Električna energija

Premijer Nikšić: Od bloka Tuzla 7 neće biti ništa

tuzla blok 7 nermin niksic

Foto: Nermin Nikšić/Facebook

Objavljeno

22.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Potpuno je jasno da od Bloka 7 neće biti ništa, poručio je Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Blok 7 je projekat gradnje novog bloka u Termoelektrani Tuzla, koji prate brojne peripetije. Gradnja je u ćorsokaku, ali se već duže vremena niko od zvaničnika Federacije BiH nije izjašnjavao šta dalje.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić o ovoj investiciji govorio je na obeležavanju Dana rudara u rudniku Mramor kod Tuzle. Inače, odluka o izgradnji Bloka 7 doneta je 2014. u prvom premijerskom mandatu Nikšića.

On je istakao da priželjkuje vreme iz prethodnog mandata kada su svaki mesec imali obaveštenja od rukovodstva rudnika o oborenim rekordima u proizvodnji uglja. Svestan je, kako je naveo da je u međuvremenu, smanjen broj ljudi koji rade i propolovljena količina iskopanog uglja.

EPBiH je u velikim problemima

„Naravno, da bismo održali energetski sistem moramo kupovati ugalj izvan Koncerna Elektroprivrede BiH“, rekao je Nikšić, preneo je Faktor.ba.

Da podsetimo, Elektroprivreda BiH (EPBiH) je u velikim finansijskim problemima, a jedan do razloga su i nedovoljne količine uglja koje dobija iz rudnika koji su u sastavu njegovog koncerna.

Povodom potpisanog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH rekao je da je to pružena ruka Vlade FBiH.

Kolektivni ugovor, kako je istakao, podrazumeva i određene obaveze, pa se on nada da vrlo brzo ugalj neće morati da se kupuje van Koncerna.

Nikšić: I EU se ponovo otvaraju i vraćaju termoblokovi u funkciju

„Kada su u pitanju Evropska unija i Evropska energetska zajednica, vidite da se i u EU ponovo otvaraju i vraćaju termoblokovi u funkciju, potpuno je jasno da ovdje od termobloka 7 neće biti ništa. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da ostale blokove dovedemo u odgovarajuću funkciju kako bi 2030. i 2050. dočekali spremni“, poručio je Nikšić.

Da podsetimo, blok 7 trebalo je da izgradi konzorcijum Gezhouba Group – Guangdong Electric Power Desing Institute (GGGC-GEDI) sa kojim je 2014. potpisan ugovor o projektu Tuzla 7.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

22. decembar 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

22. decembar 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

22. decembar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

22. decembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta