Životna sredina

Potpisan ugovor o finansiranju novog CHP postrojenja i rešavanju glavnog izvora zagađenja u Zenici

Potpisan-ugovor-o-finansiranju-novog-CHP-postrojenja-zagadjenje-Zenica

Foto: Dans [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Objavljeno

18.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Potpisan je finansijski ugovor za projekat izgradnje novog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) koje će umesto uglja kao gorivo koristiti koksni i visokopećni gas železare u Zenici. Očekuje se da projekat reši problem grejanja i značajno smanji emisije štetnih gasova u jednom od najzagađenijih gradova Evrope, prenose mediji.

Novo postrojenje izgradiće Toplana Zenica, zajedničko preduzeće kompanije ArcelorMittal, najvećeg proizvođača čelika na svetu, Grada Zenice, KPA Unicon iz Finske, i finske finansijske institucije Finnfund.

Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavio je da se početak rada novog postrojenja očekuje u junu 2020. godine. ArcelorMittal Zenica je vlasnik 50% zajedničkog preduzeća Toplana Zenica, dok Grad Zenica ima vlasnički udeo od 20%, a KPA Unicon i Finnfund po 15%.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je finansijski paket vredan 46 miliona evra za projekat izgradnje novog kogenerativnog postrojenja. Deo paketa je kredit od 28 miliona evra od EBRD-a, a deo kredit od 18 miliona evra koji je odobrila Banca Intesa Sanpaolo S.p.A., saopštio je EBRD.

Postojeće CHP postrojenje železare je jedini izvor daljinskog grejanja zimi, a skoro polovina goriva koje koristi je ugalj, pa je postrojenje veliki izvor zagađenja sumpor-dioksidom (SO2). Zagađenju vazduha doprinose vremenski uslovi i geografski položaj Zenice u kotlini, navodi EBRD.

Projektom izgradnje novog kogenerativnog postrojenja značajno će se smanjiti količina zagađujućih materija koje se ispuštaju u atmosferu. Emisije prašine smanjiće se za 94%, emisije SO2 za 89%, a emisije azotnih oksida za 74%, navodi se u netehničkom rezimeu na sajtu EBRD-a.

Projekat ima za cilj da koncentracije atmosferskih gasova koji nastaju tokom sagorevanja dovede na nivo koji će biti u skladu sa nacionalnim standardima i zahtevima relevantnih propisa EU (Direktiva o velikim ložištima).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

18. mart 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

18. mart 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

18. mart 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike