OIE

Proizvodnja zelene energije sve isplativija u poređenju s ugljem

elektranama na ugalj 1,2 teravata skuplje od solarnih

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

IRENA računa da su troškovi proizvodnje struje u preko polovine kapaciteta energije iz obnovljivih izvora instaliranog prošle godine niži nego kod novih termoelektrana na ugalj. Štaviše, do kraja 2021. bi instaliranje novih solarnih pogona bilo jeftinije nego držanje i do 1,2 teravata snage u aktivnim elektranama na ugalj.

Novi projekti solarnih i vetroelektrana počeli su da nadmašuju u efikasnosti najjeftinije i najmanje održive postojeće termoelektrane na ugalj, navodi u studiji Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, IRENA. Rezultati aukcija pokazuju da ti trendovi jačaju, što je argument više za potpuno napuštanje uglja, dodala je i promenu pripisala unapređenju tehnologije, ekonomiji obima, konkurenciji u lancu nabavke i sve većem iskustvu investitora u takve podvige.

Ovi trendovi jačaju, što je argument više za potpuno obustavljanje upotrebe uglja, zaključuje IRENA

Čak do 1,2 teravata postojećeg kapaciteta u elektranama na ugalj biće skuplje za upravljanje nego postavljanje velikih solarnih postrojenja umesto njih, stoji u dokumentu. Štaviše, zamena najneisplativijih 500 gigavata kapaciteta na ugalj fotonaponskom tehnologijom i vetroelektranama oborila bi troškove i za do 23 milijarde dolara godišnje i smanjila količinu ispuštenog ugljen-dioksida za 1,8 gigatona, što je pet odsto lanjskih emisija, pokazuju rezultati istraživanja.

Agencija je izračunala da bi takav potez doneo podsticaje od 940 milijardi dolara ili jedan procenat svetskog bruto domaćeg proizvoda. Ukupno 56 odsto kapaciteta velikih elektrana na obnovljive izvore dodatih u svetu 2019. imalo je manje troškove proizvodnje električne energije nego novi pogoni na ugalj, naglasili su autori.

Zamena najneisplativijih 500 gigavata kapaciteta na ugalj fotonaponskom tehnologijom i vetroelektranama uštedela bi do 23 milijarde dolara godišnje

„Instaliranje energana na obnovljive izvore u sve većem broju slučajeva košta manje nego najjeftinija fosilna goriva. Sa zdravstvenom i privrednom krizom ili bez nje, prljave elektrane na ugalj su već morale biti prošlost. Ali podaci o troškovima predstavljeni u ovom izveštaju – skupljeni iz 17.000 pravih projekata – potvrđuju koliko se situacija preokrenula“, izjavio je Francesco La Camera, generalni direktor agencije.

elektranama na ugalj solarnih
Pad troškova od 2010. zaključno s prošlom godinom za fotonaponske ili PV elektrane, koncentrovanu solarnu struju (CSP), vetroelektrane na kopnu i na vodi

On je ukazao na godišnji pad od tri do 16 odsto u troškovima proizvodnje solarnih elektrana i vetroparkova od 2010. zaključno s prošlom godinom. Rekordno niske cene na aukcijama za fotonaponske pogone u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Čileu, Etiopiji, Meksiku, Peruu i Saudijskoj Arabiji potvrđuju da je moguć i nivo ispod 30 dolara po megavat-satu, otkriva IRENA.

La Camera: Sa zdravstvenom i privrednom krizom ili bez nje, prljave elektrane na ugalj su već morale biti prošlost

Globalni svedeni troškovi električne energije (LCOE) za velike solarne elektrane survali su se 82 odsto od 2010. do 2019, u poređenju sa 47 procenata kod koncentrovane solarne energije – CSP-a, 39 za vetrogeneratore na kopnu i 29 odsto na vodi. U ovo merilo je uračunat realni trošak kapitala od 7,5 odsto u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Kini i 10 odsto u ostatku sveta.

Troškovi proizvodnje struje u velikim fotonaponskim ili PV postrojenjima spustili su se 2019. najviše među sve četiri kategorije, 13 procenata na 68 dolara po megavat-satu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

3. jun 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

3. jun 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

3. jun 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

3. jun 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin