovati u proizvodnji energije, kao prozjumer ili suvlasnik elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

29. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

29. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.