U fokusu

Premije kao mera za podsticanje investicija u obnovljive izvore energije u Severnoj Makedoniji

Ana-Bozarova-Aleksandar-Josimovski-CMS

Slika: CMS

Objavljeno

26.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Autori: Aleksandar Josimovski i Ana Božarova, advokati angažovani od Petrikić & Partneri AOD u saradnji sa CMS Reich-Rohrwig Hainz Rechtsanwälte GmbH

Tržište Severne Makedonije je trenutno u žiži investitora u obnovljive izvore energije (OIE) u regionu centralne i istočne Evrope. I institucionalni investitori i finansijeri iskazali su veliko interesovanje za razvoj novih projekata, dok je Vlada Severne Makedonije najavila tendere za velike projekte. S obzirom da prethodnih godina nije bilo ovakvih projekata, tržište će doživeti značajan rast. Kada je reč o propisima, zemlja je uskladila svoje propise sa pravnim tekovinama Evropske unije, a u toku je usvajanje neophodnih podzakonskih akata, koji omogućavaju potpunu implementaciju. Među glavnim novinama, koje su uvedene nedavnim regulatornim promenama, su premije, koje se sada mogu koristiti kao alternativa tradicionalnom modelu fid-in tarifa.

Zakon o energetici i mere za podršku obnovljivim izvorima energije

Parlament Severne Makedonije usvojio je novi Zakon o energetici u maju 2018. godine, kojim je uskladio energetsko zakonodavstvo zemlje sa Trećim energetskim paketom EU.

Zakon je uveo premije, koje će postojati uporedo sa fid-in tarifama, kao meru podrške proizvođačima električne energije iz OIE. Projekti u ovoj oblasti su regulisani ovim Zakonom i podzakonskim aktima.

Zakon usklađuje zakonodavstvo Severne Makedonije sa Trećim energetskim paketom, uključujući Direktivu 2009/72/EC o zajedničkim pravilima za unutrašnje tržište električne energije, Uredbu 714/2009 o uslovima za pristup mrežama za prekograničnu razmenu električne energije, Direktivu 2005/89/EU o merama za očuvanje sigurnosti snabdevanja električnom energijom i investicijama u infrastrukturu, Direktivu 2009/28/EC o promovisanju upotrebe energije iz OIE i Uredbu 543/2013 o dostavljanju i objavljivanju podataka na tržištima električne energije.

Što se tiče OIE, Zakon o energetici definiše mere podrške proizvođačima električne energije koji koriste OIE i omogućava investitorima da dobiju status povlašćenog proizvođača električne energije. Uz to, povlašćeni proizvođač električne energije može dobiti pravo na premije, uz već dostupne fid-in tarife, kao vrstu podsticaja.

U februaru 2019. godine, Vlada Severne Makedonije usvojila je Uredbu o merama podrške za proizvodnju električne energije iz OIE, kojom se propisuju uslovi i način utvrđivanja premija i fid-in tarifa.

Pravila koja se odnose na korišćenje fid-in tarifa i premija

U skladu sa Uredbom, fin-in tarife biće dostupne povlašćenim proizvođačima električne energije iz hidroelektrana (HE), vetroparkova i elektrana na biomasu i biogas, dok će premije biti odobravane samo povlašćenim proizvođačima energije u vetroparkovima i solarnim elektranama.

Za fid-in tarife maksimalna instalisana snaga elektrane je:

  • 10 MW za hidroelektranu;
  • 50 MW za vetroelektranu; i
  • 1 MW za elektranu na biomasu i biogas.

Tako je fid-in tarifa za vetroparkove 8,9 evrocenti po kWh, a za HE od 4,5 do 12 evrocenti po kWh, u zavisnosti od mesečne proizvodnje.

Da bi proizvođač dobio status povlašćenog proizvođača električne energije i ispunio uslov da dobije premije, maksimalna instalisana snaga elektrane ne sme da bude veća od:

  • 50 MW za vetroelektranu; i
  • 30 MW za solarnu elektranu.

Premije će biti dodeljene u tenderskoj proceduri koja će biti obavljena elektronskom aukcijom, a kriterijum za izbor će biti najniži iznos ponuđen kao fiksna premija. Takva premija će se dodeljivati kao dodatni fiksni iznos na cenu koju proizvođač postigne prodajom električne energije na veleprodajnom tržištu.

Uslovi za odobravanje premija će zavisiti od nekoliko faktora (npr. pravo korišćenja ili posedovanja zemljišta…), a ponuđači moraju da dostave dokumentaciju kojom dokazuju da ispunjavaju uslove, uključujući i bankarsku garanciju za pravovremeno i kvalitetno izvršenje ugovora.

Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije

U novembru 2015. godine, Vlada Severne Makedonije je usvojila Nacionalni akcioni plan za OIE za period do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine. Plan sadrži i projektovan doprinos OIE bruto finalnoj potrošnji energije za godine 2020-2025-2030.

Plan se zasniva na činjenici da je budući razvoj proizvodnje električne energije u HE predvidljiv, iako ograničen dobro poznatim tehničkim i ekonomskim hidro potencijalom. Budući razvoj proizvodnje električne energije u HE zavisi od značajnih investicija koje zahtevaju strateško partnerstvo sa stranim investitorima ili finansiranje međunarodnih finansijskih institucija.

Prema ovom Planu udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije koji se može postići je 21,01% u 2020. godini, 25% u 2025. godini i 28% u 2030. Doprinos HE je 158 ktoe u 2020. godini, 228 ktoe u 2025. i 288 ktoe u 2030, ​​vetroparkova 9 ktoe u 2020, 26 ktoe u 2025. i 53 ktoe u 2030, a solarnih elektrana 3 ktoe u 2020, 4 ktoe u 2025. i 11 ktoe u 2030.

Zaključak

Osnovna svrha reforme energetskog sektora Severne Makedonije je da se osigura povećano ulaganje u projekte OIE i dostignu nacionalni ciljevi za udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji. Međutim, ograničenja koja su nametnuta u vezi sa energijom vetra, solarnom energijom, biomasom i biogasom, sprečavaju zemlju da dostigne ciljeve za 2020. godinu.

Osim toga, premije su tek nedavno uvedene na energetsko tržište Severne Makedonije i tek treba da budu dodeljene u praksi, pa će tek stvarno funkcionisanje tržišta na kraju pokazati koliko je ovaj model efikasan i konkurentan.

Činjenica da je Zakon o energetici tek nedavno usvojen u praksi takođe znači da bi neki od glavnih podzakonskih akata (npr. Pravilnik o OIE), koji su relevantni za projekte u ovom sektoru, tek trebalo da budu usvojeni, što se očekuje u narednom periodu.

Pravilnik o OIE bi trebalo da predvidi i izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koju proizvođač koristi za sopstvene potrebe, a deo isporučuje u distributivnu mrežu (prozjumer). Trenutno važeći Pravilnik je donet 2011. godine, pa je njegova izmena neophodna s obzirom da je bazni propis, Zakon o energetici, promenjen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

26. mart 2019. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

26. mart 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. mart 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe