Mobilnost

Program za razvoj elektromobilnosti u 10 tačaka

Slika: NAEV

Objavljeno

03.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalna asocijacija električnih vozila (NAEV) i Udruženje inženjera elektrotehnike Srbije (UDIES) predložili su Vladi Srbije “Program za elektromobilnost u 10 tačaka”, kao i formiranje Vladine “Radne grupe za razvoj i upotrebu električnih i autonomnih vozila i izgradnju prateće infrastrukture“ kako bi se ubrzalo kretanje Srbije ka novom “električnom vremenu“.

Svoje predloge i aktivnosti NAEV će predstaviti na 2nd E-Mobility Forumu koji će se 5. oktobra održati u okviru sajmova energetike i ekologije na Beogradskom sajmu.

Ovo je 10 predloga NAEV-a i UDIES-a za elektromobilnost Srbije:

  1. Intenziviranje programa istraživanja i razvoja
  2. Uspostavljanje nadležnih službi za e-mobilnost
  3. Kvalifikaciona struktura za potrebe tržišta
  4. Poreske olakšice kao potencijal zapošljavanja
  5. Poreska i pravna jednakost za PHEV (plag-in hibridna EV), BEV (EV sa baterijom) i FCEV (EV sa gorivim ćelijama)
  6. Stimulacija za infrastrukturu za punjenje EV iz obnovljivih izvora energije
  7. Uvođenje bonus sistema za veće korišćenje EV i nadogradnju e-infrastrukture
  8. Jedinstvena primena obaveze određivanja cena za naplatu na javnim stanicama za punjenje
  9. Prilagođavanje tržištu, pojednostavljenje i standardizacija propisa i zakona
  10. Podizanje nivoa svesti putem ciljane kampanje.

Ivan Vulović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije električnih vozila, kaže za Balkan Green Energy News da su predloge predali premijerki Ani Brnabić, i da uskoro očekuju odgovor.

“Naredna godina je, čini mi se, presudna da Srbija uradi nešto u sektoru razvoja elektromobilnosti. Mislim da i dalje u zemlji imamo kadrove koji mogu da obezbede Srbiji da uhvati korak sa mnogo razvijenijim zemljama. Naravno, potrebno je da država pomogne da iskoristimo te potencijale i obezbedimo korist celom društvu, kaže Vulović.

NAEV i UDIES predlažu i dve konkretne aktivnosti. Prva je pokretanje inicijative za formiranje Vladine Radne grupe za razvoj i upotrebu vozila na električni pogon i izgradnju prateće infrastrukture, koja bi u roku od 90 dana pripremila i dostavila Vladi na razmatranje šestomesečni Akcioni plan i Nacrt dugoročnih aktivnosti potrebnih za održivost, dalji razvoj i širu upotrebu električnih vozila i izgradnju potrebne e-infrastrukture.

Druga aktivnost sastoji se u obezbeđivanju konkretne podrške projektu 5G R&D i test centra za autonomna vozila i dronove koji su NAEV i UDIES inicirali, kao i definisanje dinamike izgradnje prvih 20 javnih e-stanica koje bi za napajanje koristile OIE i kroz E-mobility Cloud Center bile umrežene u zatvoren distributivni sistem, kao pilot projekat izgradnje mreže “čistih punjača” na celoj teritoriji Srbije.

Tri lokacije za 5G R&D i test centar za autonomna vozila i dronove

Dve organizacije smatraju da treba obratiti pažnju i na razvoj automobila bez vozača. Da bi ova tehnologija došla do svoje pune implementacije potrebna je sinergija proizvođača telekomunikacione i energetske opreme, proizvođača automobila, operatera i provajdera servisa mobilne telefonije, vodećih naučno-istraživačkih organizacija, nadležnih državnih službi, kao i drugih organizacija koje mogu naći svoj interes u okviru ovog kompleksnog projekta.

Oni predlažu formiranje 5G R&D i test centra za autonomna vozila i dronove, koji se može koristiti i za funkcionalno testiranje dronova kao prevoznih sredstava za distribuciju robe, nadzor, uspostavljanje napredne komunikacione infrastrukture…

“Prema usvojenoj dinamici, izrada generalnog projekta i prethodne studije opravdanosti za izabranu lokaciju mogla bi da bude završena u roku od šest meseci od definisanja lokacije. U ovom trenutku razmatramo tri lokacije. Tada se stiču preduslovi za konkretne razgovore sa potencijalnim korisnicima i investitorima, kao i sa nadležnim državnim organima. Početak I faze realizacije projekta je predviđen za prvu polovinu 2019 godine”, objašnjava Vulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

3. oktobar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. oktobar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

3. oktobar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

3. oktobar 2018. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW