Energetska efikasnost

Predstavnici 29 srpskih opština potpisali Memorandum o energetskoj efikasnosti

Predstavnici 29 srpskih opstina potpisali Memorandum o energetskoj efikasnosti

Slika: UNDP

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici 29 opština u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Memorandum o razumevanju čiji je cilj da se poboljša energetska efikasnost i iskoristi potencijal biomase za proizvodnju energije u lokalnim zajednicama.

Cilj potpisanog dokumenta je da se pruži pomoć lokalnim samoupravama da uz stručnu pomoć izrade program energetske efikasnosti, prate potrošnju energije i ostvarene uštede, i informišu se o mogućnostima uzgoja energetskih zasada, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

Tender je raspisan u avgustu ove godine, jer je, po rečima Banjca, primećeno da manje opštine nemaju potencijala da sprovedu program o racionalnoj potrošnji energije, a da su istraživanja  pokazala da bi moglo da se uštedi i do 40 odsto energije.

Opštinama koje imaju od 20.000 do 40.000 stanovnika upućen je poziv da apliciraju za tehničku pomoć, a UNDP je u oglasu naveo da je jedan od ciljeva projekta da opštine koriste sirovine koje su dostupne na njihovoj teritoriji radi proizvodnje energije iz biomase.

Odabrane su sledeće opštine: Aleksandrovac, Alibunar, Apatin, Bačka Palanka, Bajina Bašta, Bečej, Crveni Krst (Niš), Čuprija, Gornji Milanovac, Inđija, Ivanjica, Kladovo, Knjaževac, Lebane, Lučani, Petrovac na Mlavi, Priboj, Raška, Savski Venac (Beograd), Senta, Svilajnac, Surdulica, Šid, Trstenik, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vlasotince i Vrnjačka Banja.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera rekla je da Ministarstvo rudarstva i energetike i UNDP zajednički sprovode dva projekta, ukupne vrednosti 45 miliona dolara i da im jecilj da omoguće uvodjenje sistema energetskog menadžmenta i povećaju udeo biomase u proizvodnji energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

28. novembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

28. novembar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

28. novembar 2017. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

28. novembar 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela