OIE

HEP i građani u partnerstvu grade solarnu elektranu u Križevcima

HEP i građani u partnerstvu grade solarnu elektranu u Križevcima

Foto: Grad Križevci

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Križevaca sufinansiraće energetsku tranziciju u svom mestu izgradnjom solarne elektrane od 6,7 megavata. Investicija je vredna oko 50 miliona kuna (6,6 miliona evra), a kako najavljuje gradonačelnik, očekuje se da će glavni finansijski partner biti HEP.

Buduća solarna elektrana trebalo bi da obezbeđuje energiju za punjenje električnih vozila, ili za stanicu za zeleni hidrogen, preneo je Montel najave gradonačelnika Marija Rajna. Godišnja proizvodnja je procenjena na 7,2 gigavat-sata godišnje.

Buduća solarna elektrana će se nalaziti u blizini železničke stanice ovog grada u severnoj Hrvatskoj i zauzimaće površinu od 10 hektara.

Građani će u finansiranju solarne elektrane učestvovati sa 20 procenata

Deo novca za izgradnju postrojenja obezbediće građani putem zajedničkog finansiranja, a kako je saopštio gradonačelnik, Hrvatska elektroprivreda (HEP) biće glavni finansijer. Građani će finansirati 20 procenata solarne elektrane.

Ovaj projekat treba da, kao dobar primer učešća građana u energetskoj tranziciji, dobije potrebne dozvole u maju, a očekuje se da će biti izgrađen do sredine 2023. godine.

Građani i zadruge u zelenoj tranziciji

Križevci ovim projektom nastavljaju praksu demokratizacije enegretike i izgradnje. Prve dve solarne elektrane u Hrvatskoj koje su finansirali građani su napravljene u ovom malom gradu, koji se nalazi pedeset kilometara severoistočno od Zagreba.

U tim projektima, za koje su sredstva skupljana 2018. i 2019. godine, učestvovala je Zelena energetska zadruga (ZEZ). Organizovala je prikupljanje 50 hiljada evra od građana za instaliranje dve solarne elektrane ukupne snage 60 kilovata.

Uključivanje građana u energetsku tranziciju proizlazi iz ideje da lokalne zajednice povećaju svoju energetsku bezbednost

Križevci su dobili i svoju lokalnu energetsku zadrugu, KLIK (Križevački laboratorij inovacija za klimu). Uključivanje građana u energetsku tranziciju proizlazi iz ideje da lokalne zajednice povećaju svoju energetsku bezbednost.

Kako je KLIK naveo, svaki drugi građanin EU će 2050. godine proizvoditi energiju za sopstvene potrebe. Dakle, aktivno će učestvovati u proizvodnji energije, kao prozjumer ili suvlasnik elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

29. mart 2022. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

29. mart 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

29. mart 2022. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

29. mart 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"