OIE

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Foto: Ørsted

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Danski gigant u izgradnji vetroparkova na vodi Ørsted zatražio je od svih svojih dobavljača da najkasnije 2025. godine počnu da koriste isključivo struju iz obnovljivih izvora, u skladu sa ciljem kompanije da dekarbonizuje svoj lanac snabdevanja. Ørsted je saopštio da je time postao prva energetska kompanija u svetu koja je napravila taj korak.

Svoj program dekarbonizacije lanca snabdevanja Ørsted je pokrenuo 2020. godine, kada je zatražio od svojih glavnih dobavljača, na koje odlazi 60% troškova nabavki ove kompanije, da potpuno pređu na struju iz obnovljivih izvora najkasnije do 2025. godine.

To se odnosilo na dobavljače koji isporučuju vetroturbine, temelje, kablove, trafostanice i druge komponente i usluge za vetroelektrane na vodi.

Ørsted je sada proširio svoj program dekarbonizacije i saopštio da očekuje od svih svojih dobavljača da od 2025. koriste samo električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Kompanija kaže da je na putu da ostvari cilj da njena sopstvena proizvodnja energije i poslovanje postanu klimatski neutralni

Dve godine nakon pokretanja programa, većina glavnih dobavljača je već prešla na 100% zelenu energiju, dok se 15% obavezalo da to učini do 2025, navodi se u saopštenju. Kompanija takođe kaže da je na dobrom putu da ostvari cilj da njena sopstvena proizvodnja energije i poslovanje postanu klimatski neutralni do 2025. godine.

Direktor kompanije Ørsted kaže da sektor obnovljivih izvora mora biti lider na putu dekarbonizacije

Mads Nipper, izvršni direktor kompanije Ørsted, rekao je da sektor obnovljivih izvora mora biti lider i prvi dekarbonizovati svoj lanac snabdevanja, dodavši da je brza tranzicija ka obnovljivim izvorima energije neophodna za održivu budućnost planete.

Danska kompanija razvija i gradi vetroparkove na vodi i kopnu i upravlja njima. Pored toga razvija i instalira solarne elektrane, kapacitete za skladištenje energije, postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika i zelenih goriva i ona na biomasu.

U segmentu vetroelektrana na vodi, Ørsted je svetski lider, sa kapacitetima u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, SAD i na Tajvanu. Kompanija je objavila cilj da najkasnije 2030. godine poveća kapacitet vetroelektrana na vodi na 30 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

17. avgust 2022. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

17. avgust 2022. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

17. avgust 2022. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

17. avgust 2022. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa