OIE

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Foto: Ørsted

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Danski gigant u izgradnji vetroparkova na vodi Ørsted zatražio je od svih svojih dobavljača da najkasnije 2025. godine počnu da koriste isključivo struju iz obnovljivih izvora, u skladu sa ciljem kompanije da dekarbonizuje svoj lanac snabdevanja. Ørsted je saopštio da je time postao prva energetska kompanija u svetu koja je napravila taj korak.

Svoj program dekarbonizacije lanca snabdevanja Ørsted je pokrenuo 2020. godine, kada je zatražio od svojih glavnih dobavljača, na koje odlazi 60% troškova nabavki ove kompanije, da potpuno pređu na struju iz obnovljivih izvora najkasnije do 2025. godine.

To se odnosilo na dobavljače koji isporučuju vetroturbine, temelje, kablove, trafostanice i druge komponente i usluge za vetroelektrane na vodi.

Ørsted je sada proširio svoj program dekarbonizacije i saopštio da očekuje od svih svojih dobavljača da od 2025. koriste samo električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Kompanija kaže da je na putu da ostvari cilj da njena sopstvena proizvodnja energije i poslovanje postanu klimatski neutralni

Dve godine nakon pokretanja programa, većina glavnih dobavljača je već prešla na 100% zelenu energiju, dok se 15% obavezalo da to učini do 2025, navodi se u saopštenju. Kompanija takođe kaže da je na dobrom putu da ostvari cilj da njena sopstvena proizvodnja energije i poslovanje postanu klimatski neutralni do 2025. godine.

Direktor kompanije Ørsted kaže da sektor obnovljivih izvora mora biti lider na putu dekarbonizacije

Mads Nipper, izvršni direktor kompanije Ørsted, rekao je da sektor obnovljivih izvora mora biti lider i prvi dekarbonizovati svoj lanac snabdevanja, dodavši da je brza tranzicija ka obnovljivim izvorima energije neophodna za održivu budućnost planete.

Danska kompanija razvija i gradi vetroparkove na vodi i kopnu i upravlja njima. Pored toga razvija i instalira solarne elektrane, kapacitete za skladištenje energije, postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika i zelenih goriva i ona na biomasu.

U segmentu vetroelektrana na vodi, Ørsted je svetski lider, sa kapacitetima u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, SAD i na Tajvanu. Kompanija je objavila cilj da najkasnije 2030. godine poveća kapacitet vetroelektrana na vodi na 30 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

17. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. avgust 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji