Biodiverzitet

Postavljanje gnezda za galebove uslov za izgradnju najvećeg vetroparka na moru Hornsea 3

Postavljanje gnezda za galebove uslov za izgradnju najvećeg vetroparka na moru Hornsea 3

Foto: Ørsted

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U projekat vetroparka Hornsea 3 u Severnom moru uključene su mere ekološke kompenzacije za troprste galebove. Izgradnja objekata za gnežđenje je uslov da se taj poduhvat realizuje.

Energetski gigant Ørsted se sprema da na Severnom moru počne da gradi vetropark Hornsea 3, kapaciteta 2,85 gigavata. Kada bude završena, verovatno će biti najveća vetroelektrana na svetu. Ali kompanija mora da obezbedi adekvatne uslove za gnežđenje troprstog galeba (Rissa tridactila), koji je dospeo na listu ugroženih vrsta.

Takozvana ekološka kompenzacija treba da smanji štetni uticaj postrojenja na populaciju ovih ptica. Među merama je izgradnja struktura za gnežđenje duž istočne obale Engleske.

Vetropark Hornsea 3 će biti lociran oko 121 kilometar od Norfoka i 160 od Jorkšira. U blizini se nalaze dve vetroelektrane na moru, Hornsea 1 i 2, koje zajedno imaju 2,5 gigavata.

Prema najavama, Hornsea 3 bi mogao da bude pušten u rad 2027. godine. Trebalo bi da obezbedi dovoljno električne energije za napajanje 3,2 miliona domova u Velikoj Britaniji.

Veštačka gnezda pa vetroturbine

Ørsted je istakao da su efikasne mere ekološke kompenzacije od suštinskog značaja za realizaciju projekata vetroelektrana na moru. Kompanija je, kako se navodi, sprovela temeljnu potragu za lokacijama pogodnim za postavljanje objekata za gnežđenje za troprstog galeba.

Efikasne mere ekološke kompenzacije su od suštinskog značaja za realizaciju projekata vetroelektrana na moru

Ovo je prvi poduhvat te vrste. Buduća gnezda je projektovao tim ornitologa, arhitekata i inženjera, da bi bila atraktivna za troprste galebove i da se uklapaju u pejzaž, navode u Ørstedu.

Svaka struktura će imati oko 500 mesta. Tri bi trebalo da budu završene do kraja marta, kada počinje gnežđenje ovih ptica.

Objekti imaju uske izbočine i vertikalne strane, čime oponašaju litice na kojima se galebovi inače gnezde, a biće smeštene na moru, na kilometar do kilometar i po od obale.

Buduća gnezdilišta će imati osam strana, kako bi galebovi imali različite opcije u slučaju da je jedna strana previše sunčana ili previše vetrovita, napominje se u prikazu projekta.

Lokacije koje su ušle u izbor za postavljanje gnezdilišta su dogovorene i sa Kraljevskim društvom za zaštitu ptica (RSPB).

Pad populacije troprstog galeba

Ørstedovi stručnjaci za morske ptice su poslednje dve godine pratili kolonije ove vrste u severoistočnoj Engleskoj.

Pad brojnosti od 2000. doveo je troprste galebove u opasnost od izumiranja, pa se sada nalaze na crvenoj listi u Velikoj Britaniji.

Nedostatak hrane i klimatske promene su najverovatniji faktori, navodi se u saopštenju povodom ove specifične kompenzacije.

Rissa tridactila / Foto: MPF from Wikimedia Commons / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hr

Ova vrsta ne zalazi u gradove, hrani se isključivo morskom ribom i malim rakovima, zimu provodi na moru, a gnezdi se od marta do avgusta.

Ekološka kompenzacija postaje praksa za vetar na moru

Veliki broj gnezda troprstih galebova već postoji na nekoliko gasnih platformi u Severnom moru. U planu je da se u kompenzaciji za Hornsea 4, sledeći gigantski projekat iste kompanije, određene gasne platforme preurede u gnezdilišta.

Razmatra se da to bude Wenlock, koji se nalazi oko 100 kilometara od obale i na kojem već postoji kolonija galebova sa oko 70 gnezda.

Kao deo planova za izgradnju novih vetroparkova Vanguard i Boreas, švedska kompanija Vattenfall namerava da izgradi veštačke litice za gnežđenje troprstih galebova u priobalnom engleskom gradiću Grejt Jarmut u istočnoj Engleskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

7. februar 2023. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

7. februar 2023. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

7. februar 2023. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

7. februar 2023. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine