Električna energija

Premijer Nikšić: Od bloka Tuzla 7 neće biti ništa

tuzla blok 7 nermin niksic

Foto: Nermin Nikšić/Facebook

Objavljeno

22.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Potpuno je jasno da od Bloka 7 neće biti ništa, poručio je Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Blok 7 je projekat gradnje novog bloka u Termoelektrani Tuzla, koji prate brojne peripetije. Gradnja je u ćorsokaku, ali se već duže vremena niko od zvaničnika Federacije BiH nije izjašnjavao šta dalje.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić o ovoj investiciji govorio je na obeležavanju Dana rudara u rudniku Mramor kod Tuzle. Inače, odluka o izgradnji Bloka 7 doneta je 2014. u prvom premijerskom mandatu Nikšića.

On je istakao da priželjkuje vreme iz prethodnog mandata kada su svaki mesec imali obaveštenja od rukovodstva rudnika o oborenim rekordima u proizvodnji uglja. Svestan je, kako je naveo da je u međuvremenu, smanjen broj ljudi koji rade i propolovljena količina iskopanog uglja.

EPBiH je u velikim problemima

„Naravno, da bismo održali energetski sistem moramo kupovati ugalj izvan Koncerna Elektroprivrede BiH“, rekao je Nikšić, preneo je Faktor.ba.

Da podsetimo, Elektroprivreda BiH (EPBiH) je u velikim finansijskim problemima, a jedan do razloga su i nedovoljne količine uglja koje dobija iz rudnika koji su u sastavu njegovog koncerna.

Povodom potpisanog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH rekao je da je to pružena ruka Vlade FBiH.

Kolektivni ugovor, kako je istakao, podrazumeva i određene obaveze, pa se on nada da vrlo brzo ugalj neće morati da se kupuje van Koncerna.

Nikšić: I EU se ponovo otvaraju i vraćaju termoblokovi u funkciju

„Kada su u pitanju Evropska unija i Evropska energetska zajednica, vidite da se i u EU ponovo otvaraju i vraćaju termoblokovi u funkciju, potpuno je jasno da ovdje od termobloka 7 neće biti ništa. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da ostale blokove dovedemo u odgovarajuću funkciju kako bi 2030. i 2050. dočekali spremni“, poručio je Nikšić.

Da podsetimo, blok 7 trebalo je da izgradi konzorcijum Gezhouba Group – Guangdong Electric Power Desing Institute (GGGC-GEDI) sa kojim je 2014. potpisan ugovor o projektu Tuzla 7.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. decembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. decembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. decembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji