Energetska efikasnost

Predstavnici 29 srpskih opština potpisali Memorandum o energetskoj efikasnosti

Predstavnici 29 srpskih opstina potpisali Memorandum o energetskoj efikasnosti

Slika: UNDP

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici 29 opština u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Memorandum o razumevanju čiji je cilj da se poboljša energetska efikasnost i iskoristi potencijal biomase za proizvodnju energije u lokalnim zajednicama.

Cilj potpisanog dokumenta je da se pruži pomoć lokalnim samoupravama da uz stručnu pomoć izrade program energetske efikasnosti, prate potrošnju energije i ostvarene uštede, i informišu se o mogućnostima uzgoja energetskih zasada, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

Tender je raspisan u avgustu ove godine, jer je, po rečima Banjca, primećeno da manje opštine nemaju potencijala da sprovedu program o racionalnoj potrošnji energije, a da su istraživanja  pokazala da bi moglo da se uštedi i do 40 odsto energije.

Opštinama koje imaju od 20.000 do 40.000 stanovnika upućen je poziv da apliciraju za tehničku pomoć, a UNDP je u oglasu naveo da je jedan od ciljeva projekta da opštine koriste sirovine koje su dostupne na njihovoj teritoriji radi proizvodnje energije iz biomase.

Odabrane su sledeće opštine: Aleksandrovac, Alibunar, Apatin, Bačka Palanka, Bajina Bašta, Bečej, Crveni Krst (Niš), Čuprija, Gornji Milanovac, Inđija, Ivanjica, Kladovo, Knjaževac, Lebane, Lučani, Petrovac na Mlavi, Priboj, Raška, Savski Venac (Beograd), Senta, Svilajnac, Surdulica, Šid, Trstenik, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vlasotince i Vrnjačka Banja.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera rekla je da Ministarstvo rudarstva i energetike i UNDP zajednički sprovode dva projekta, ukupne vrednosti 45 miliona dolara i da im jecilj da omoguće uvodjenje sistema energetskog menadžmenta i povećaju udeo biomase u proizvodnji energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

28. novembar 2017. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

28. novembar 2017. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

28. novembar 2017. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

28. novembar 2017. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku