VIDEO

Nemanja Mikać: integracija skladištenja, solara i vetra bi dala najjeftiniju energiju na tržištu (VIDEO)

Nemanja-Mikac-solar-skladistenje-energije

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Integracija skladištenja energije, solarnih elektrana i vetroparkova bi dala najjeftiniju energiju na tržištu, ali bi mogla i da smanji potrebne kapacitete obnovljivih izvora koje Srbija mora da izgradi da bi zamenila 4,4 GW iz uglja, pa bi umesto predviđenih 8-10 GW, bilo potrebno izgraditi 1-2 GW manje, kaže Nemanja Mikać, suvlasnik firme za proizvodnju aluminijumske ambalaže Al Pack. “Smatramo da bi Srbija trebalo da podrži ovakav vid energetske tranzicije,“ rekao je Mikać na panelu Velike solarne elektrane u Srbiji – mali korak za čovečanstvo, veliki korak za energetsku tranziciju Srbije, u okviru Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji.

Al Pack u poslednje dve godine razvija rešenja za skladištenje energije, rekao je Mikać, objasnivši da integracija skladištenja energije i solara poboljšava planiranje, obavlja balansiranje i smanjuje investicioni rizik. Ta kombinacija skladištenja i solara će, prema njegovom mišljenju, postati trend za privatnu i industrijsku potrošnju.

Kombinacija skladištenja energije i solara prvi put postaje tema i u Srbiji

“To smo pre svega videli na stranom tržištu, odatle smo počeli celu ovu priču, i to bih sada da prenesemo i u Srbiju jer mislim da o storidžu još nije bilo toliko reči,“ kazao je Mikać, i dodao da kombinacija skladištenja energije i solara sada prvi put postaje tema i u Srbiji.

On je rekao i da u Srbiji već postoje firme, uključujući i Al Pack, koje se bave pitanjem integracije skladištenja energije, ali i da postoji još jedna veza, a to je proizvodnja litijum-jonskih baterija, čija je cena pala 10 puta u proteklih 10 godina.

To je, prema njegovim rečima, poteklo iz oblasti električne mobilnosti, i sada je već evidentno da će 80% ukupnih kapaciteta za skladištenje energije u svetu odlaziti na automobilsku industriju.

Al Pack gradi najveću solarnu elektranu na krovu u Srbiji

Kompanija Al Pack nije čekala nove propise iz oblasti obnovljivih izvora energije, pa je već krenula u gradnju solarne elektrane snage 1,1 MW, što će biti najveća solarna elektrana na krovu u Srbiji.

Mikać kaže da bi ta elektrana bila i veća, ali da je pored regulatornog okvira i površina krova bila ograničavajući faktor.

Kao proizvođač ambalaže od aluminijuma sa sedištem u Subotici, Al Pack Group posluje u preko 25 zemalja u Evropi i ima preko 280 zaposlenih na četiri lokacije.

Komentara: (1)
Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing. / 26.04.2023.

Postovani gospodine Nemanja,
specijalista sam za oblast ENERGETSA ELEKTRONIKA. U toj oblasti posebno za baterije, punjace i praznjace bateija.
Nakon dugogodisnjeg stvaralastva razvio sam novu
metodu koja omogucuje i SUPER BRZO PUNJENJE baterija u vremenima i do 5 minuta bez destrkcije u bateiji.
Moja ponuda je saradnja na izradi sper punjaca i za Litijum-gvožđe-fosfatne baterije (LFP) baterije kje se proizvode u Subotici.
Srdacan pozdrav iz Spanije
Prof. dr Slavko Radosavljevic

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. april 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

26. april 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

26. april 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. april 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.