Konferencija 22 februar registracija - srpski
VIDEO

Nemanja Mikać: integracija skladištenja, solara i vetra bi dala najjeftiniju energiju na tržištu (VIDEO)

Nemanja-Mikac-solar-skladistenje-energije

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Integracija skladištenja energije, solarnih elektrana i vetroparkova bi dala najjeftiniju energiju na tržištu, ali bi mogla i da smanji potrebne kapacitete obnovljivih izvora koje Srbija mora da izgradi da bi zamenila 4,4 GW iz uglja, pa bi umesto predviđenih 8-10 GW, bilo potrebno izgraditi 1-2 GW manje, kaže Nemanja Mikać, suvlasnik firme za proizvodnju aluminijumske ambalaže Al Pack. “Smatramo da bi Srbija trebalo da podrži ovakav vid energetske tranzicije,“ rekao je Mikać na panelu Velike solarne elektrane u Srbiji – mali korak za čovečanstvo, veliki korak za energetsku tranziciju Srbije, u okviru Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji.

Al Pack u poslednje dve godine razvija rešenja za skladištenje energije, rekao je Mikać, objasnivši da integracija skladištenja energije i solara poboljšava planiranje, obavlja balansiranje i smanjuje investicioni rizik. Ta kombinacija skladištenja i solara će, prema njegovom mišljenju, postati trend za privatnu i industrijsku potrošnju.

Kombinacija skladištenja energije i solara prvi put postaje tema i u Srbiji

“To smo pre svega videli na stranom tržištu, odatle smo počeli celu ovu priču, i to bih sada da prenesemo i u Srbiju jer mislim da o storidžu još nije bilo toliko reči,“ kazao je Mikać, i dodao da kombinacija skladištenja energije i solara sada prvi put postaje tema i u Srbiji.

On je rekao i da u Srbiji već postoje firme, uključujući i Al Pack, koje se bave pitanjem integracije skladištenja energije, ali i da postoji još jedna veza, a to je proizvodnja litijum-jonskih baterija, čija je cena pala 10 puta u proteklih 10 godina.

To je, prema njegovim rečima, poteklo iz oblasti električne mobilnosti, i sada je već evidentno da će 80% ukupnih kapaciteta za skladištenje energije u svetu odlaziti na automobilsku industriju.

Al Pack gradi najveću solarnu elektranu na krovu u Srbiji

Kompanija Al Pack nije čekala nove propise iz oblasti obnovljivih izvora energije, pa je već krenula u gradnju solarne elektrane snage 1,1 MW, što će biti najveća solarna elektrana na krovu u Srbiji.

Mikać kaže da bi ta elektrana bila i veća, ali da je pored regulatornog okvira i površina krova bila ograničavajući faktor.

Kao proizvođač ambalaže od aluminijuma sa sedištem u Subotici, Al Pack Group posluje u preko 25 zemalja u Evropi i ima preko 280 zaposlenih na četiri lokacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

06 јануара 2022 - SGCC je stavio u pogon prve turbine u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja će sa 3,6 gigavata postati najveća na svetu