Otpad

Proizvodnja reciklažnog papira od praznih paklica cigareta

reciklaza-papira-paklice-cigareta-nasa-kuca-jti.

Foto: Naša kuća

Objavljeno

30.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Dok se Srbija, kao i druge zemlje u regionu, davi u moru plastičnog, paprinog, staklenog i svakog drugog otpada, jedno preduzeće iz Beograda koje zapošljava osobe sa teškoćama u razvoju svojom delatnošću – proizvodnjom reciklažnog papira od praznih paklica cigareta – doprinosi, makar samo primerom, rešavanju ovog ozbiljnog problema.

Socijalno preduzeće Naša kuća proizvodi reciklažni papir prema pravilima drevne japanske veštine, a sada ima priliku, uz pomoć partnera iz Japana, da izgradi i fabriku, čime bi se ručni proces proizvodnje modernizovao.

Naime, Japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju (JICA) i organizacija Ikoma iz istoimenog japanskog grada zainteresovani su da u Beogradu finansiraju izgradnju takve fabrike koja bi, za početak, zaposlila tridesetak osoba sa teškoćama u razvoju.

Zaposleni koji proizvode reciklažni papir u prostorijama Naše kuće u Beogradu su zahvaljujući agenciji JICA prošli obuku za ovu japansku veštinu, kaže Anica Spasov, osnivačica preduzeća Naša kuća, koja je proglašena jednom od 100 najuticajnijih žena socijalnog preduzetništva u Evropi.

15 radnika mesečno proizvede 100 kg papira

Trenutno je u proizvodnji angažovano preko 15 osoba sa teškoćama u razvoju i oni mesečno proizvedu 100 kg ovog papira, koji koriste likovni umetnici, a upotrebljava se i za pravljenje ambalaže, kao dekorativni papir i za proizvodnju vizit karti, pozivnica za venčanja, jelovnika, čestitki, akreditacija za razne događaje.

Nasa kuca reciklirani papir vizitkarte(1)Foto: Facebook Milica Lukić: Od recikliranog papira, zaposleni u preduzeću Naša kuća prave i vizit karte

Sirovinu – prazne paklice cigareta – Našoj kući šalju građani iz svih krajeva Srbije koji znaju za ovaj projekat. Takođe, japanska kompanija Japan Tobacco International (JTI) dostavlja karton od paklica cigareta, ali pruža i finansijsku i drugu podršku već osam godina.

Japanski partneri će omogućiti da se ova delatonost proširi in a druge gradove u Srbiji

Pored finansijske podrške za pokretanje fabrike, JICA i Ikoma će Našoj kući obezbediti i obuku o vođenju fabrike, ali i o tome kako da proizvodnju proširi po drugim gradovima u Srbiji, rekla je Spasov.

Zahvaljujući podršci japanskih partnera, Naša kuća ima priliku da formira mrežu mini-fabrika za proizvodnju reciklažnog papira i da u ovaj posao uključi i druge lokalne samouprave u Srbiji. Najzainteresovaniji su u Kragujevcu i Zaječaru gde je već pokrenuta proizvodnja, ali interesovanje postoji i u drugim gradovima u kojima su aktivna udruženja roditelja osoba sa teškoćama u razvoju, navodi se u saopštenju.

Komentara: (1)
Nevena Živković / 06.09.2022.

Da li i kada će se otvoriti fabrika u Smederevu? Volela bih da radim u jednoj takvoj kompaniji, po struci sam ekološko-hemijski tehničar

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

30. avgust 2022. - Za vreme pregovora o međunarodnom sporazumu za zaustavljanje zagađenja plastikom, u Parizu je prikazana vremenska prognoza količine mikroplastike koja padne na Grad svetlosti

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

30. avgust 2022. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

30. avgust 2022. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

30. avgust 2022. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada