Energetska efikasnost

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Foto: ElevenEs

Objavljeno

21.10.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

21.10.2021.

Država

Podeli

ElevenEs je razvio vlastitu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih (LFP) baterija za električna putnička vozila, autobuse, kamione, viljuškare, ostala industrijska vozila i sisteme za skladištenje energije i u Subotici će uz pomoć sredstava EU podići fabriku godišnjeg kapaciteta 16 gigavat-sati.

Do 2030. godine, Evropi će biti potrebno 14 puta više baterija nego što ih danas proizvodi. Razlog je rast upotrebe električnih vozila kao i tržišta skladištenja energije, jer su potrebne baterije za stabilizaciju energetskih sistema usled sve većeg udela obnovljivih izvora.

Litijum-gvožđe-fosfatne baterije (LFP), koje odlikuje dug vek trajanja, pristupačna cena i veća bezbednost, dobijaju sve značajniju ulogu na tržištu baterija koje je u značajnom porastu. Ne sadrže kobalt, nikl i druge teško dostupne materijale.

ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja je specijalizovana u preradi aluminijuma i posluje na tržištu ambalaže 25 godina, razvio je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju LFP baterija koje su održivije i efikasnije. Nakon dve godine istraživanja i razvoja LFP litijum-jonskih baterija, kompanija je nedavno otvorila razvojno-istraživački centar u Subotici, gde zapošljava međunarodni tim inženjera i naučnika.

ElevenEs je nedavno otvorio razvojno-istraživački centar u Subotici

Prema rečima Nemanje Mikaća, osnivača i izvršnog direktora ElevenEs-a, ova vrsta baterija predstavlja najpopularniji izbor na tržištu Kine, vodeće u svetu u ovoj tehnologiji baterija.

„LFP baterije traju preko dva puta duže od konkurentskih tehnologija, brže se pune, ciklus punjenja se može ponoviti do 6.000 puta i to do 100 odsto kapaciteta baterije, i praktično ne izazivaju samozapaljenje u električnim vozilima. Osim toga, one koštaju znatno manje“, ističe Mikać.

Strateško partnerstvo za izgradnju gigafabrike

ElevenEs je potpisao sporazum s kompanijom EIT InnoEnergy, koju agencija Pitchbook svrstava u najaktivnije globalne investitore u oblasti održive energije. Poznata je i po tome što je bila prvi investitor u uspešnim poduhvatima gigafabrika baterija, poput švedskog Northvolta (nedavno je kompletirana investiciona runda od 2,75 milijardi dolara) i francuskog Verkora, koji je u julu zasnovao strateško partnerstvo sa Renaultom vredno 100 miliona dolara.

Partneri su objavili stratešku saradnju u izgradnji prve gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi. EIT InnoEnergy je osnovan 2010. godine. Do sada je uložio 560 miliona evra u inovacije na polju održive energije, a podržava ga Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), ustanova Evropske unije.

EIT InnoEnergy vodi industrijski sektor Evropske alijanse za baterije, inicijative Evropske komisije za izgradnju jake i konkurentne evropske industrije baterija.

Prva faza proizvodnje, kapaciteta 300 megavat-sati godišnje, treba da počne do 2023. godine

Do 2023. godine fabrika ElevenEs u Subotici biće u mogućnosti da proizvede LFP baterije ukupnog kapaciteta od 300 megavat-sati godišnje. Izgradnja druge faze postrojenja kapaciteta osam megavat-sati, koje će u potpunosti koristiti energiju iz obnovljivih izvora, počeće 2024. godine.

Kasnije će se proizvodnja proširiti na kapacitet od 16 megavat-sati – dovoljno za opremanje baterijama više od 300.000 električnih vozila godišnje. Kompanija je istakla da namerava da zaposli do 2.000 ljudi. Još jedna ključna prednost je što je postrojenje strateški blizu doline reke Jadar, najvećeg nalazišta litijuma u Evropi, saopštili su ElevenEs i EIT InnoEnergy.

ElevenEs je iskoristio tehnologiju matične grupe Al Pack

„LFP tehnologija postaje sledeća velika stvar u masovnoj upotrebi baterija. Iako baterije na bazi nikla nadmašuju LFP po gustini energije i verovatno će ostati najbolja opcija za automobile visokih performansi, LFP je daleko bolji u pogledu cene, bezbednosti i veka trajanja, što ga čini savršenim izborom za industrijska vozila, sisteme za skladištenje energije i gradska električna vozila“, kaže Jakub Miler, izvršni direktor EIT InnoEnergy-ja za region Centralne Evrope.

Saradnja traje godinu i po dana, a najveće iznenađenje je to što ElevenEs u proizvodnju baterija može lako da prenese čak 70 odsto procesa obrade aluminijumske folije i znanja iz svoje matične kompanije Al Pack Group, dodao je. „S obzirom na to da su razvili sopstvenu LFP tehnologiju, proizvodno iskustvo grupe Al Pack trebalo bi da im omogući mnogo bržu implementaciju i napredak. Veoma smo uzbuđeni što ćemo zajedno krenuti na to putovanje“, istakao je Miler.

U saopštenju se navodi da Al Pack Group koristi tehnološke procese slične proizvodnji elektroda, koja je ključni faktor u proizvodnji baterija.

Komentara: (3)
Ratko / 27.10.2021.

Gospoda su izgleda načisto da će Rio Tinto krenuti sa eksploatacijom Jadra.

Istina / 28.10.2021.

Vidi ovo ruglo na slici. Gigantska fabrika usred bogatih poljoprivrednih zemljista i jos uz naselje. Sudit ce neko ovim za takve odluke.

Tanasije / 12.11.2021.

Neće biti proizvodnja već reciklaža.
Rio Tinto ce domaći litijum isporučivati slovačko-češkom „InoBat“-u.
Pronađite vesti malo šire od ovih za domaće javno mnjenje.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. oktobar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. oktobar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. oktobar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. oktobar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji